AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Ποιοι παράγοντες- έκπληξη αυξάνουν τη γονιμότητα


Νέα έρευνα σε 500 ζευγάρια που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί, έδειξε ότι η κατανάλωση καφεΐνης την εβδομάδα πριν την σεξουαλική συνεύρεση, πιθανώς αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Ντένβερ και σύμφωνα με αυτή η πρόσληψη καφεΐνης από τους άνδρες, διπλασιάζει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.


Αντίθετα, οι γυναίκες που έπιναν αλκοόλ πριν και μετά την ωορρηξία μείωναν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Η Δρ. Sunni Mumford από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: «Μείναμε έκπληκτοι από τα αποτελέσματα αν και η έρευνα για την πρόσληψη καφεΐνης από τους άνδρες και την επίδρασή της στη γονιμότητα, έχει δώσει αντιφατικά αποτελέσματα».

«Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του τρόπου ζωής τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης περιόδου αναπαραγωγής και πώς επηρεάζουν τη γονιμοποίηση, αλλά και την ανάγκη για κατάλληλη καθοδήγηση των ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί το διάστημα πριν τη σύλληψη».

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με αυτά προηγούμενων μελετών, οι οποίες υποδείκνυαν ότι το τσάι και ο καφές μπορεί να μην ωφελούν τη γονιμότητα των ανδρών. Πέρυσι, ανασκόπηση 28 ερευνών σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης και το σπέρμα, διαπίστωσε ότι μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα, βλάπτοντας ενδεχομένως το DNA του σπέρματος.

Σύμφωνα όμως με την καθηγήτρια αναπαραγωγής στο Queen’s University στο Μπέλφαστ, Sheena Lewis, υπάρχει ένας πιθανός μηχανισμός που θα μπορούσε να υποστηρίξει τα τελευταία ευρήματα που περιλαμβάνουν δύο χημικές ουσίες στο σώμα που ονομάζονται ATP ή τριφωσφορική αδενοσίνη και GTP ή τριφωσφορική γουανοσίνη.

«Η καφεΐνη αποτρέπει τη διάσπαση αυτών των χημικών ουσιών και έτσι τα κύτταρα, του σπέρματος περιλαμβανομένου, μπορούν να “κολυμπήσουν” ταχύτερα ή μακρύτερα» είπε. «Αυτό είναι ένα καλό νέο επειδή πολλές περιπτώσεις υπογονιμότητας προκαλούνται από σπερματοζωάρια που είναι κακοί κολυμβητές» πρόσθεσε.

Άλλοι εμπειρογνώμονες παραμένουν επιφυλακτικοί και συμβουλεύουν τους άνδρες που θέλουν να τεκνοποιήσουν να μην καταναλώνουν ποτά με πολλή καφεΐνη. Ο καθηγητής Charles Kingsland, ιδρυτής της μεγαλύτερης μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Μ. Βρετανία, επισημαίνει: «Η έρευνα αυτή δείχνει ότι αυτά που τρώτε και πίνετε πριν αποφασίσετε να τεκνοποιήσετε είναι πολύ σημαντικά».

«Αναμφισβήτητα, το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ πριν τη σύλληψη είναι επιβλαβή για την ανάπτυξη υγιών εμβρύων. Αυτές οι ουσίες είναι πραγματικά δηλητήρια».

«Η καφεΐνη είναι πιο αμφιλεγόμενη»

Η Δρ Channa Jayasena,σύμβουλος αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης βλάπτει τον αριθμό σπερματοζωαρίων. Προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι οι άνδρες που έπιναν καφέ ήταν πιθανότερο να καταστήσουν έγκυο τη σύντροφό τους. Θα συμβούλευα τους άνδρες που επιθυμούν να κάνουν παιδί, να μην αυξήσουν την πρόσληψη καφεΐνης αλλά να περιμένουν μέχρι να συγκεντρώσουμε περισσότερες αποδείξεις.

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε επίσης προηγούμενες έρευνες που συνδέουν την πρόσληψη αλκοόλ με μειωμένα ποσοστά εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα αλκοολούχο ποτό κάθε δεύτερη μέρα, ήταν 26% λιγότερο πιθανό να συλλάβουν.

ΠΗΓΗ

Source link

Related posts

Οι Απόκριες στην παλιά Αθήνα σε ένα νοσταλγικό φωτο-αφιέρωμα

Kάτοικοι «κήδεψαν» το Μεταξουργείο λόγω τουριστικοποίησης

7 λόγοι που η λαϊκή θα κερδά πάντα το σούπερ μάρκετ

Αφήστε ένα σχόλιο