ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Πατσαβουρόπιτα σιροπιαστή | Συνταγές – Sintayes.gr

Μια απλή, γρήγορη και πανεύκολη συνταγή για μια λαχταριστή, πεντανόστιμη σιροπιαστή πατσαβουρόπια. Η πατσαβουρόπιτα είναι μια γλυκιά πίτα που φτιάχνετε με πολλές παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα και το όνομά της το χρωστά στα φύλλα της που είναι τσαλακωμένα ΄έτσι ώστε να μοιάζουν με “πατσαβούρια” δηλ. παλιά τσαλακωμένα πανιά… Συνήθως γίνεται με μια αφράτη κρέμα βανίλιας ή με άρωμα πορτοκαλιού, εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ) για μια ελαφρώς “πειραγμένη” πατσαβουρόπιτα με κρέμα τυριού και προαιρετικά με λίγη λαχταριστή πραλίνα φουντουκιού…. Απολαύστε τη!  

Υλικά συνταγής

  • Για τα φύλλα: 
  • 1 πακέτο (450-500 γρ.) φύλλα κρούστας 
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ψιλοκοπανισμένοι ανάμικτοι ξηροί καρποί αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια
  • Για τη κρέμα:
  • 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι νερού σπορέλαιο (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλ. τσαγιού μαλακό τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε
  • 4-5 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 καψουλίτσα βανίλια σκόνη
  • Για το σιρόπι: 
  • 2 ½ ποτήρια νερού νερό 
  • 2 ½ ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 2-3 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 φετούλα από ένα φρέσκο λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, ανακατεύετε και τα βράζετε για 8 λ από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. 
  2. Για τη κρέμα: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα 2 ήδη λαδιών και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε ένα σχετικά λείο χυλό και λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη κρέμα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως όλα τα υλικά και έχετε ένα παχύ χυλό.
  3. Για τα φύλλα: Σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι (για 16 κομμάτια περίπου) στρώνετε στη βάση του 1 φύλλο κρούστας, τσαλακωμένο με τα χέρια μου σαν πλισέ (σαν φισαρμόνικα). Από πάνω πασπαλίζετε με λίγο από το μείγμα ξηρών καρπών και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με στρώσεις φύλλων και ξηρών καρπών μέχρι να να τελειώσουν. 
  4. Αδειάζετε ομοιόμορφα το χυλό κρέμας στο ταψί και το βάζετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνετε τη πατσαβουρόπιτά σας σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 40-45 λ ή μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα και γίνουν τραγανά. 
  5. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε για 3-4 λ να σταθεί και στη συνέχεια τη κόβετε σε κομμάτια και τη περιχύνετε καυτή με το κρύο σιρόπι. Την αφήνετε να κρυώσει και να απορροφήσει πλήρως το σιρόπι και τη μετά τη σερβίρετε πασπαλισμένη με λίγη ζάχαρη άχνη και σκόνη κανέλας. 

 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατσαβουρόπιτα σιροπιαστή

 

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Ζαμπονοκασερόπιτα αφράτη με τραγανό φύλλο (Video) | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Σουφλέ φόρμας με ψωμί στο φούρνο (Video) | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Μπιφτέκια σχάρας γεμιστά με τυρί | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Τούρτα ψυγείου μωσαϊκό με κρέμα λεμονιού

aitoloakarnanianews.gr

Πατάτες κρεμώδεις με μπέικον και τυριά στο φούρνο | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Φασολάκια λαδερά με πατάτες | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο