ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Σκλαβενίτης: Τι δικαιούνται όσοι είναι εργαζόμενοι γονείς (άδειες, ωράρια, αποδοχές)

Το σωματείο εργαζομένων στις Ε.Υ Σκλαβενίτη ενημερώνει για τις διευκολύνσεις γονέων με οικογενειακές υποχρεώσεις:

1. Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια γάμου 8 εργάσιμων ημερών με αποδοχές. (σύμφωνα με την Ε.Σ.Σ.Ε.)
2. Σε περίπτωση γέννησης παιδιού, ο πατέρας δικαιούται 2 ημέρες άδεια, με αποδοχές.
3. Οι εργαζόμενες μητέρες, δικαιούνται άδεια μητρότητας , συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων. Οι 8 εβδομάδες χορηγούνται πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού, και οι υπόλοιπες 9 μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί πριν την πιθανή ημερομηνία, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώσπου να συμπληρωθούν 17 εβδομάδες. Επίσης δικαιούνται ειδική εξάμηνη άδεια μητρότητας η οποία πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ κάθε μήνα με ποσό ίσο με τον κατώτερο μισθό που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ.
4. Οι εργαζόμενες μητέρες, δικαιούνται, από την λήξη της άδειας τοκετού, για την φροντίδα και ανατροφή του παιδιού τους, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε μέρα, για διάστημα τριάντα μηνών. Εναλλακτικά, σε συμφωνία με τον εργοδότη, η μείωση του χρόνου μπορεί να ορισθεί, σε 2 ώρες ημερησίως, για τους 12 πρώτους μήνες και σε 1 ώρα για έξι επιπλέον μήνες. Την παραπάνω άδεια μπορεί να ζητήσει και ο πατέρας, εφόσον δεν κάνει χρήση η εργαζόμενη μητέρα. Το μειωμένο ωράριο αυτό θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.
5. Και οι δύο γονείς, εφ’ όσον έχουν συμπληρώσει 1 χρόνο στην εργασία τους, δικαιούνται 3,5 μήνες άδεια άνευ αποδοχών, μέχρι το παιδί τους να συμπληρώσει ηλικία 3,5 ετών. (Της άδειας αυτής δεν μπορούν να κάνουν χρήση ταυτόχρονα και οι δύο γονείς).
6. Ο ένας από τους δύο εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, μπορεί να απουσιάσει ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα από την εργασία του, για να επισκεφθεί το σχολείο των παιδιών. Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές και φτάνει συνολικά μέχρι 4 ημέρες τον χρόνο για κάθε παιδί.
7. Στην περίπτωση ασθένειας ανήλικων παιδιών, ή άλλων μελών της οικογένειας, οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 6 εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος .
8. Σε εργαζόμενο/η που έχει χηρέψει και σε άγαμο/η γονέα εργαζόμενο/η που έχει επιμέλεια των τέκνων χορηγείτε πέρα των αδειών που δικαιούται με άλλες διατάξεις άδεια μετ’ αποδοχών έξι (6) εργάσιμων ημερών κατά έτος μέχρι δυο (2) τέκνα και άδεια μετ’ αποδοχών οκτώ (8) εργάσιμων ημερών κατά έτος για τρία (3) τέκνα και άνω μέχρι την συμπλήρωση του 16 έτους του /των τέκνων. (σύμφωνα με την Ε.Σ.Σ.Ε.)
9. Ειδικές γονικές άδειες
Σε εργαζόμενο φυσικό, θετό η ανάδοχο γονέα τέκνου το οποία πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του η αιμοκάθαρση, από νεοπλασματική ασθένεια, η χρίζει μεταμοσχεύσεις , από βαριά νοητική στέρηση, η σύνδρομο Down η αυτισμό, χορηγείτε ειδική γονική άδεια μετ αποδοχών διάρκειας δέκα εργάσιμων ημερών κατ’έτος ανεξαρτήτως ηλικίας του τέκνου και όχι μέχρι την συμπλήρωση του 18ου έτους του.
10. Σε εργαζόμενο φυσικό, θετό η ανάδοχο γονέα τέκνου, το οποίο έχει πνευματική, ψυχική η σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω και ανεξαρτήτως ηλικίας του τέκνου, χορηγείται ειδική γονική άδεια δέκα εργάσιμων ημερών κατ’έτος μετ’αποδοχών με προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης από το αρμόδιο κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας. Η άδεια χορηγείται σε αμφότερους τους γονείς, εφόσον αυτοί εργάζονται στην επιχείρηση. (σύμφωνα με την Ε.Σ.Σ.Ε.)
11. Γονείς που έχουν παιδιά με προβλήματα αναπηρίας δικαιούνται μειωμένου ωραρίου κατά 1 ώρα την ημέρα άνευ αποδοχών, για να μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις ειδικές φροντίδες των παιδιών αυτών .
12. Ο εργοδότης, για τους γονείς που έχουν παιδιά μέχρι 16 ετών, ή άνω των 16 με βαριά ή χρόνια ασθένεια, είναι υποχρεωμένος κατά τον προγραμματισμό των ετήσιων αδειών, να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των γονιών αυτών κατά προτεραιότητα.
13. Οι οικογενειακές υποχρεώσεις των εργαζομένων δεν αποτελούν λόγο καταγγελίας σύμβασης.
14. Ο Ο.Α.Ε.Δ., για τις μητέρες, καταβάλλει, επίδομα συμπληρωματικών παροχών μητρότητας που είναι ίσες με την διαφορά που προκύπτει από τις αποδοχές που καταβάλλει ο εργοδότης, αφού αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το ΙΚΑ για το ίδιο χρονικό διάστημα.
15. Για όσους εργαζόμενους έχουν παιδιά ηλικίας έως 18 ετών ή 22 προκειμένου για σπουδαστές ή για παιδιά ανίκανα για εργασία δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον Ο.Α.Ε.Δ.
16. Το ΙΚΑ καταβάλλει στις μητέρες: α) Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα τοκετού , β) Επίδομα μητρότητας (κυοφορίας , λοχείας) για 112 ημέρες (56 ημέρες κυοφορίας & 56 ημέρες λοχείας).
17. Τέλος για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα μέλη του Δ.Σ.

Προς αποφυγή παρερμηνειών, το Σωματείο σας υπενθυμίζει :
• Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν κυλιόμενη βάρδια, δηλαδή μια εβδομάδα πρωί-μια απόγευμα, καθώς και κυλιόμενο ρεπό.
• Απαγορεύονται τα σπαστά ωράρια και τα τρίωρα.
• Οι επιπλέον ώρες στους ωρομίσθιους αμείβονται και οποιοσδήποτε άλλος τρόπος χορήγησης τους είναι παράνομος.

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

«Καπέλο» ΝΔ στην ΚΕΔΕ – Το παρασκήνιο της «γαλάζιας» κωλοτούμπας στην ΕΕΤΑΑ (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

aitoloakarnanianews.gr

Kαθηγητής χτυπά μαθητή επειδή δεν φορά μάσκα

aitoloakarnanianews.gr

Κατακόρυφη πτώση των τουριστικών αφίξεων και των εισπράξεων εφέτος

aitoloakarnanianews.gr

Αναδρομικά συνταξιούχων δημοσίου & ιδιωτικού τομέα: Δικαιούχοι, τρόπος & χρόνος καταβολής (ΦΕΚ)

aitoloakarnanianews.gr

Εξαπάτησαν επιχειρηματίες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αντιδημάρχου!

aitoloakarnanianews.gr

Μεγάλη πτώση στη Wall Street μετά το νέο ρεκόρ των κρουσμάτων

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο