ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Πως βλέπει το Υπουργείο Παιδείας την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών ;

Πως βλέπει το Υπουργείο Παιδείας την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών ;


  • Με καλό μάτι και χωρίς δεσμεύσεις

«Προσπαθεί να κρατήσει Τμήματα που θα επιβιώσουν σε βάθος χρόνου» εκτίμησε ο Αγγ. Συρίγος για το προτεινόμενο σχέδιο συγχωνεύσεων – μεταφορών Τμημάτων

«Η Αιτωλοακαρνανία χρειάζεται Γεωπονικά Τμήματα, όχι όμως πολλά Τμήματα…» είπε ο υφυπουργός Παιδείας απαντώντας στην ερώτηση του Γ. Βαρεμένου

Μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να έχει πληροφορηθεί ανεπισήμως –δια του Τύπου- την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για την αναδιάταξη των Τμημάτων του, η πρώτη όμως επίσημη αντίδραση του Υπουργείο σε αυτή καταγράφηκε χθες στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος

Θετικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Παιδείας -αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση- Άγγελος Συρίγος στην πρόταση αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών, απαντώντας στη Βουλή στην ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένου.

Αν και διευκρίνισε ότι η πρόταση αυτή -που προβλέπει σειρά συγχωνεύσεων και μεταφορών Τμημάτων στην Πάτρα- δεν έχει έρθει επισήμως στο Υπουργείο από το Πανεπιστήμιο, ο Άγγελος Συρίγος εκτίμησε ότι η πρόταση του Πανεπιστημίου «προσπαθεί να κρατήσει Τμήματα που θα επιβιώσουν σε βάθος χρόνου». Η γενικότερη στάση του υφυπουργού Παιδείας μπορεί να αποδελτιωθεί ως ένα κλείσιμο του… ματιού προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου να οριστικοποιήσει το προτεινόμενο σχέδιο ως έχει.

Ειδικότερα αναφορικά με τη Γεωπονική Σχολή, ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή διαθέτει έξι Τμήματα σε μια Περιφέρεια 650.000 κατοίκων. «Η υπερβολή είναι χαρακτηριστική» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Άγγελος Συρίγος και πρόσθεσε ότι η Αιτωλοακαρνανία ως αγροτικός νομός χρειάζεται γεωπονικά Τμήματα, όχι όμως πολλά Τμήματα, αλλά Τμήματα που θα μπορούν να αντέξουν στο χρόνο…

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τα Τμήματα, που η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών προβλέπει να παραμείνουν στην Αιτωλοακαρνανία, δύο στο Μεσολόγγι και ένα στο Αγρίνιο, ο υφυπουργός Παιδείας είπε χαρακτηριστικά ότι «βλέπω να έχουν προοπτική στο χρόνο».

«Η υπάρχουσα κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία σε ένα – δύο χρόνια θα έχει σοβαρότατα προβλήματα, διότι δεν θα έχει φοιτητές να παρακολουθήσουν» είπε ακόμη ο Άγγελος Συρίγος και χωρίς να δεσμευτεί για οτιδήποτε άφησε μικρό «παράθυρο», όταν η πρόταση του Πανεπιστημίου πάει επισήμως στο Υπουργείο Παιδείας, να συζητηθούν επιμέρους θέματα. Το αν αυτό το μικρό παράθυρο αφήνει περιθώρια να εισακουστούν οι αντιδράσεις τοπικών φορέων σε Αιτωλοακαρνανίας και Ηλεία, που ζητούν λίγο – πολύ τη διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης, κυρίως ως προς την έδρα των Τμημάτων, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία… Βεβαίως θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι βάσει του θεσμικού πλαισίου, όποια και αν είναι η τελική πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών, το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση έχουν το τελικό λόγο για τις συγχωνεύσεις, μεταφορές και καταργήσεις Τμημάτων.

Ο Άγγελος Συρίγος υπογράμμισε ακόμη ότι η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών προέκυψε πριν ψηφιστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι πως ενώ η χώρα έχει μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας και οι υποψήφιοι φοιτητές μειώνονται συνεχώς, εμείς έχουμε φτιάξει ένα «σύστημα», που το Πανεπιστήμιο είναι μονόδρομος για κάθε μαθητή. Χαρακτηριστικά για την περίπτωση της Γεωπονικής Επιστήμης γενικότερα ανέφερε ότι υπάρχουν 23 Τμήματα του αντικειμένου στη χώρα και δημιουργείται «ένα επιστημονικό κεφάλι χωρίς χέρια από κάτω…». «Σε λίγα χρόνια με την υπάρχουσα κατάσταση» εκτίμησε ο υφυπουργός Παιδείας «θα υπάρχουν περισσότεροι γεωπόνοι από τους νέους αγρότες».

Γ. Βαρεμένος : Μιλάμε για «εκτέλεση» των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας

Την απάντηση υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου αναφορικά με την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για την αναδιάταξη του χάρτη των Τμημάτων του σχολίασε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8» και το Δ. Παπαδάκη.

«Η απάντηση του υφυπουργού ήχησε στα αυτιά μου ως ένα μνημόσυνο πριν ακόμη και από τον οριστικό θάνατο ορισμένων Τμημάτων, ιδιαιτέρως του Αγρινίου. Κάθε άλλα παρά ο κ. Συρίγος απέρριψε την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βαρεμένος, ενώ στα περί υπογεννητικότητας που επικαλέστηκε ο Άγγελος Σύριγος ο Γ. Βαρεμένος αντέτεινε ότι «με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής επιτείνονται οι συνέπειες της υπογεννητικότητας».

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος

Μιλάμε αν όχι για αργό θάνατο, για «εκτέλεση» πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία, εκτίμησε συνολικότερα ο Γ. Βαρεμένος και πρόσθεσε με νόημα ότι «η ειλικρίνεια του Άγγελου Συρίγου είναι ένας πένθιμος ήχος για τα πανεπιστημιακά Τμήματα της περιοχής, καθώς η Κυβέρνηση φαίνεται να μην θέλει την περιφερειακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

«Η παγκόσμια τάση είναι να υπάρχουν συνέργειες πανεπιστημίων από διαφορετικές χώρες και εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε συνέργειες μεταξύ Τμημάτων διαφορετικών νομών;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις προτεινόμενες μεταφορές και συγχωνεύσεις Τμημάτων από την πλευρά του Πανεπιστημίου.

Τέλος σύμφωνα με το Γ. Βαρεμένο στην Αιτωλοακαρνανία πρέπει να σημάνει συναγερμός και να δείξουμε ότι τα Τμήματα αυτά είναι αναγκαία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. «Αν δεν κινηθούμε συντονισμένα και δυναμικά θεωρώ ότι για κάποια από τα Τμήματα ο υφυπουργός με αυτά που είπε σήμερα μοίρασε κόλλυβα» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρεμένος.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Θέσεις εργασίας στην Αιτωλοακαρνανία στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΔΕΙΤΕ ΠΙΝΑΚΕΣ)

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Σύσκεψη για τα τεστ covid στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

aitoloakarnanianews.gr

Νέος σεισμός 4.2 Ρίχτερ αισθητός στην Πάτρα – Κοντά στη Ναύπακτο το επίκεντρο

aitoloakarnanianews.gr

Η πανδημία έπληξε το Άκτιο

aitoloakarnanianews.gr

Βουλή: Παρέμβαση Παπανδρέου για τον δανεισμό μουσειακών συλλογών

aitoloakarnanianews.gr

Αυτοψία του Περιφερειάρχη, Ν.Φαρμάκη στην Ερμίτσα

aitoloakarnanianews.gr

Δια ζώσης εργαστήρια ζητά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο