ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Ρεβύθια με σπανάκι | Συνταγή

Εκτέλεση

Για τα λεμονάτα ρεβύθια με σπανάκι φρικασέ, πρέπει να έχουμε πριν μουσκέψει για 1 νύχτα τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό. Αφού μουσκέψουνε μία νύχτα τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.

Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40′.

Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό.

Σε μια κατσαρόλα μέτρια, ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (κρατάμε τα πράσινα φύλλα τους για το τέλος).

Μετά από 2′ προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβύθια, το καρότο και συμπληρώνουμε ζεστό νερό ίσα που να καλυφθούν τα υλικά. Βράζουμε για 20′ .

Όταν μαλακώσουν τελείως τα ρεβύθια, κρατάμε 1 γεμάτη κουτάλα ρεβύθια στην άκρη.

Τότε, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι και αλατοπιπερώνουμε το φρικασέ.

Βράζουμε για 10′.

Για το λαδολέμονο

Στο μπλέντερ βάζουμε τα ρεβύθια που κρατήσαμε στην άκρη με το ζωμό τους.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο (1/4 φλ) το χυμό λεμόνι και όλα μαζί τα χτυπάμε να πολτοποιηθούν καλά.

Περιχύνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα με αυτή την λεμονάτη κρέμα ρεβυθιών και προσθέτουμε μπόλικο άνηθο.

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και να πήξει η σάλτσα του. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και περιχύνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί και ελιές.

Αυτά τα λεμονάτα ρεβύθια με σπανάκι, είναι ένα χορταστικό υγιεινό και υπέροχο φαγητό ιδανικό για όσους κάνουν διατροφή, νηστεύουν ή είναι vegan.

Τρίψτε μπόλικο φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε με τέταρτα λεμονιού.

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

«Μια τέλεια επιλογή για περιόδους νηστείας ή για χορτοφάγους. Τα ρεβίθια είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και πολλών μετάλλων. Το φυλλικό οξύ που περιέχουν θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σπανάκι εκτός από πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων περιέχει κι άλλα βιοδραστικά συστατικά προάγοντας την υγεία μας. Η προσθήκη λεμονιού στο πιάτο αυτό, λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. «

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Μυστικά για τα ρεβύθια

Το μεγάλο μου μυστικό για τα ρεβύθια αλλά και για τα όσπρια γενικά, είναι ότι μουσκεύω μπόλικα ρεβύθια η άλλο όσπριο και αφού φουσκώσουν κανονικά, τα στραγγίζω και τα διατηρώ στην κατάψυξη. Έτσι ανά πάσα στιγμή μπορώ να τα μαγειρέψω κατευθείαν από την κατάψυξη σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς την αναμονή για να μουλιάσουν τα όσπρια.

-Μουσκεύουμε τα ρεβύθια πάντα σε κρύο νερό και ποτέ σε ζεστό. Αν τα μουσκέψετε με ζεστό νερό θα ξεφλουδίσουν στο μαγείρεμα.

-Πάντα βάζουμε στα μουσκεμένα ρεβύθια νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όχι ζεστό. Ενδέχεται να ξεφλουδίσουν στο μαγείρεμα.

-Ο χρόνος βρασμού για τα ρεβύθια ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα των ρεβυθιών.

-Το ξερό κρεμμύδι τα χυλώνει και με το βράσιμο η σάλτσα τους μετατρέπεται σε κρέμα.

-Αν πρόκειται να συμπληρώσετε νερό στο μαγείρεμα πάντα να βάζετε ζεστό νερό και όχι κρύο για να μην κόβεται ο βρασμός τους.

-Αν θέλετε τα ρεβύθια να χυλώσουν σωστά χωρίς να λιώσουν και να διαλυθούν τότε να τα βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Η δυνατή φωτιά θα τα διαλύσει και στο τέλος θα τα λιώσει.

-Για να χυλώσουν σωστά, πάντα στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε ωμό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε 2-3 φορές. Έτσι θα γίνουν χυλωμένα και θα δέσει ωραία η σάλτσα τους.

-Τα ρεβύθια φρικασέ, είναι ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα φαγητά. Μπορείτε να τα φτιάχνετε κάθε εποχή και να χρησιμοποιείτε ανάλογα και χόρτα εποχής.

-Δεν ξεφλουδίζω ποτέ τα ρεβύθια γιατί χάνουν την νοστιμιά τους.

-Αν θέλετε πιο πηχτό το φρικασέ, μπορείτε στο λαδολέμονο να προσθέσετε λίγο πίτουρο βρώμης ώστε να πήξει ακόμα περισσότερο. Αν κάνετε διατροφή στην σάλτσα ρεβυθιών βάλτε λίγο ταχίνι.

Θέλετε περισσότερες νόστιμες και υγιεινές συνταγές με όσπρια; Βρείτε τες όλες εδώ!

Αν σας άρεσαν αυτά τα υγιεινά ρεβύθια με σπανάκι, δοκιμάστε και την παρακάτω φανταστική συνταγή

Γίγαντες με σπανάκι και μυρωδικά

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Πατατοσαλάτα πανεύκολη και πεντανόστιμη | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Τυρένια sticks πατάτας με cocktail sauce | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Το παράπονο της Βέφας Αλεξιάδου που όλοι την ξεχασαν στη γιορτη της- Η ιδιαίτερη συνταγή που μοιράστηκε

aitoloakarnanianews.gr

Κοτόπουλο με κριθαράκι στη κατσαρόλα | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Vegan κεφτεδάκια | Συνταγή | aitoloakarnanianews.gr

aitoloakarnanianews.gr

Πανεύκολο κέικ με μπανάνες | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο