ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Πανεπιστήμιο Πατρών: Πέντε θέσεις μελών ΔΕΠ στα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Πανεπιστήμιο Πατρών: Πέντε θέσεις μελών ΔΕΠ στα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας


Χρηματοδότηση ΑΕΙ

Ασφυξία «βλέπει» το Πανεπιστήμιο, για αντικειμενική κατανομή μιλά το Υπουργείο

1,4 εκατ. ευρώ λιγότερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Υλοποιείται η δέσμευση του υπουργείο Παιδείας για τακτική επιχορήγηση των πανεπιστημίων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Η εν λόγω ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, προβλέφθηκε στο νόμο 4653/2020 που ψηφίστηκε νωρίτερα, φέτος, από τη Βουλή. Με Υπουργική Απόφαση της Νίκης Κεραμέως, ανακοινώνεται η κατανομή της εν λόγω χρηματοδότησης, στη βάση της εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, μέσω της νέας διαδικασίας αξιολόγησης, διασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά και η ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Δυνάμει του νόμου, φέτος το 100% και από το επόμενο έτος το 80% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ θα κατανέμεται βάσει αντικειμενικών, μετρήσιμων κριτηρίων, όπως ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό και άλλα» προστίθεται στην ανακοίνωση. Το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης, όπως αναφέρει το Υπ. Παιδείας, θα κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια, στη βάση αξόνων που τα ίδια τα Ιδρύματα επιλέγουν, π.χ. η ερευνητική δραστηριότητα, η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση, και η επίδοση των οποίων, στους άξονες αυτούς, θα αξιολογείται από την ΕΘΑΑΕ. Για τον υπολογισμό του συνολικού δείκτη κατανομής για κάθε ΑΕΙ, το κάθε κριτήριο λαμβάνεται υπόψη με ένα συντελεστή βαρύτητας, ενώ ο συνολικός δείκτης κατανομής για το κάθε ΑΕΙ υπολογίζεται ως ποσοστό του συνολικού ποσού που θα κατανεμηθεί στα Ιδρύματα, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου.

Την ώρα που το υπουργείο, κάνει λόγο για «ένα ακόμα βήμα στον εξορθολογισμό της εκπαίδευσης», το Πανεπιστήμιο Πατρών, που λαμβάνει 7,3 εκατ. ευρώ (έναντι 8,7 πέρυσι) «βλέπει» οικονομική «ασφυξία» του Ιδρύματος από τη νέα κατανομή της τακτική επιχορήγησης.

Πέντε θέσεις μελών ΔΕΠ στα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, πρόσφατα εξέφρασε με κάθε δυνατό τρόπο τη διαμαρτυρία του και για την πτωχή κατανομή των νέων θέσεων μελών ΔΕΠ από το Υπουργείο Παιδείας. Μιλώντας για υποστελέχωση και την επακόλουθη υποβάθμιση στην οποία οδηγείται,από τη στιγμή που στο Πανεπιστήμιο κατανεμήθηκαν μόλις 12 θέσεις, όταν 28 ήταν μόνο οι αποχωρήσεις καθηγητών λόγω συνταξιόδοτησης.

Πάντως αν και πτωχή, η κατανομή προς το Πανεπιστήμιο, το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα στην εσωτερική κατανομή που έκανε έδωσε σχεδόν τις μισές θέσεις στα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, δείχνοντας την βούληση να στηρίξει την νεοσυσταθείσα Γεωπονική Σχολή. Συγκεκριμένα προκηρύχθηκαν ήδη τέσσερις θέσεις για τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι και μια ακόμη θέση που αφορά το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ)που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Αναλυτικότερα. προκηρύχθηκε μια θέση καθηγητή στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Αξιολόγηση Επενδύσεων» για το Τμήμα ΔΕΑΠΤ, μία θέση Επίκουρου Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Ανθοκομία-Αρχιτεκτονικήη Τοπιού», για το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι, μία θέση Επίκουρου Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Φυσική με έμφαση στις επιπτώσεις των υδάτινων περιβαλλοντικών ρύπων στα αγροτικά βιοσυστήματα» για το Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι και δύο θέσεις του Επίκουρου Καθηγητή για το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που εδρεύει στο Αγρίνιο για τα γνωστικά αντικείμενα «Ασφάλεια Τροφίμων» και «Χημεία Τροφίμων».

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

AΣΕΠ: Προσλήψεις 200 συμβασιούχων σε Δήμους – Δείτε τις θέσεις

 

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Συνεχείς διακοπές ρεύματος στο Αγρίνιο λόγω κακοκαιρίας

aitoloakarnanianews.gr

Καινούργιο: Το νέο Δ.Σ του Π.Ο. “Οι Θεστιείς”

aitoloakarnanianews.gr

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου ζητά την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο προσωπικό

aitoloakarnanianews.gr

Δήμος Αγρινίου: Μέτρα στις λαϊκές αγορές για αποφυγή διασποράς του covid-19

aitoloakarnanianews.gr

Αγρινιώτης πίσω από τις μεγάλες επιτυχίες των MINIONS (VIDEO + ΦΩΤΟ)

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: “Οι Ζωές που δεν Έζησα” και “Οι Ευχούληδες 2: Παγκόσμια Περιοδεία” στο Ελληνίς

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο