ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο γίγαντας του δάσους» της Αγρινιώτισσας Αριάδνης Δάντε

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο γίγαντας του δάσους» της Αγρινιώτισσας Αριάδνης Δάντε


«Ο γίγαντας του δάσους» της Αριάδνης Δάντε παρουσιάστηκε στη Λευκή Χώρα και ζήσαμε εκεί καλά και κάθε μέρα που σκεφτόμαστε το παραμύθι ακόμα καλύτερα!

Τι γύρευαν άραγε το απόγευμα του Σαββάτου 3 Οκτώβρη ένας νάνος-γίγαντας, ένας παπαγάλος, δυο ξυλοκόποι, πολλά παιδιά, πλήθος ζωάκια, 45 κάρτες αφήγησης, δεκάδες κάρτες δημιουργικής γραφής, μολύβια και αμέτρητα χαμόγελα στον Πολυχώρο του Emileon;

Μα είχαν ραντεβού για να ζωντανέψουν το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους της Αριάδνης Δάντε, που κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη και ήρθε να μοιράσει απλόχερα την αγάπη για το περιβάλλον και τα παιδιά σε όλους του τους αναγνώστες και να τους διδάξει με ευφάνταστο τρόπο μικρά μυστικά της αφηγηματολογίας.

Το παραμυθένιο απόγευμα ξεκίνησε με την εμφάνιση της μικρής Ευαγγελίας Σούμπαση, μαθήτριας της Γ’ Δημοτικού του 17ου Δημοτικού Σχολείου, η οποία είχε τον ρόλο της κεντρικής παρουσιάστριας της εκδήλωσης. Η μικρή Ευαγγελία, πέρα από το αφηγηματικό της ταλέντο ξεδίπλωσε και το θεατρικό της χάρισμα, μιας και χάρισε στο κοινό έναν απίστευτο μονόλογο-διάλογο με τον πρωταγωνιστή Σπύρο, τον φανταστικό παπαγάλο του παραμυθιού.

Μετά τον εξαιρετικό πρόλογο της Ευαγγελίας, τον λόγο πήρε η εκπαιδευτικός της Α’ τάξης του 17ου Δημοτικού Σχολείου, Ελένη Μάντζιου για να μιλήσει για την πορεία «από την ανάγνωση στη δημιουργική γραφή». Η Ελένη χαιρέτησε τους γονείς, τα παιδιά και τους φίλους της συγγραφέως και με την εγκάρδια ομιλία της μοιράστηκε με το κοινό τη δυνατή σχέση που γεννήθηκε ανάμεσα σε αυτή και τη συγγραφέα και οδήγησε 40 μαθητές του Δημοτικού σχολείου στη φιλαναγνωσία και στη δημιουργική γραφή «εκπαιδεύοντας τους συγγραφείς του τώρα».

Ακολούθησε η ομιλία της συγγραφέως για τη γέννηση και την πορεία δημιουργίας του Γίγαντα του δάσους, καθώς και τα εμπόδια που συνάντησε στο δρόμο του. Στόχος της ήταν να εξηγήσει στους φίλους της πως το ταξίδι της συγγραφής είναι πολλές φορές ένα κοπιαστικό ταξίδι, γεμάτο απογοητεύσεις που απαιτούν σκληρή δουλειά και μελέτη. “Ο Γίγαντας του Δάσους” είναι ένα έργο που σμιλεύτηκε με πολλή αγάπη και προσπάθεια και κατάφερε να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλες τις ηλικίες.

Στη συνέχεια, μετά από το κάλεσμα της συγγραφέως το κοινό συμμετείχε στο παιχνίδι της αφήγησης «ζωντανεύοντας τον γίγαντα του δάσους». Όσοι είχαν την τύχη να έχουν στα χέρια τους μία ή περισσότερες από τις κάρτες αφήγησης του παραμυθιού υποδύθηκαν και τον αντίστοιχο ρόλο. Οι υπόλοιποι συμμετείχαν έχοντας τον ρόλο κάποιου ζώου της επιλογής τους, δημιουργώντας τις συνθήκες μιας Γιορτής Παραμυθιού.

Για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού ήταν απαραίτητος και ενός ακόμη ρόλου, του Χρονομέτρη Ζενέτ, ρόλο που έλαβε η δημιουργική Ιωάννα Τσιαντοπούλου-Παπαγιάννη, η οποία νωρίτερα είχε φροντίσει να δώσει άφθονες ρομαντικές πινελιές στον χώρο της εκδήλωσης στο Emileon με τα πανέμορφα διακοσμητικά της αντικείμενα.  

Με το πέρας του παιχνιδιού η συγγραφέας ενεργοποίησε ακόμα περισσότερο τη φαντασία των παρευρισκόμενων, μιας και μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στη δράση «Αν πειράξω το παραμύθι». Για τις ανάγκες της δράσης, κατά την υποδοχή τους, όλοι οι φίλοι της συγγραφέως είχαν παραλάβει από την πολυτάλαντη τραγουδοποιό και ερμηνεύτρια Καλλιόπη Ηλιοπούλου το μολυβάκι της Τσιπούπολης και μία από τις δεκαπέντε διαφορετικές κάρτες “πειράγματος” του παραμυθιού. 

Οι συμμετέχοντες είχαν στη διάθεσή τους πέντε λεπτά για να απαντήσουν στη δική τους ερώτηση δημιουργώντας μια ξεχωριστή εκδοχή για το παραμύθι. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά συγκινητικό, γιατί όλοι συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Στο τέλος της γιορτής, η εικαστικός Μαρία Μαχαλιώτη μοιράστηκε με το κοινό τη  φανταστική κατασκευή του παπαγάλου του παραμυθιού που εμπνεύστηκε χαρίζοντας «Έναν παπαγάλο για όλους». Η Μαρία έδωσε στο κοινό σαφείς οδηγίες και έτσι κατάφεραν να κατασκευάσουν τον δικό τους παπαγάλο και να τον πάρουν μαζί τους, για να τους θυμίζει τον σημαντικό του ρόλο στο παραμύθι, αλλά και το γεγονός ότι “Με σωστή επικοινωνία έχουμε μόνιμη ευτυχία”.

Στην επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης συνέβαλε ο ευφάνταστος Θοδωρής Τσιλίκας, που ενσάρκωσε τον παπαγάλο του παραμυθιού, ο χοροδιδάσκαλος Φώτης Μήτσος, που υποδύθηκε τον νάνο-γίγαντα, η καλλιτέχνης Καλλιόπη Ηλιοπούλου για τον ρόλο της λαγουδίνας, η νηπιαγωγός Ελένη Δημητρέλλου για την ερμηνεία της στον ρόλο του ποντικού, η αισθητικός Βάσω Πασχέντη-Αλεξάκη για τον ρόλο του σκίουρου, η καταπληκτική cake designer Νεκταρία Προβίδα για τον ρόλο του ενός ξυλοκόπου, καθώς και μια πλειάδα μικρών και μεγάλων πρωταγωνιστών για τον αυθορμητισμό και το κέφι τους. 

Στην παρουσίαση συμμετείχαν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί από διάφορα μέρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, που εκδήλωσαν έντονα την αγάπη και την εμπιστοσύνη στο έργο της συγγραφέως Αριάδνη Δάντε.

Ευχόμαστε να είναι «Καλοτάξιδος ο Γίγαντας του Δάσους» και να αγαπηθεί από όλες τις ηλικίες, γιατί είναι ένα έργο που πραγματικά του αξίζει.

Όσοι φίλοι το επιθυμούν, μπορούν να αγκαλιάσουν το έργο από το βιβλιοπωλείο Planus – Αφοί Δ. Χριστοδουλόπουλοι.

Σε περίπτωση που κάποιο σχολείο ή Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων επιθυμεί να προσκαλέσει τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε για ανάλογη δράση, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον κ. Δημήτρη Χριστοδουλόπουλο.

To eshop των Εκδόσεων Τσιπούπολη βρίσκεται στη διεύθυνση: https://bit.ly/2GFoM7O

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Ο γίγαντας του δάσους»

«Ο γίγαντας του δάσους» είναι ένα διασκεδαστικό διδακτικό εργαλείο που μπορεί να σε μάθει τις ιστορίες παίζοντας με τους φίλους σου.

Το έργο απευθύνεται πρωτίστως σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και φοιτητές Παιδαγωγικών σχολών, αλλά και σε όλους όσους αγαπούν να διαβάζουν και να δημιουργούν ιστορίες. Είναι ένα βιβλίο που το αγκαλιάζει κάποιος από την τρυφερή του προσχολική ηλικία και το επαναχρησιμοποιεί διαρκώς μεγαλώνοντας, καθώς ξετυλίγει τα μυστικά της αφηγηματολογίας.

Το βιβλίο αποτελεί ένα πλούσιο έργο τόσο σε εικονογράφηση, όσο και σε εκπαιδευτικό υλικό. Στις 104 σελίδες του περιλαμβάνεται το έμμετρο παραμύθι της συγγραφέως, οι κάρτες αφήγησης του παραμυθιού, ασκήσεις δημιουργικής γραφής και το διδακτικό πλάνο «Το παιχνίδι της αφήγησης».

Συγγραφέας: Αριάδνη Δάντε, Εικονογράφηση: Τάνια Πεχλιβανίδιου – PixelArt, Διόρθωση κειμένων: Χρήστος Πουλίτσης – Καλλιόπη Ηλιοπούλου, Εκδόσεις Τσιπούπολη, ISBN:978-618-82037-8-5, Αριθμός σελίδων: 104, Διαστάσεις: 23×28, Τιμή λιανικής πώλησης:15€.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε γεννήθηκε στο Αγρίνιο.

Σπούδασε Μηχανικός Πληροφορικής, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, είναι τελειόφοιτη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημιουργικής Γραφής στην κατεύθυνση της Εκπαίδευσης και Υποψήφια Διδάκτωρ στο πεδίο της Διδακτικής της Πληροφορικής.

Καθημερινά απασχολείται ως Μηχανικός Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στον ελεύθερο χρόνο της δημιουργεί και υλοποιεί καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

Τον Δεκέμβριο του 2013 τιμήθηκε με «Εύφημο μνεία» από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το διήγημα «Ο παππούς Χρήστος», στον 58ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Βιβλίου. Η απονομή της διάκρισης στάθηκε η αφορμή για να γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο της Παιδικής Λογοτεχνίας και να υλοποιήσει πλήθος αξιόλογων πολιτιστικών δράσεων.

Από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2020 κατάφερε να εκπαιδεύσει εθελοντικά περισσότερα από 7.000 άτομα -κυρίως παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας- σε αντικείμενα της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών μέσα από τα παιχνίδια ρόλων.

Ο σπουδαιότερος ρόλος της είναι αυτός της μητέρας. Κάθε φορά που βλέπει τα αγόρια της να παίζουν μπάσκετ καμαρώνει σαν παγώνι, ενώ δεν χάνει τις ευκαιρίες για νέα ταξίδια σε άγνωστους προορισμούς με την οικογένειά της. Λατρεύει να γράφει ιστορίες, στιχάκια και παραμύθια και αγαπά τη μουσική, το θέατρο και τα γλυκά. Φιλοδοξεί, όταν μεγαλώσει, να γίνει ιδιοκτήτρια σαλονιού λογοτεχνίας.

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Δήμος Αγρινίου : Πως θα γίνονται οι αιτήσεις των πληγέντων από την κακοκαιρία

aitoloakarnanianews.gr

Καλύβια: Κεκλεισμένων των θυρών οι ακολουθίες – Πως θα γίνει ο εορτασμός του πολιούχου Αγίου Νικολάου

aitoloakarnanianews.gr

Από την περιοχή του Αγρινίου τα περισσότερα από τα κρούσματα του Σαββάτου

aitoloakarnanianews.gr

Κρούσμα κορωνοϊού σε γνωστό Σούπερ Μάρκετ του Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

Δεύτερο κρούσμα στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

Μαθήματα Σύγχρονου Χορού και Αυτοσχεδιασμού με τον Γιάννη Παπακαμμένο στο Μικρό Θέατρο

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο