ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Το ασφυκτικό πλαίσιο για υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ και τα λάθη που κοστίζουν

Είναι η 16η κατά σειρά χρονιά από το 2006, όταν πρωτολειτούργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τέθηκε σε εφαρµογή το Ολοκληρωµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΣ∆Ε) που ο κρατικός µηχανισµός συνεχίζει να… κοιµάται τον ύπνο του δικαίου και οι αγρότες να υφίστανται… του Ιησού τα Πάθη.

Ίσως δεν είναι τελικά τυχαίο το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η διαδικασία σύνταξης και υποβολής των δηλώσεων έχει ταυτισθεί µε τη Μεγάλη Εβδοµάδα. Είναι οι ηµέρες που οι αγρότες τρέχουν πανικόβλητοι, από τους λογιστές στα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆) και από τους συµβολαιογράφους στην εφορία.

Αν µάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η διαχείριση όλης αυτής της τεράστιας γραφειοκρατίας έρχεται µε την κορύφωση των εαρινών σπορών και γενικά µε το «άνοιγµα» των εργασιών σε όλες τις καλλιέργειες, γίνεται φανερό πόσο εκρηκτικός µπορεί να αποδειχθεί στο τέλος της ηµέρας, αυτός ο συνδυασµός. Η πίεση φέρνει βιασύνη και η βιασύνη φέρνει λάθη. Σηµειωτέον ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, τις δηλώσεις παραλαµβάνουν «σχολιαρόπαιδα», µε ελάχιστη εµπειρία στο συγκεκριµένο αντικείµενο κι ακόµα λιγότερη καθοδήγηση ή και δυνατότητα εξακρίβωσης των στοιχείων. Να γιατί όλο τον υπόλοιπο χρόνο, οι αγρότες δικαιούχοι των κοινοτικών ενισχύσεων τρέχουν και δεν φτάνουν.

Κι όµως, το θέµα των δηλώσεων, όπως και η βάση δεδοµένων που προκύπτει απ’ αυτές τις δηλώσεις, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται στο πόδι. Είναι καθοριστικής σηµασίας ζήτηµα για να διεκπεραιώνεται σ’ αυτά τα εξαντλητικά χρονικά περιθώρια. Χωρίς να δίνεται στον αγρότη ο χρόνος να µελετήσει τις εγκύκλιες οδηγίες και τα δεδοµένα, έτσι ώστε να κάνει έναν καλύτερο προγραµµατισµό και να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα.

Συνήθως λέµε ότι όλο το ηµίφως µέσα στο οποίο εξελίσσεται η όλη διαδικασία, σε συνδυασµό µε τα ελάχιστα χρονικά περιθώρια που έχουν στη διάθεσή τους οι υπόχρεοι, είναι µέρος της ελληνικής κουλτούρας. Μόνο που αυτή η «κουλτούρα» βρίσκει κερδισµένους όσους κινούν τα νήµατα και ζηµιωµένους όλους τους αγρότες.                                    

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δυσκολίες της βιολογικής μελισσοκομίας επιβάλλουν ενίσχυση 60 ευρώ/τριετία ανά κυψέλη

aitoloakarnanianews.gr

Τα νέο Lamborghini Mach VRT με αισθητική πολυτέλειας και αποδόσεις που εντυπωσιάζουν

aitoloakarnanianews.gr

Χρυσό βραβείο από τη SIMA για την αυτόνομη ταΐστρα Kuhn Aura

aitoloakarnanianews.gr

Τουρισμός: Ολοταχώς για επίσημο άνοιγμα την 14η Μαΐου – Τι δηλώνουν οι φορείς του κλάδου

aitoloakarnanianews.gr

Εντείνονται από 19 Απρίλη οι έλεγχοι στα τελωνεία ενόψει Πάσχα

aitoloakarnanianews.gr

Οι λύσεις για την δύσκολη κύπερη και νέες επιλογές ζιζανιοκτονίας στο βαμβάκι

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο