ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Σε εξέλιξη το μεγάλο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σε εξέλιξη το μεγάλο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Πάνω από 65.000 έλεγχοι προνυμφών και ψεκαστικές παρεμβάσεις σε 25.000 στρέμματα μέχρι σήμερα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο έργο της καταπολέμησης κουνουπιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το οποίο έχει στόχο  την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Πρόκειται για ένα έργο που καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας και ιδιαίτερα πόλεις και 300 περίπου χωριά στις παράκτιες περιοχές που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα, λόγω των εκτεταμένων φυσικών υγροτόπων.

Το σύνολο των εστιών αναπαραγωγής, περί των 8.000 καταγεγραμμένων, ελέγχονται ανά τακτά διαστήματα.

«Είμαστε από τις Περιφέρειες που πάντα αντιμετώπιζαν σημαντικά  προβλήματα με την καταπολέμηση των κουνουπιών, γιατί, αφενός φιλοξενεί υγροτόπους ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης, αντίστοιχους με αυτούς της Μακεδονίας, Θράκης και Ηπείρου, και αφετέρου βρίσκεται στην Νότια Ελλάδα με κλιματολογικές συνθήκες ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη κουνουπιών» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος.

Το έργο αποτελεί μεγάλη περιβαλλοντική παρέμβαση, ιδιαίτερα στοχευμένη και σχεδιασμένη, ώστε να αποκλειστούν τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον και σε οργανισμούς -μη στόχους. Οι ψεκαστικές παρεμβάσεις περιορίζονται στις ελάχιστα απαραίτητες, με ήπια βιολογικά σκευάσματα που δρουν επιλεκτικά  μόνο στις προνύμφες των κουνουπιών, μόνο σε υδατοσυλλογές και μόνο μετά τον εντοπισμό προνυμφών. Οι όποιες δράσεις δεν επηρεάζουν ούτε τις μέλισσες, ούτε κανέναν άλλο οργανισμό, πολύ περισσότερο τους ανθρώπους.

Η ΠΔΕ από τις ελάχιστες Περιφέρειες χωρίς κρούσμα

«Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό στο βαθμό που, πέραν της μείωσης της όχλησης που καταγράφεται σε περί τις 250 δειγματοληψίες ακμαίων κουνουπιών  σε όλη την Περιφέρεια από τις αρχές τις άνοιξης, συνέβαλε αποφασιστικά στην προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών της Περιφέρειας από ασθένειες μεταδιδόμενες από κουνούπια. Η ΠΔΕ ήταν και φέτος από τις λίγες περιφέρειες όπου δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα ασθένειας, όπως ελονοσία ή ιός του δυτικού Νείλου» αναφέρει ο κ. Μπονάνος και συνεχίζει:

«Κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκαν μεγάλες βροχοπτώσεις που, σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 150 χιλιοστά, τέσσερις φορές παραπάνω από τον μέσο όρο δεκαετίας. Είναι λογικό να αναμένουμε κάποια αύξηση της όχλησης, που όμως λόγω εποχής δεν δημιουργεί ανησυχία για την Δημόσια Υγεία».

Φέτος και μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας  έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 65.000 έλεγχοι- δειγματοληψίες προνυμφών στο σύνολο των εστιών και πραγματοποιήθηκαν ψεκαστικές παρεμβάσεις σε περί τα 25.000 στρέμματα στην πλειοψηφία τους, το 80%, από αέρος  με  ψεκαστικά ελικόπτερα και drones.

Αντίθετα, ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός ψεκαστικών παρεμβάσεων έχει πραγματοποιηθεί από τα 15 συνεργεία εδάφους που κινούνται καθημερινά, εντοπίζοντας τις προνύμφες και πραγματοποιώντας τις ψεκαστικές εφαρμογές σε εστίες περιορισμένης έκτασης, κάτω των 5 στρεμμάτων» καταλήγει ο κ. Μπονάνος.

 

 

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Πάτρα: Στα δικαστήρια οι δικηγόροι, όχι για δίκη, αλλά για διαμαρτυρία

aitoloakarnanianews.gr

Κορωνοϊός: Στο νοσοκομείο του Ρίου 14χρονος από την Ηλεία – Εμφάνισε βαριά συμπτώματα

aitoloakarnanianews.gr

Αιγιάλεια: Εφυγε από κορωνοϊό ο Παν. Λάζαρης – Πρόεδρος εθελοντών πυροσβεστών «Αχαϊός»

aitoloakarnanianews.gr

Ξεκινά το 56ο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού

aitoloakarnanianews.gr

Δυτική Ελλάδα: Με κορoνοϊό νοσηλεύεται βρέφος 2 μηνών – Στο ΠΓΝΠ 9χρονος και 10χρονος

aitoloakarnanianews.gr

To «πουγκί» του ΥΠΟΙΚ στη Δυτική Ελλάδα: Πάνω από 624 εκατ. σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο