AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Μεσολόγγι

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου (εικόνες)


Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου (εικόνες)


Ένας νέος Πρεσβύτερος προστέθηκε στην ιερατική οικογένεια της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023. Κατά την δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού χειροτονήθηκε στον βαθμό του Πρεσβυτέρου ο Διάκονος Αμβρόσιος Καλλιάφας.

Κατά την προσφώνησή του ο π. Αμβρόσιος αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Ιερωσύνης, όπως το περιγράφουν οι Άγιοι και Θεοφόροι Πατέρες, τονίζοντας ότι «ο Ιερεύς είναι εκείνο το πρόσωπο που χαριτώνεται από το Άγιο Πνεύμα προκειμένου να τελεί τα Μυστήρια, ώστε να αγιάζονται οι πιστοί, τους οποίους στην συνέχεια θα καθοδηγεί πνευματικά· είναι το ορατό σημείο στο οποίο συναντώνται αρμονικά η φθαρτή ύλη με το Θείο Πνεύμα». Επίσης ευχαρίστησε όλους εκείνους που τον ευεργέτησαν και του προσέφεραν τα εφόδια και τα πρότυπα της Ιερωσύνης, τους γονείς του, τους συγγενείς και τους φίλους του, κληρικούς και λαϊκούς. Μνημόνευσε με ευγνωμοσύνη τον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, από τα χέρια του οποίου έλαβε τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης και ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ταλαντίου κ. Επιφάνιο. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό για την ειλικρινή αγάπη και την εμπιστοσύνη που τον περιβάλλει και για το μεγαλειώδες δώρο της Ιερωσύνης, καθώς και τον Μητροπολίτη Καρπενησίου και τους Κληρικούς που προσήλθαν από άλλες Μητροπόλεις για την τιμητική παρουσία τους.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας απευθυνόμενος στον νέο Πρεσβύτερο αναφέρθηκε στο ποιμαντικό έργο του Ιερέα μέσα στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Καλείσαι να γίνεις ο πνευματικός Πατέρας, όχι για να διακονηθείς, αλλά για να διακονήσεις, όχι για να ωφεληθείς, αλλά για να προσφέρεις, όχι για να επαναπαυθείς, αλλά για να κενωθείς. Καλείσαι να γίνεις ο Ιερεύς των μυστηρίων του Θεού μέσα σε έναν κόσμο που ραγδαία εξελίσσεται, που πολλές φορές εγκλωβίζεται και άλλες φορές παραμορφώνεται, χάνοντας τον προσανατολισμό του. Είναι ευθύνη μεγάλη, ότι θα κληθείς να υπηρετήσεις σε εποχές που θα ανατραπούν πολλά από τα λιγοστά που παρέμειναν αλώβητα μέσα στο πέρασμα της παγκοσμιοποίησης. Να ενθυμήσαι, ότι ο Χριστός είναι “χθές καί σήμερον ὁ αὐτός καί εἰς τούς αἰῶνας”. Δεν αλλάζει ούτε η ουσία, ούτε το περιεχόμενο του κηρύγματος του Ευαγγελίου. Εσύ θα πρέπει να εφευρίσκεις ποιμαντικούς τρόπους αναζήτησης, στήριξης και ενδυνάμωσης του λαού του Θεού. Ενός λαού που είναι εγκλωβισμένος πολλές φορές στο άγχος της καθημερινότητας και στην αγωνία του βιοπορισμού. Ενός λαού που πάντοτε αναζητά τον γνήσιο ποιμένα, τον αληθινό κληρικό, εκείνον που ξέρει να εμπιστεύεται, που γνωρίζει να στηρίζει και να εμπνέει με το παράδειγμά του».

Σε άλλο σημείο των παραινέσεών του στον νέο Πρεσβύτερο ανέφερε: «Μην αναλωθείς στα εύκολα λόγια, αλλά να κοπιάσεις για τις δύσκολες πράξεις. Μην πιστέψεις ότι κάτι κατόρθωσες, αλλά να έχεις την αγωνία για όσα δεν πρόφτασες να προσφέρεις στους άλλους. Να είσαι συγκαταβατικός και μακρόθυμος. Μην χωρίσεις και μη χωρισθείς ποτέ από το ποίμνιό σου. Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μίλησε για ένα χάσμα. Αυτό θα είναι το κατεξοχήν ποιμαντικό σου έργο· να γεφυρώνεις τα χάσματα που η αμαρτία και ο διάβολος δημιουργούν στη ζωή του ανθρώπου, στη σχέση του με το Θεό, με τους συνανθρώπους του και με τον εαυτό του».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε για την παρουσία τους τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο και τους Ιερείς που προσήλθαν από άλλες Ιερές Μητροπόλεις, καθώς και τους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως και τον λαό του Θεού και αναφέρθηκε στην διακονία του νέου Πρεσβυτέρου στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, λέγοντας τα εξής: «Είναι προνόμιο για έναν Κληρικό να υπηρετεί στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Όλα αυτά τα χρόνια ψηλάφησες νοερά την θυσία των προγόνων μας. Συνειδητοποίησες, ότι τα χώματα αυτά που πάτησες είναι ιερά και άγια. Τα καθαγίασε το αίμα των Εξοδιτών μαρτύρων. Ανέπνεες τον αέρα της ελευθερίας και της θυσίας, ο οποίος ξεκίνησε από εδώ, από το μικρό Μεσολόγγι και μετέφερε το μήνυμα της ελευθερίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Θα είναι προνόμιό σου να υπηρετήσεις ως Εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Ήδη ξεκινήσαμε όλες τις προσπάθειες, ώστε τον Ιανουάριο του 2026 ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός να έχει αναχθεί στο κάλλος που του αρμόζει, για να φιλοξενήσει κάτω από τους θόλους του τις κορυφαίες λατρευτικές εκδηλώσεις, που θα τελεστούν, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως των 200 ετών από την Έξοδο του Μεσολογγίου. Είναι προνόμιο, αλλά ταυτόχρονα και ένας ζυγός και μία ευθύνη που πιστεύω, ότι θα την αναλάβεις με πνεύμα ταπείνωσης, θυσίας και προσφοράς».

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον νέο Πρεσβύτερο.

Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο νέος Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Σπυρίδων Διαμαντόπουλος, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Φορέων και πλήθος πιστών.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο:    https://photos.app.goo.gl/aT1AJAn67GZiy9QP8

Ο Θανάσης Παπαθανάσης Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας στο 1ο Αγροδιατροφικό Συνέδριο Agrown

Related posts

Μεσολόγγι: Με εκπροσώπους εργαζομένων συναντήθηκε ο δήμαρχος Σπύρος Διαμαντόπουλος

aitoloakarnanianews

Μεσολόγγι: LIVE τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών όπως τα μεταδίδει το Υπουργείο Εσωτερικών

aitoloakarnanianews

Μεσολόγγι: Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας – Εξετάζεται η κρεατομηχανή από πραγματογνώμονα

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο