ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Σκληρό «χτύπημα» από τον καιρό στον κάμπο των Οινιαδών – Χωράφια «θάλασσα»… (εικόνες)

Σκληρό «χτύπημα» από τον καιρό στον κάμπο των Οινιαδών – Χωράφια «θάλασσα»… (εικόνες)


  • Ακόμη μια φορά ο δήμος Μεσολογγίου «πέρασε» από συμπληγάδες λόγω καιρού
  • Τι λένε οι Αντιδήμαρχοι Μέμη Γούργαρη και Χρήστος Μασαούτης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μεσολογγίου για την κατάσταση στην περιοχή.

Τα τελευταία 24ωρα πολλές περιοχές της Ελλάδας αντιμετώπισαν ήρθαν αντιμέτωπες με εντονότατες βροχοπτώσεις. Στην Αιτωλοακαρνανία το μεγαλύτερο «χτύπημα», τον μεγαλύτερο όγκο νερού, δέχθηκε η περιοχή του δήμου Μεσολογγίου και κυρίως η Δ.Ε. Οινιαδών!

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, που θα συνεχιστούν και στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, είχαν ήδη σοβαρό αντίκτυπο στον κάμπο των Οινιαδών, που αγγίζει σχεδόν τις 70.000 στρέμματα, ενώ η πλήρης εικόνα θα φανεί τις επόμενες ημέρες και κυρίως όταν σταματήσει η βροχόπτωση και ο καιρός επιτρέψει στους αγρότες να μεταβούν με ασφάλεια στις καλλιέργειές τους.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Οινιαδών Μέμη Γούργαρη, η οποία από την πρώτη στιγμή είναι στις επάλξεις και σπεύδει επί τόπου, όπου προκύπτουν ζητήματα: «τα νερά που έρχονται στις Οινιάδες από τα χωριά του Ξηρομέρου λ.χ. Πλαιομάνινα, Χρυσοβίτσα κλπ καταλήγουν στην Πεντάλοφο. Παρά το γεγονός ότι το ΤΟΕΒ στην Πετντάλοφο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και έχει ανοίξει όλα τα αρδευτικά κανάλια και κυρίως το κεντρικό που υποδέχεται μεγάλο όγκο νερού και έχει πλάτος 5 μέτρα και βάθος 4 μέτρα, τα νερά είναι τόσα πολλά που δεν καταφέρνει να τα «τραβήξει». Όλοι οι ελαιώνες της περιοχής έχουν νερό μέχρι και τη μέση και γενικότερα όλες οι καλλιέργειες έχουν «χτυπηθεί». Θεωρώ πως είναι δύσκολο να φύγουν τα νερά, γιατί βρέχει συνεχώς. Όλα τα νερά αυτά καταλήγουν στο ΤΟΕΒ Λεσινίου και από εκεί γίνεται αποστράγγιση και τα νερά φεύγουν.

Στο Λεσίνι έρχονται νερά στα ρέματα από το βουνό και ευτυχώς χάρη στον Πρόεδρο Γεράσιμο Παπαθανασίου, που από μόνος του βάζει και καθαρίζονται όλα τα φρεάτια και μάλιστα κάθε μήνα δεν πνίγηκε το χωριό, διότι το βράδυ της Κυριακής είχαμε διακοπή ρεύματος που διήρκησε όλο το βράδυ και το αντλιοστάσιο δεν τραβούσε νερά. Είναι ο μόνος Πρόεδρος που καθαρίζει τα φρεάτια κάθε μήνα.

Γενικότερα στο κτήμα του Λεσινίου, ο κάμπος δηλαδή πέριξ του χωριού,  που είναι περίπου 70.000 στρέμματα γίνεται η αποστράγγιση από όλο το Ξηρόμερο και λόγω του μεγάλου όγκου νερού είναι πλημμυρισμένος. Υπάρχουν μέσα στην έκταση αυτή 2 αντλιοστάσια που τραβάνε το νερό και το ρίχνουν στη θάλασσα, αλλά ο όγκος νερού είναι δύσκολο να γίνει διαχειρίσιμος από τα αντλιοστάσια. Στα χωριά στην περιοχή των Οινιαδών δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα. Δεν  προέκυψε κανένα θέμα από ακαθάριστο φρεάτιο, αλλά τονίζω πως ο όγκος του νερού που δέχθηκε η περιοχή ήταν τεράστιος. Στα σημεία που το έδαφος δεν είναι σαθρό λόγω του όγκου του νερού ήδη κάνουμε παρεμβάσεις με μηχανήματα».

Ο Αντιδήμαρχος Αιτωλικού Χρήστος Μασαούτης ανέφερε: «η χαλαζόπτωση στην περιοχή της Σταμνάς έφερε μεγάλο όγκο νερού. Την επόμενη μέρα από την χαλαζόπτωση φάνηκε ο τεράστιος όγκος νερού που έπεσε, κάτι που συνεχίστηκε και την άλλη μέρα και το αντιμετωπίσαμε και στον Άγιο Ηλία, εκτός από την Σταμνά. Οι αγροτικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι και ο καιρός δεν επιτρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης καθώς, εκτός των άλλων, τα μηχανήματα έχουν μεγάλο βάρος και η γη έχει πιει πολύ νερό, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να κινηθούν.

Ήδη έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες για να υπάρξει άμεση παρέμβαση με την πρώτη ευκαιρία. Στο Αιτωλικό δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες, πλην του Αγίου Ηλία και της Σταμνάς. Στο Αιτωλικό το ζήτημα που υπάρχει πάντα είναι σε κάποια σημεία που τα αντλιοστάσια έχουν μικρές σωλήνες και καθυστερούν 30 με 60 λεπτά, ώσπου να αντλήσουν όλα τα νερά. Ήδη προσπαθούμε να κάνουμε μελέτες, ώστε τα επόμενα χρόνια να αντικατασταθούν οι σωλήνες που πρέπει και να γίνουν γενικότερα οι παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να λύσουμε το ζήτημα αυτό».

Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος τόνισε: «υπάρχει το γνωστό φαινόμενο στην περιοχή του κάμπου της Κατοχής και του Νεοχωρίου που πλημμυρίζει. Έριξε πάρα πολύ μεγάλο όγκο νερού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη Σταμνά να έχει κατεβεί αρκετό νερό, το οποίο χάλασε αγροτικούς δρόμους για την αποκατάσταση των οποίων ήδη έχουν μισθωθεί μηχανήματα και περιμένουμε πότε θα μπορέσομε να ξεκινήσουμε τις παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Στην περιοχή του Πενταλόφου και συγκεκριμένα στον κεντρικό δρόμο Πενταλόφου – Στογγυλοβουνίου υπήρξαν κάποια προβλήματα, αλλά άμεσα κάναμε παρέμβαση. Έριξε χαλάζι και είναι κακό για τις καλλιέργειες και κυρίως για τα εσπεριδοειδή. Ακόμη, στο Αιτωλικό πλημμύρισαν κάποιοι δρόμοι, αλλά οφείλεται στο ότι το Αιτωλικό είναι κάτω από την στάθμη του νερού και επίσης οφείλεται στο χρόνο που πρέπει να υπάρξει για να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια και να απορροφήσουν το νερό.

Όλα λειτούργησαν καλά και δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα παρά τον τεράστιο όγκο νερού. Περιμένουμε επίσης και τα αντιπλημμυρικά της Ιόνιας Οδού και του Αγίου Δημητρίου που θα ρυθμίζουν πολλά τέτοια ζητήματα».

Επικοινωνία Λύρου με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ

Μεγάλες καταστροφές σε ελαιόδεντρα άφησε πίσω του το χαλάζι το οποίο έπεσε στην Τοπική Κοινότητα Σταμνάς . Την περιοχή επισκέφθηκε  σήμερα, Σάββατο, 9/10/2021 ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Αιτωλικού, Χρήστο Μασαούτη και τον τοπικό σύμβουλο, Χρήστο Γατζούδη

Το μέγεθος των ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια είναι εκτεταμένο και στόχος της αυτοψίας ήταν η διαπίστωση της κατάστασης και στήριξης των παραγωγών. Ήδη ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος ενημέρωσε τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει αυτοψία και να ακολουθήσει η διαδικασία εκτίμησης της ζημιάς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από την Δευτέρα, 11/10/2021.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας: Προβληματίζουν τα μόλις 46 εκατ. για υποδομές

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Θλίψη και στο Μεσολόγγι για τον θάνατο του δημοσιογράφου Άρη Σκιαδόπουλου

aitoloakarnanianews.gr

Ο Ιατρός Δημήτριος Καρατζογιάννης Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου

aitoloakarnanianews.gr

Ερωτήσεις συνδυασμού “δήμος για τα παιδιά μας” στο Δημοτικό συμβούλιο της 31/3/2021

aitoloakarnanianews.gr

Μεσολογγι: Σύλληψη άνδρα για καταδικαστική απόφαση

aitoloakarnanianews.gr

Μεσολόγγι: Ευχαριστήριες επιστολές από τη Διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου προς τον Μ. Χρυσοχοΐδη και Σ. Λιβανό

aitoloakarnanianews.gr

Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου: Αντικατάσταση φθαρμένων πανιών σε ιστορικό ανεμόμυλο

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο