ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Π. Λαφαζάνης: Νέα πολιτική κίνηση προανήγγειλε μέσω του «Δυτικά Fm»

Π. Λαφαζάνης: Νέα πολιτική κίνηση προανήγγειλε μέσω του «Δυτικά Fm»


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο «Δυτικά Fm»το ιστορικό στέλεχος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω απ’ τις γραμμές» με το Δημήτρη Παπαδάκη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προανήγγειλε την επόμενη πολιτική του κίνηση με τη δημιουργία ενός νέου κινήματος, που κατά τον ίδιο θα φιλοδοξεί να καλύψει το αντιπολιτευτικό κενό που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα.

  • «Η Αριστερά πρέπει να αλλάξει  εκ βάθρων και να επαναθεμελιωθεί»

«Δεν είμαι άνθρωπος που εγκαταλείπω, είμαι μαχητής, αγωνιστής. Επίσης ένας ελεύθερος άνθρωπος, δεν είμαι της καρέκλας, ούτε μπορώ να είμαι υποχείριο κανενός ή να παίζω άλλους ρόλους για να έχω ίδια οφέλη. Γι΄αυτό έφυγα από το ΚΚΕ, όντας πολύ ψηλά στην ιεραρχία, για αυτό έφυγα από το ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείποντας την υπουργική καρέκλα και τη βουλευτική μου έδρα, διαφωνώντας με τη «κωλοτούμπα» του Τσίπρα, γι’ αυτό ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη για την ήττα της Λαϊκής Ενότητας στις εκλογές» είπα χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης. Ωστόσο αποκάλυψε πως δεν θα είναι για πολύ ακόμη κομματικά «άστεγος», αφού με συνεργάτες και άλλους συντρόφους, δημοκράτες και προοδευτικούς πατριώτες βρίσκονται σε μια ζύμωση για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής κίνησης, ενός νέου φορέα. Το όνομα του νέου φορέα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, σύμφωνα όμως με το Π. Λαφαζάνη η φράση «Μαζί για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση» δίνει το στίγμα του προσανατολισμού του φορέα που βρίσκεται στα σκαριά.

«Είμαστε σε μια στιγμή που η Αριστερά πρέπει να αλλάξει  εκ βάθρων και να επαναθεμελιωθεί, αν θέλει να σταθεί στο προσκήνιο στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης προσθέτοντας ότι «αυτή η επαναθεμελίωση μπορεί να γίνει με τη διαμόρφωση ενός μεγάλου μετώπου, σύγχρονου, με ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα ικανό να βάλει τη χώρα σε μια τροχιά». Μάλιστα ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι ένα τέτοιος φορέας χρειάζεται για να κάνει καλύψει το κενό αντιπολίτευσης που υπάρχει στη χώρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση, δυστυχώς βοηθά την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ο καλύτερος βοηθός και «στρατολόγος» για τη ΝΔ. Σε αυτό το κενό πρέπει να «φυτρώσει» μια νέα πολιτική δύναμη», είπε ο Π. Λαφαζάνης, ενώ κληθείς να σχολιάσει αν σε ένα τέτοιο φορέα χωρούν άνθρωποι που ενδεχομένως αποχωρήσουν από το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «πολιτικούς σαλτιμπάγκους δεν θέλουμε, είναι αυτό που θέλουμε να πολεμήσουμε στην πολιτική ζωή. Η δικιά μας πόρτα θα γράφει όσοι θέλουν να προσφέρουν με αφοσίωση και θυσίες για την πατρίδα και το λαό, όσοι θέλουν να ωφεληθούν σε άλλη πόρτα, όσοι έχουν εφαρμόσει μνημόνια δεν χωράνε στο δικό μας εγχείρημα».

  • «Η Χρυσή Αυγή πήρε αυτό που της άξιζε»

Κληθείς να σχολιάσει την ιστορική δική της Χρυσής Αυγής ο Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε μεγάλη την απόφαση της Δικαιοσύνης να καταδικάσει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και να της χρεώσει τη διαχείριση εγκληματικής οργάνωσης. «Το άξιζε αυτό η Χρυσή Αυγή, έπρεπε να χρεωθεί αυτή την καταδίκη, διότι τα εγκλήματά της ήταν τόσο αποκρουστικά, που θα δημιουργούσαν ένα σοκ στην κοινωνία, αν η απόφαση ήταν διαφορετική. Αυτό το μήνυμα η Δικαιοσύνη το είχε λάβει και έπρεπε να εναρμονιστεί με τη θέληση του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης.

Αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού ο Π. Λαφαζάνης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown. «Με ένα δεύτερο lockdown, μπορεί να γλιτώσουμε από τον κορονοϊό, δεν θα γλυτώσουμε όμως από τις οδυνηρές οικονομικές συνέπειες» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης και υπογράμμισε ότι για το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας δεν έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Έφερε ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία, αλλά και τα νοσοκομεία.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι το Κράτος. Οι φόροι και οι εισφορές που πληρώνουν είναι πολίτες είναι διπλάσια από όσα ξοδεύουν για να ζήσουν. Αναρωτιέται κανείς που πάνε αυτά τα χρήματα και αν αποφέρουν ένα ανάλογο κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Χρειάζεται επαναθεμελίωση του Κράτους, δεν μπορεί να είναι εμπόδιο στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι «οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να είναι πρωτοπόρες στην παραγωγικότητα, στην τεχνολογική ανανέωση, στην καινοτομία. Ένα τέτοιο όμως το Κράτος δεν το θέλει η παραδοσιακή πολιτική τάξη της χώρας που βλέπει το Κράτος ως λάφυρο. Θεωρεί ότι το κράτος είναι ιδιοκτησία της εκάστοτε κυβέρνησης για να μπορεί να κάνει πελατειακές σχέσεις. Ακόμη και η εγχώρια πλουτοκρατία είναι κρατικοδίαιτη. Αν δεν σταματήσει αυτό, δεν πρόκειται να κάνουμε βήματα μπροστά».

  • «Προβληματικό το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ακόμη ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού η Ελλάδα δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εξαίρεση ένα δισ. που προβλέπεται μέσα στο 2020 για το πρόγραμμα “Sure”. Ενώ η Κυβέρνηση στηρίζει τις ελπίδες για ανάκαμψη στα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Π. Λαφαζάνης εκτιμά πως αυτό είναι προβληματικό και έχει πολλές προϋποθέσεις για να πάρεις χρήματα και είναι οριοθετημένες οι κατευθύνσεις για τη δαπάνη των χρημάτων αυτών. Μάλιστα τόνισε η ψηφιακή και η πράσινη οικονομία που θα πριμοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θέλουν εισαγωγές εξοπλισμών από την Γερμανία, ενώ όπως εξήγησε τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στη ανάπτυξη τέτοιας βιομηχανικής παραγωγής (π.χφωτοβολταϊκά, αιολικά) στην Ελλάδα, κάτι που άφηνε προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα, ενισχύοντας την απασχόληση, δημιουργώντας τεχνολογική βάση και κέρδη.

  • «Ο διάλογος με την Τουρκία είναι ναρκοθετημένος»

Τέλος, αναφορικά  με την τουρκική επιθετικότητα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και την επικείμενη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας, εκτίμησε ότι θα είναι ένας διάλογος που δεν θα έχει τέλος, αλλά θα φέρει περισσότερες διεκδικήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. «Είναι ένας διάλογος ναρκοθετημένος, μονομερής στον προσανατολισμό του, από τον οποίο το μόνο που μπορεί να προκύψει είναι το τι μπορεί να δώσει η Ελλάδα και ο οποίος γίνεται κάτω από ανισότιμους όρους», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης και αναρωτήθηκε με νόημα :«Μπορεί να γίνει διάλογος όταν υπάρχει το casus belli; Όταν αμφισβητείται ευθέως η εδαφική κυριαρχία της χώρας ή όταν σου λένε να αποστρατικοποιήσεις τα νησιά;»

Ακόμη ο Π. Λαφαζάνης στάθηκε στην κίνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα Βαρώσια στην Κύπρο την ώρα που συμφωνούνταν ο διάλογος με την Ελλάδα. «Υπάρχουν αυταπάτες στην πολιτική τάξη της χώρας ή συνεχίζεται μια λογική κατευνασμού και συνεχούς υποχωρητικότητας;» αναρωτήθηκε ο Π. Λαφαζάνης. Τόνισε ακόμη σχολιάζοντας την προοπτική αμυντικής συνδρομής – συμμαχίας με τη Γαλλία ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει να υπερασπιστεί τα δίκαιά της, χωρίς να περιμένει να την έγκριση άλλων για το πώς θα το πράξει. Ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ακόμη ότι η εμπλοκή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ αφορά την Ελλάδα. «Πρέπει αυτή τη στιγμή να δηλώσουμε ότι είμαστε όλοι Αρμένιοι, χρειάζονται την αλληλεγγύη μας, γιατί είναι μόνοι τους και κινδυνεύουν με μια νέα άλλου τύπου γενοκτονία» είπε χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Ο Λαγός μετά την πρόταση για φυλάκιση,ταξίδεψε χαλαρός,πρώτη θέση,για Βρυξέλλες

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Τμήμα Αγρινίου: Συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας για τους πληγέντες της Καρδίτσας

aitoloakarnanianews.gr

Δήμος Αγρινίου: Πως θα διορθώσετε λάθη στη δήλωση των τετραγωνικών

aitoloakarnanianews.gr

O B. Φωτάκης με αφορμή τα ζητήματα που αποσχόλησαν το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

aitoloakarnanianews.gr

Γ.Καραμητσόπουλος: Αναγκαία η ανάπλαση του πεζόδρομου Ν. Μανδηλαρά

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: Αρνητικά τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου των 34 αστυνομικών

aitoloakarnanianews.gr

Βοήθεια στους πυρόπληκτους Ηλείας από το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο