ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

«Στα τυφλά» οι Σύλλογοι Γονέων – aitoloakarnanianews.gr

Άνοιγμα σχολείων: «Στα τυφλά» οι Σύλλογοι Γονέων


  • Χωρίς επίσημη ενημέρωση οι Σύλλογοι Γονέων και η Ένωσή τους στην περιοχή του Αγρινίου  
  • Αποσπασματικά ημίμετρα τα μέτρα της κυβέρνησης, λέει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

«Στα τυφλά» βαδίζουν οι γονείς και οι σύλλογοί τους στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή σχετικά με την έναρξη του σχολικού έτους υπό τις συνθήκες της πανδημίας. Για τις μάσκες, τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα, ποια θα είναι η λύση ως προς τις επιπλέον αίθουσες στα σχολεία που υπάρχει έλλειψη χώρου, ακόμη και για τα αντισηπτικά και την διανομή τους οι σύλλογοι γονέων δεν έχουν επίσημη ενημέρωση!

Από ώρα σε ώρα, μάλιστα σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων του δήμου Αγρινίου Απόστολο Γούναρη, αναμένεται να συγκεντρωθεί το Δ.Σ. του συλλόγου, ώστε να λάβει αποφάσεις και να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί, τόσο την πρώτη ημέρα, όσο και την πρώτη εβδομάδα, μέχρι δηλαδή να υπάρξει μια ομαλή ροή στην σχολική καθημερινότητα.

Όπως ανέφερε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 4ου δημοτικού σχολείου Αγρινίου και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Αγρινίου Νίκος Ταφιάδης: «την πρώτη ημέρα παιδιά και γονείς θα πάμε στα σχολεία χωρίς να γνωρίζουμε τίποτε. Γνωρίζουμε μόνο ό,τι έχει δημοσιευτεί, επίσημα δεν έχουμε μέχρι στιγμής καμία επίσημη ενημέρωση. Ωστόσο, ο νόμος είναι νόμος. Εφόσον υπάρχει απόφαση τα παιδιά να πάνε με μάσκα στο σχολείο τους έτσι θα γίνει. Και από την στιγμή που θα ξεκινήσει και θα έχουμε και επίσημα τις ενημερώσεις του Υπουργείου θα εξετάσουμε πως θα πρέπει να κινηθούμε, σχετικά με τις ευαισθησίες που μπορεί να προκύψουν από τη μάσκα. Είμαστε διαθεμένοι να αναζητήσουμε απαντήσεις σε κάτι τι που μπορεί να έχει προκύψει ή να προκύψει στην πορεία, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών μας και να έχουμε τη γνώση που πρέπει».

Ο κ. Ταφιάδης τονίζοντας για ακόμη μια φορά πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας προς τους γονείς,  δεν έχει δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για την παραλαβή και τη διανομή στους μαθητές των μασκών και όσων άλλων έχει εξαγγείλει το υπουργείο λ.χ. για τον αριθμό των παιδιών και ποια λύση θα προταθεί για τα υπόλοιπα παιδιά, πως θα γίνει ο διαχωρισμός τους και αν θα υπάρχουν επιπλέον εκπαιδευτικοί. «Θέλω να πιστεύω πως το αργότερο την Δευτέρα θα είμαστε ενήμεροι για όλα επισήμως. Δεν θα ήταν ωραίο να πάμε στο σχολείο την Δευτέρα και τότε να ψάχνουμε».

Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δυτικής Ελλάδας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θεωρεί πως τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι αποσπασματικά ημίμετρα και δεν καλύπτουν τους όρους που απαιτούνται, για να διασφαλιστεί η προστασία, η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και η ασφαλής λειτουργία των σχολείων.

Τα μέτρα τα οποία προτείνουμε έχουν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, απαιτούν σημαντική αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Εάν δεν γίνει συνείδηση ότι οι δαπάνες για την παιδεία δεν αυξηθούν σημαντικά, λόγω κορονοϊού και δεν προκριθούν εμβαλωματικές λύσεις τότε ο τόπος θα μπει σε νέες περιπέτειες.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος συντάσσεται με τις διεκδικήσεις του Γονεϊκού Κινήματος για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και διεκδικεί :

·        Επαρκή και ασφαλή μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν, με ευθύνη του Κράτους σε όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα κ.α.)

·        Μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 15, με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών

·        Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε Δήμο και διασύνδεσή τους με τα σχολεία

·        Μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου για όλα τα σχολεία

·        Ασφαλείς συγκοινωνίες για τη μετακίνηση των μαθητών

·        Έκτακτα μέτρα για τα ειδικά σχολεία και ενίσχυση των οικογενειών των μαθητών που φοιτούν σε αυτά.

·        Να γίνουν σταδιακά δωρεάν τεστ σε όλους (όχι δειγματοληπτικά) τους εκπαιδευτικούς και μαθητές με προτεραιότητα στις περιοχές που παρουσιάζει έξαρση ο κορονοϊός.

·        Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι.

·        Να μη γίνει κατάχρηση εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης η οποία είναι δυνατόν να παρουσιαστεί ως το «φάρμακο δια πάσαν νόσον».

·        Να προγραμματιστεί έγκαιρα η διάθεση αυξημένων κονδυλίων τα οποία θα εξασφαλίζουν τις ανάγκες σε θέρμανση, διότι αεριζόμενες αίθουσες απαιτούν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης το χειμώνα.

·        Να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της λειτουργίας των κυλικείων και των σχολικών συσσιτίων

Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να αναδεικνύει θέματα που αφορούν την ασφάλεια και υγεία των παιδιών μας και διαβεβαιώνει ότι θα προσπαθεί για την καλύτερη δυνατή επίλυσή τους.

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

 

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου

«Ξεκινάμε με σημαντικές ελλείψεις»

Ξεκινάμε με δύο μάσκες ανά μαθητή κι ένα παγουρίνο, με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα και σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, επισημαίνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου σε ανοικτή επιστολή του προς τους γονείς με αφορμή την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς υπό τις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναλυτικά η επιστολή :
Αγαπητοί συνάδελφοι, γονείς, συμπολίτες,
Καθώς πλησιάζει το άνοιγμα των σχολείων, ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε πως είναι υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε για τα βασικά ζητήματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και ειδικότερα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί αναφορικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 στη σχολική κοινότητα.

Αρκετοί από εσάς μπορεί να θεωρείτε πως η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τμήματα των 17 μαθητών, με όλους τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους ήδη από τον Αύγουστο και σχολεία στελεχωμένα με καθαρίστριες πλήρους ωραρίου. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική!

Αρχικά, θυμίζουμε πως τον Απρίλιο του 2020, η Υπουργός Παιδείας αύξησε με νόμο τον ανώτατο αριθμό μαθητών ανά τμήμα από τους 22 στους 25, εν μέσω πανδημίας! Η κίνηση αυτή, μάλιστα, παρουσιάζεται τώρα ακόμη και ως «μέτρο» για τον περιορισμό των εστιών μετάδοσης του κορονοϊού! Στη ουσία, το μόνο μέτρο, που φαίνεται να έχει ληφθεί ως τώρα από το Υπουργείο Παιδείας, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα στην αίθουσα.

Δυστυχώς, όμως, με τον τρόπο που πρόκειται να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, όχι μόνο δε διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών, αλλά φοβόμαστε πως θα οδηγήσει ακόμη και σε «συγκρούσεις» μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς το Υπουργείο δεν έχει στείλει καμία σχετική εγκύκλιο στους εκπαιδευτικούς για τη διαχείριση περιπτώσεων που αφορούν στην λανθασμένη -ή και καθόλου- χρήση μάσκας από τους μαθητές. Από την άλλη, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη χρήση της μάσκας στο σχολείο είναι εξαιρετικά ασαφείς και σε πολλές περιπτώσεις δύσκολα εφαρμόσιμες. Μάλιστα, πέρα από την ευθύνη για τη χρήση της μάσκας, ο ΕΟΔΥ θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί είμαστε «κατάλληλα καταρτισμένοι» να εντοπίζουμε «ύποπτα κρούσματα». Τονίζουμε πως οι εκπαιδευτικοί -σε καμία περίπτωση- δεν είμαστε σε θέση να αξιολογούμε θέματα ιατρικής φύσεως.

Όσον αφορά στα εκπαιδευτικά κενά, ενώ η Υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει τους πολίτες μέσω τηλεόρασης ότι όλα τα σχολεία στελεχώθηκαν επαρκώς πολύ πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η πραγματικότητα είναι απογοητευτικά διαφορετική! Συγκεκριμένα στον νομό Αιτ/νίας λείπουν αυτήν τη στιγμή 205 εκπαιδευτικοί μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα κενά αυτά πρόκειται να αυξηθούν, επειδή θα προκύψουν, όπως κάθε χρόνο, έκτακτες άδειες. Ειδικά φέτος οι άδειες αυτές θα είναι πολύ περισσότερες, αφού πολλοί εκπαιδευτικοί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δε θα διδάξουν στις τάξεις τους.

Σχετικά με το Ολοήμερο Τμήμα, που η Υπουργός ανέφερε πως θα το στηρίξει με 100 εκ. ευρώ και καλεί όλους τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σας ενημερώνουμε απλώς ότι στα ολιγοθέσια σχολεία του νομού μας δεν θα λειτουργήσει κανένα ολοήμερο τμήμα την ερχόμενη εβδομάδα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν δάσκαλοι!

 

Τέλος, θεωρούμε πως εν μέσω πανδημίας ένας από τους βασικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της υγιεινής στα σχολεία είναι το προσωπικό καθαριότητας. Στον Δήμο Αγρινίου, μόλις χθες, προσλήφθηκαν 108 καθαρίστριες. Όμως, για να λειτουργήσουν τα σχολεία, όπως προβλέπεται από τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας, χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 30 προσλήψεις και μετατροπή όλων των υπαρχουσών συμβάσεων μειωμένου ωραρίου σε πλήρους. Μόνο έτσι είναι δυνατό να βρίσκεται μια καθαρίστρια σε κάθε σχολείο του Δήμου Αγρινίου καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. Και φυσικά αυτό είναι ανέφικτο να γίνει ως τη Δευτέρα.

Ως εκπαιδευτικοί, είναι αυτονόητο πως από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών και των συναδέλφων μας, αλλά και την -όσο το δυνατόν- ομαλότερη λειτουργία των σχολείων μας. Νιώθουμε, όμως, την ανάγκη να επισημάνουμε το γεγονός πως, ενώ υπήρχε ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον 2 μηνών για να ληφθούν σοβαρά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, ουσιαστικά ξεκινάμε με δύο (2) μάσκες ανά μαθητή κι ένα (1) παγουρίνο (!), με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα και σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας. Έστω και τώρα, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσει επιτέλους να αναλώνεται στη δημιουργία εντυπώσεων στις συνεντεύξεις τύπου και να αντιμετωπίσει σοβαρά τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας.

Κατανοούμε ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας είναι πολύ επιφυλακτικό απέναντι στον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα. Καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες αυτών των γονιών και -τουλάχιστον όσον αφορά στον δικό μας ρόλο- τους διαβεβαιώνουμε ότι η υγεία των παιδιών είναι και για εμάς η απόλυτη προτεραιότητα. Οι γονείς κι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε ότι έχουμε μια πολύ δύσκολη σχολική χρονιά μπροστά μας. Είμαστε, όμως, σίγουροι ότι με καλή συνεργασία κι αμοιβαία κατανόηση θα τα καταφέρουμε.

Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ηλίας Παπαχρήστος Σωτήριος Λιάγκας

Αν.Τσώλης: “Η διαχείριση του κρούσματος κορονοιού σε γιατρό ήταν σωστή”

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Ένωση Αγρινίου: Δύο προσλήψεις στο συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

Δήμος Αγρινίου: Έτος “Κωσταντίνου Χατζόπουλου” το 2020

aitoloakarnanianews.gr

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο «Δυτικά Fm»

aitoloakarnanianews.gr

Εκδηλώσεις απο τον Φιλολογικό – Λογοτεχνικό Όμιλο Αγρινίου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος»

aitoloakarnanianews.gr

ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου: Γούρι Αγάπης 2021 δημιουργία του οίκου ZOLOTAS

aitoloakarnanianews.gr

Σε δημοπράτηση με 25 εκατ.ευρώ η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης στο Αγρίνιο

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο