ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Συμμαχία Πολιτών: Καπναποθήκες Ηλιού – Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης σβήνει μαζί τους

Συμμαχία Πολιτών: Καπναποθήκες Ηλιού – Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης σβήνει μαζί τους


[Ερώτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο]

Κύριε Πρόεδρε

Θλίψη, ντροπή και αγανάκτηση αισθανόμαστε όλοι όσοι αγαπάμε την πόλη μας για την κατάρρευση ενός ακόμα τμήματος της στέγης των καπναποθηκών Ηλιού.

Δυστυχώς οι καπναποθήκες Ηλιού καταρρέουν και μαζί τους καταρρέει, σβήνει οριστικά, ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας.

Προσωπικά, επειδή πάλεψα για τη διάσωσή τους, αυτό που αισθάνομαι είναι μια μεγάλη ήττα, που είναι και ήττα συνολικά της κοινωνίας καθώς αποτύχαμε να διατηρήσουμε ζωντανό ένα ακόμη στοιχείο της σύγχρονης ιστορίας μας.

Λες και δεν θέλουμε την ιστορία μας.

Σας υπενθυμίζω ότι με πρωτοβουλία που πήραμε ομάδα πολιτών, πριν τρία χρόνια περίπου, που υπέγραφαν 500 συμπολίτες μας κάναμε την ύστατη προσπάθεια να διασωθεί το κτήριο.

Το θέμα συζητήθηκε σε δυο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου 2018 αποφασίστηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν οι οποίες συνοπτικά ήταν:

Α. Είναι επιβεβλημένη η ανάληψη πρωτοβουλίας του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με σκοπό να διαλυθεί το συγκεκριμένο ίδρυμα και να αποφασιστεί η τύχη της περιουσίας του.

Β. Τόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως Αρμόδια Αρχή, όσο και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, θα πρέπει να λάβουν μέτρα κατεπείγοντος χαρακτήρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του κριθέντος ετοιμόρροπου ιστορικού μνημείου.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιες ενέργειες έγιναν από τη Δημοτική Αρχή, τα δυο χρόνια που πέρασαν από τότε, ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο και ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών; Καλό είναι να υπάρξει μια αναλυτική ενημέρωση.

Τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε μια νέα πραγματικότητα.

Γιατί δυστυχώς όπως φαίνεται, μετά τις τελευταίες καταρρεύσεις, το κτήριο δεν μπορεί πλέον να διασωθεί. Κάθε στιγμή που περνά είναι πιθανόν να καταρρεύσει ολοσχερώς. Αυτό που προέχει πλέον είναι η ασφάλεια των πολιτών, περιοίκων και διερχόμενων. Θα πρέπει μάλιστα να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι τώρα καθώς μέσα στο μισογκρεμισμένο κτήριο μπαινοβγαίνουν και παίζουν μικρά παιδιά όπως επανειλημμένα έχω διαπιστώσει ο ίδιος. Ενώ ακριβώς δίπλα από τις καπναποθήκες λειτουργεί καφετέρια.

Με πόνο ψυχής πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κατεδάφιση του κτηρίου είναι πλέον επιβεβλημένη για λόγους δημόσιας ασφαλείας, για να μη κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Ας είναι το τελευταίο ιστορικό μνημείο της πόλης μας που αφήνουμε να χαθεί λόγω της αδιαφορίας μας.

Να μη μείνουμε όμως στα ευχολόγια. Αλλά να κάνουμε επιτέλους ότι χρειάζεται ώστε να διασώσουμε και να αναδείξουμε όσα ιστορικά κτήρια – μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν απομείνει στον Δήμο μας.

Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου

Επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών»

Κορονοϊός: 218 νέα κρούσματα σήμερα – 3 νεκροί σε ένα 24ωρο

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Αγία Τριάδα Aγρινίου:Αγιασμός επί τη ενάρξη των Κατηχητικών σχολείων και λοιπών δραστηριοτήτων της ενορίας μας

aitoloakarnanianews.gr

Η μεγαλύτερη κουκουβάγια του κόσμου διασώθηκε στην περιοχή των Καλυβίων Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: Υποδοχή του 2021 με πυροτεχνήματα (VIDEO)

aitoloakarnanianews.gr

Διαφορετική η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στο Αγρίνιο: Αρνητικό ταμείο

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: «Στα αζήτητα» η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: Συνελήφθη άνδρας για απόπειρα ανθρωποκτονίας έξι ατόμων και ενός παιδιού

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο