ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Τράπεζα Τουρκίας: “Βλέπει” υψηλότερο πληθωρισμό


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021, 13:55

Τράπεζα Τουρκίας: "Βλέπει" υψηλότερο πληθωρισμό

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον πληθωρισμό, στο 12,2% από 9,4% που εκτιμούσε πριν, για το σύνολο του 2021 προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, επικαλούμενη εν μέρει τις πιέσεις από την υποτίμηση της λίρας, με τον νέο κεντρικό τραπεζίτη να δηλώνει ότι η σφιχτή νομισματική θα διατηρηθεί έως ότου υποχωρήσουν οι πιέσεις στις τιμές.

Παρουσιάζοντας για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του την τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσίογλου (Sahap Kavcioglu) δήλωσε πως τα επιτόκια (τώρα βρίσκονται στο 19%) θα παραμείνουν υψηλότερα από τον πληθωρισμό ο οποίος ξεπέρασε το 16% τον προηγούμενο μήνα και αναμένεται να κινηθεί ακόμη υψηλότερα.

Ο Καβτσίογλου μέσω της παρουσίασής του προσπάθησε να πείσει τους οικονομολόγους ότι θα είναι εξίσου αποφασιστικός στις κινήσεις τους όπως ο προκάτοχός του, Naci Agbal, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού στο 5% σε βάθος τριών ετών.

Ωστόσο, η απροσδόκητη τοποθέτησή του στην θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας τον περασμένο μήνα, αρχικά ώθησε την τουρκική λίρα κατά 15% χαμηλότερα, αύξησε τον πληθωρισμό μέσω των εισαγωγών στη χώρα ενώ την ίδια στιγμή ενισχύθηκαν και οι πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει μια σφιχτή πολιτική παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ο Καβτσίογλου είχε ταχθεί υπέρ των μειώσεων των επιτοκίων.

Ο Καβτσίογλου εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε νέα υψηλά τον Απρίλιο πριν αρχίσει να υποχωρεί.

Η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες 0,21% έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύεται στα 8,165. Καταγράφει δε τις χειρότερες αποδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών με απώλειες 10% από την αρχή του έτους.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 17% αυτόν τον μήνα και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 14% στο τέλος του έτους σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Ορισμένοι αναλυτές, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 18%.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021, 13:55

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Κέρδη «μαμούθ» 1,5 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2021

aitoloakarnanianews.gr

Προς υπερκάλυψη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς

aitoloakarnanianews.gr

Το πρόβλημα της αγοράς εργασίας είναι ότι δεν διαθέτουμε ισχυρή παραγωγική βάση

aitoloakarnanianews.gr

Αντιδράσεις για τη σύμπραξη e-ΕΦΚΑ και ιδιωτών, για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων

aitoloakarnanianews.gr

Κατά 2,3% ενισχύεται η μετοχή της Halliburton

aitoloakarnanianews.gr

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 3 δισ. ευρώ

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο