ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Στην Αμφιλοχία μια από τις επενδύσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ηγέτη στην πράσινη ενέργεια

Στην Αμφιλοχία μια από τις επενδύσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ηγέτη στην πράσινη ενέργεια


Τα σκήπτρα της πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη έως το 2030 θα μπορούσε να έχει πάρει η Ελλάδα σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση του Bloomberg (BNEF) που δημοσιεύθηκε πριν από 2 ημέρες και αναλύει τα ενεργειακά μελλούμενα και δη τα ηλεκτρικά στη χώρα μας.

Αναμένεται πως η χώρα μας θα έχει αποκτήσει 18 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030 και σχεδόν κάτι παραπάνω από τα 2/3 τους (67%) θα προέρχεται από την αιολική και την ηλιακή παραγωγή, οι οποίες θα ανέρχονται στα 7.5 και 4 GW αντίστοιχα.

Σε αυτό συνηγορεί και το υφιστάμενο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο για το πρώτο μισό του 2020 βασίστηκε κατά το ήμισυ (51%) σε ΑΠΕ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ΑΔΜΗΕ στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ και η έρευνα της WindEurope καταγράφει ότι τα αιολικά πάρκα κάλυψαν το 40% της ζήτησης.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο θα πρέπει, σύμφωνα με το Bloomberg, να επενδυθούν 33 δις. δολάρια έως το 2050 με το κύριος βάρος να βρίσκεται στις τεχνολογίες μηδενικού άνθρακα. Είναι θετικό πως ήδη 14 δις. επενδύονται για τη δεκαετία που θα διανύσουμε, ενώ το ποσό αυτό ανέρχεται στο διπλάσιο από τα 6.5 δις. που επενδύθηκαν την περίοδο 2009-2019 στην καθαρή ενέργεια.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι η μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας ή αλλιώς η αντλησοταμίευση, η οποία και αναμένεται να προσελκύσει επιπλέον 3 δις δολάρια σε επενδύσεις έως το 2050. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, στην έκθεση αναφέρεται πως η ενέργεια που παράγεται κινείται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο (800 MW) και δε χρειάζεται να αυξηθεί.

Οι επενδύσεις των εταιριών στη χώρα μας

Για επιτευχθεί προφανώς το παραπάνω σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι επενδύσεις που θα κάνουν έως το 2030 οι «μεγάλοι παίκτες» των ενεργειακών υποδομών στη χώρα μας. Μιλάμε κυρίως φυσικά για την Τέρνα Ενεργειακή, την Μυτιληναίος, τον Ελλάκτωρα και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ).

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η εταιρεία προωθεί την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και δύο σημαντικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση στην Κρήτη και την Αμφιλοχία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την αιολική ενέργεια η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει ήδη 1334,5 MW εγκατεστημένης ισχύος από 46 αιολικά πάρκα που βρίσκονται σε λειτουργία, 427 MW είναι υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή και 4679 βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης.

Και τα τέσσερα αιολικά πάρκα που κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή βρίσκονται στην Εύβοια. Το πρώτο (Γκαλόσι Ρικεζά) θα παράγει 18.9 MW μέσω 6 Α/Γ. Το επόμενο (Κοσκινά Λάκκα) θα διαθέτει 2 Α/Γ που θα παράγουν 7.65 MW. Ακολουθεί η Αγριαχλαδιά με 9 Α/Γ και 21 MW καθώς και η Ταράτσα 30 MW.

Στον τομέα της αντλησοταμίευσης η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει αναλάβει το «Έργο Αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία», το οποίο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της αδειοδότησης και υπολογίζεται πως θα παράγονται 680 MW και θα αντλούνται 730 MW. Αναφορικά με τους υβριδικούς σταθμούς η ΤΕΡΝΑ έχει αναδειχθεί ανάδοχος μέσω διαγωνισμού για την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση Υβριδικού σταθμού στα διοικητικά όρια του νομού Ρεθύμνης, εγγυημένης ισχύος 50MW, με αιολικό πάρκο 89 MW, στον Νομό Λασιθίου.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος του κλάδου ΑΠΕ του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανέρχονταν στις 30.06.2020 σε 491 MW από τα οποία τα 166,8 MW βρίσκονταν σε δοκιμαστική λειτουργία.

Σε αρχικό στάδιο κατασκευής βρίσκονται σήμερα ακόμη δύο αιολικά πάρκα στα Άγραφα της Ευρυτανίας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 88,2 MW, οπότε με την ολοκλήρωσή της υλοποίησής τους (2021), η μελλοντική συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα ανέλθει σε 579 MW.  Επιπλέον αυτών, 690 ΜW έργων ΑΠΕ (κυρίως αιολικά πάρκα) βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε σε 493 GWh, αυξημένη κατά 35% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, γεγονός που οφείλεται στην αυξημένη εγκατεστημένη ισχύ (+46%).

Μυτιληναίος

Ο Όμιλος Μυτιληναίος μέσω της Protergia, παράγει ηλεκτρική ενέργεια από Αιολικά πάρκα (194 MW σε λειτουργία), Φωτοβολταϊκούς σταθμούς (11,5 MW σε λειτουργία) και μικρά Υδροηλεκτρικά έργα (6 MW σε λειτουργία).

Όσον αφορά τα αιολικά πάρκα η Protergia διαθέτει:

• 3 Αιολικά Πάρκα στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, συνολικής ισχύος 55 MW
• 7 Αιολικά Πάρκα στην Κάρυστο Ευβοίας, συνολικής ισχύος 53 ΜW
• 1 Αιολικό Πάρκο στη Δωρίδα Φωκίδας, ισχύος 14 MW
• 1 Αιολικό Πάρκο στην Τροιζήνα Αττικής, ισχύος 11,5 MW
• 1 Αιολικό Πάρκο στον Ορχομενό Βοιωτίας, ισχύος 12 MW
• 1 Αιολικό Πάρκο στην Αμφιλοχία Αιτωλοκαρνανίας, ισχύος 48 MW

Επίσης, διαθέτει 3 φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Άρτα, τη Βοιωτία και την Αιτωλοακαρνανία, των οποίων η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται στα 11.5 MW. Επιπλέον παρέχονται και 6 MW από 4 υδροηλεκτρικούς σταθμούς στην Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα.

Συνολικά η ισχύς μέσω ΑΠΕ για τον Όμιλο ανέρχεται στα 875 MW και κατηγοριοποείται ως εξής:

ΑΠΕ σε λειτουργία: 211 MW
AΠΕ σε ανάπτυξη: 610 MW
ΑΠΕ σε κατασκευή: 54 ΜW

ΔΕΗΑΝ

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), αποτελεί θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ, και διαθέτει ήδη 29 αιολικά πάρκα, 17 υδροηλεκτρικούς και 28 φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος 198 MW. Η εταιρία επιδιώκει μέσα από ένα πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο να έχει διπλασιάσει το υφιστάμενο ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο.

Μέχρι στιγμής τα 198 MW εγκατεστημένης ισχύος προέρχονται από τις κάτωθι πηγές:

Αιολική ενέργεια: 124 MW
Υδροηλεκτρική Ενέργεια: 72 MW
Ηλιακή Ενέργεια: 1 MW
Υβριδικά Συστήματα: 6.85 MW από το έργο «ΝΑΕΡΑΣ» που αποτελείται από 1 αιολικό πάρκο και μία υδροηλεκτρική μονάδα

Όσον αφορά τα υπο κατασκευή έργα η ΔΕΗΑΝ διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

Αιολική Ενέργεια: ΑΠ Λήμνου,ΑΠ Κοπρινό Ρεθύμνου (2.70 MW),ΑΠ Μακροτάνταλος Άνδρου (11.50 MW), ΑΠ Μαμάδος Τήνου, ΑΠ Μπελάνιος Χίου (2.48 MW), ΑΠ Μονή Τοπλού Σητεία ΚΡρήτης ( 6.60 MW από 17 Α/Γ), ΑΠ Μουζάκι Αέρα Καρδίτσας (27.60 MW ), ΑΠ Ξερακιάς Κεφαλλονιάς (9.20 MW ), ΑΠ Αμπέλια Πλατανάκια ( συμμετοχικό έργο με την Volterra όπου η ΔΕΗΑΝ κατέχει το 45%, 10.80 MW ), ΑΠ Κάστρο Λυκοβούνι ( συμμετοχικό έργο με την Volterra όπου η ΔΕΗΑΝ κατέχει το 45%, 42.90 MW )

Ηλιακή Ενέργεια: ΗΠ Δυτικής Μακεδονίας 1- Πτολεμαΐδα ( 14,99 MW), : ΗΠ Δυτικής Μακεδονίας 1- Πτολεμαΐδα (14,99 MW), Ηλιακό Βέλος ( 200 MW), Αρκαδικός Ήλιος- Μεγαλόπολη (39 MW), Αρκαδικός Ήλιος 2- Μεγαλόπολη (11 MW)

ypodomes.com

Νέα τηλεφωνική απάτη στο Αγρίνιο – Απέσπασαν από επιχειρηματία 6.000 ευρώ!

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Δήμος Αμφιλοχίας διευρύνει τη λειτουργία της γραμμής εξυπηρέτησης ευάλωτων ατόμων

aitoloakarnanianews.gr

Αμφιλοχία: Θάνατος σκύλου από φόλα

aitoloakarnanianews.gr

Χαλκιόπουλο: Μαρτυρία σοκ για το ηλικιωμένο ζευγάρι – «Δεμένη στο κρεβάτι φώναζε για νερό»

aitoloakarnanianews.gr

Δήμος Αμφιλοχίας: Παράταση υποβολής αιτήσεων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων-ομπρελών θαλάσσης σε κοινόχρηστους χώρους

aitoloakarnanianews.gr

Αμφιλοχία: Οι διαφορές στα χωράφια κατέληξαν στη σύλληψή τους

aitoloakarnanianews.gr

Δήμος Αμφιλοχίας: Εγκρίθηκε το έργο «Δημοτική Οδοποιία Τοπικής Κοινότητας Πετρώνας», κόστους  833.995,52 ευρώ

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο