AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Μεσολόγγι

Προχειρότητα ή σκοπιμότητα; Ρύθμιση χωρίς ονομαστική αναφορά όλων των Γεωπονικών Τμημάτων


Προχειρότητα ή σκοπιμότητα; Ρύθμιση χωρίς ονομαστική αναφορά όλων των Γεωπονικών Τμημάτων


Ρύθμιση χωρίς ονομαστική αναφορά όλων των Γεωπονικών Τμημάτων όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Προχειρότητα ή σκοπιμότητα; Γιατί η τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα προβληματίζει τους φοιτητές!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ενώ ο αναβρασμός σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα 17 γεωπονικών τμημάτων στη χώρα συνεχίζεται, όπως στο Μεσολόγγι όπου υπάρχει κατάληψη και των δύο τμημάτων εκεί της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, επρόκειτο να κατατεθεί την Πέμπτη 30/3 μια τροπολογία για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, κάνοντας αναφορά που δεν υπήρχε στην προηγούμενη νομολογία.

Το άρθρο 126 που έχει διαρρεύσει, εκτός από τις γεωπονικές σχολές που ονοματίζονταν με τον πρόσφατο νόμο (όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κλπ) προβλέπει τα επαγγελματικά δικαιώματα «κάθε άλλου Τμήματος σπουδών γεωπονίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.)».

Με άλλα λόγια, ενώ κάποιες σχολές αναφέρονται ονομαστικά, στην τροπολογία που ήρθε τα υπόλοιπα 17 τμήματα που τώρα εντάσσονται στην ίδια διαδικασία δεν αναφέρονται, προκαλώντας σύγχυση και… υποψίες. Οι υποψίες έχουν να κάνουν, παρά το ότι δεν το ομολογεί κανείς, με το αν θα επιφυλαχθεί από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. άλλη αντιμετώπιση για τα τμήματα που έχουν προέλθει από συγχωνεύσεις με ΤΕΙ και ΑΕΙ. Παράλληλα πρέπει να θυμόμαστε ότι, γενικά από τον «νόμο Γαβρόγλου», δεν προβλεπόταν επαγγελματικά δικαιώματα στα τμήματα που είχαν προέλθει από συνενώσεις!

Το ιστορικό

Στις 7/07/2019 με έκδοση του νόμου (4610/2019) αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας και στη θέση τους ιδρύθηκαν νέα τμήματα πανεπιστημιακού επιπέδου. Με τον ίδιο νόμο, η κυβέρνηση ίδρυσε και νεοσύστατα τμήματα πανεπιστημίου που δεν προέρχονται από τα τέως ΤΕΙ (Ν.4610/2019, ΑΡΘΡΟ 35,36,37).

Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του Γεωτεχνικού, όμως, βασική προϋπόθεση είναι να του χορηγηθεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ. Ε.Ε) με τις εξής προϋποθέσεις:

α)Πιστοποίηση της σχολής από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε)

β) Τροποποίηση θεσμικού πλαισίου που αφορά την εγγραφή των Γεωτεχνικών στο Επιμελητήριο. Η ΕΘ.Α.Α.Ε (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης), λοιπόν, ύστερα από αίτηση των Γεωπονικών τμημάτων, είναι η μόνη αποκλειστικά υπεύθυνη για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών όπου είναι βασική προϋπόθεση για την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Όπως λένε οι φοιτητές που αντιδρούν «ο αρχικός λόγος που ξεκίνησε η κατάληψη στο campus του Μεσολογγίου όπως και σε όλη την Ελλάδα, ήταν να ενταχθούν όλα τα τμήματα στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε και με αυτό τον τρόπο να τους αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο κ. Γρηγόριος Μπεληγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα εξηγεί:

Ο Γρηγόριος Μπεληγιάννης

«Πρέπει να πούμε ότι για πρώτη φορά γίνεται με τη νέα τροπολογία αναφορά σε όλα τα γεωπονικά τμήματα στην χώρα, αυτό είναι θετικό. Και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι και για τις σχολές που αναφέρονται ονομαστικά αλλά και για τις υπόλοιπες η διαδικασία πιστοποίησης είναι ίδια. Όμως το γεγονός ότι σε άλλα γίνεται ονομαστική αναφορά και σε άλλα όχι, κάνει φοιτητές και γονείς να υποψιάζονται ότι κάτι υποκρύπτεται σε όλο αυτό. Ασφαλώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα βιασύνης ή προχειρότητας η διατύπωση. αλλά υπάρχουν και κάποιοι που λένε πως ίσως να είναι ένας τρόπος να αφεθεί το θέμα στο ΓΕΩΤΕΕ για το πού θα δίνει και που όχι επαγγελματικά δικαιώματα, να γίνεται εκεί κάποιο ξεκαθάρισμα, διότι με το νόμο αυτό δεν μπορεί να γίνει. Είναι γνωστό ότι κάποιες επαγγελματικές ομάδες κρίνουν ότι ήδη έχουν πολλά μέλη στις τάξεις τους και προσπαθούν να θέσουν δικά τους στάνταρντ. Οι πιο αναστατωμένοι είναι οι φοιτητές που σπουδάζουν από τμήματα που προέρχονται από συνενώσεις, όπως του Μεσολογγίου, γιατί του Αγρινίου ήταν πάντα πανεπιστημιακά». Σύμφωνα με τον κ. Μπεληγιάννη, ένα ακόμη σημείο που προβληματίζει είναι πως στις σχολές που αναφέρονται ονομαστικά υπάρχουν και τμήματα που προέρχονται και από συνενώσεις με ΤΕΙ, όπως τρία τμήματα στην Γεωπονική Αθηνών, όμως η ονομαστική αναφορά τα εμφανίζει σαν να έχει κριθεί η επάρκεια και η πιστοποίησή τους!

Τα επίμαχα τμήματα

Τα Τμήματα Γεωπονικών Σχολών που οι πτυχιούχοι τους δεν έχουν σήμερα επαγγελματικά δικαιώματα. Συνολικά 17 Τμήματα από τα πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

-Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Τμήμα Γεωπονίας (Ηράκλειο)

-Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Τμήμα Γεωπονίας (Φλώρινα)

-Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας

Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας (Δράμα)

Τμήμα Γεωπονίας (Θεσσαλονίκη)

Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Δράμα)

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Θεσσαλονίκη)

-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (Καρδίτσα)

Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας (Λάρισα)

Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (Λάρισα)

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Καρδίτσα)

-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τμήμα Γεωπονίας (Άρτα)

-Πανεπιστήμιο Πατρών

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Αγρίνιο)

Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας (Αγρίνιο)

Τμήμα Γεωπονίας (Μεσολόγγι)

Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Τμήμα Γεωπονίας (Καλαμάτα)

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Καλαμάτα)

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιπροσωπεία φοιτητών από το Μεσολόγγι που μετέχουν στην κατάληψη των εκεί τμημάτων της Γεωπονικής ήρθαν την Τρίτη (28/3) στο Αγρίνιο για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για την οπτική από την οποία βλέπουν το ζήτημα, όμως, όπως περιέγραψαν στην «Σ» δεν διαπίστωσαν κάποια ανάλογη κινητικότητα.

«Είναι κάπως εφησυχασμένοι οι συνάδελφοι του τμήματος στο Αγρίνιο(σ.σ. το δεύτερο τμήμα, το «Αειφορικής Γεωργίας», θα ξεκινήσει να δέχεται φοιτητές από το νέο ακαδημαϊκό έτος), ίσως γιατί είναι λιγότερο οργανωμένοι, ίσως γιατί πιστεύουν ότι το θέμα αφορά όσους προέρχονται μόνο από συνενώσεις ΤΕΙ με ΑΕΙ, δεν το ξέρουμε αυτό», εξηγούσαν οι φοιτητές από το Μεσολόγγι. Οι ίδιοι θεωρούν πως δεν υπάρχει άλλο μέσο άμυνας από την κατάληψη και τις διαμαρτυρίες εντός της τοπικής κοινωνίας.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σπ.Λιβανός: Χιλιάδες νέοι μπορούν πλέον να ασκήσουν το επάγγελμα που αγαπούν, μετά την καθοριστική παρέμβαση του πρωθυπουργού

 

 

 

Related posts

Μεσολόγγι: Γυναίκα πουλούσε “σκορδάκια” και συνελήφθη

aitoloakarnanianews

9ος κολυμβητικός διάπλους Λιμνοθάλασσας: Αυλαία για τη διοργάνωση – Τι ανακοίνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου

aitoloakarnanianews

Μεσολόγγι: Με την παρουσία του κ. Δαμασκηνού η τελετή παράδοσης – παραλαβής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο