AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Όλα έτοιμα για τον β’ γύρο δημοτικών εκλογών 2023: Πώς ψηφίζουμε – Αναλυτικός οδηγός


Στις κάλπες θα προσέλθουν ξανά την Κυριακή (15/10) οι Έλληνες εκλογείς για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023, προκειμένου να αναδειχθούν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες – όπου χρειάζεται – μεταξύ των πρώτων δύο συνδυασμών της προηγούμενης εβδομάδας.

«Μάθε πού ψηφίζεις» – Βρείτε το εκλογικό τμήμα σας εδώ

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και τους δήμους.

Αναλυτικά, μπαίνετε στην ιστοσελίδα (κάντε κλικ εδώ), εισάγετε το επώνυμό σας, το όνομά σας, τουλάχιστον δύο γράμματα τόσο από το όνομα πατρός όσο και από το όνομα μητρός σας, καθώς και το έτος γέννησής σας. Εν συνεχεία, πατήστε «Αναζήτηση» και μάθετε πού ψηφίζετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.

Για τον ίδιο σκοπό, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Επίσης, παρακαλούνται οι ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να συμβουλευτούν την πλατφόρμα ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αναφορικά με τους ετεροδημότες, δεν μπορούν να ψηφίσουν στον δήμο που κατοικούν, αλλά στην περιφέρεια που ανήκουν.

Πότε ανοίγουν και κλείνουν οι κάλπες

Όπως και στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, έτσι και την Κυριακή (15/10) οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 π.μ. και θα κλείσουν στις 7 μ.μ. Επισημαίνεται πως σε περιπτώσεις που – κατά το κλείσιμο της κάλπης – υπάρχουν ουρές έξω από κάποιο εκλογικό τμήμα, συνήθως δίνεται παράταση ορισμένων λεπτών, κάτι που αποφασίζει ο εκάστοτε δικαστικός αντιπρόσωπος.

Τι ισχύει με την εφορευτική επιτροπή

Ο διορισμός των μελών της εφορευτικής επιτροπής στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023 είναι ίδιος σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή (08/10). Μάλιστα, το κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής πρόκειται να λάβει από 30 ευρώ για την Κυριακή (15/10) – στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, το κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής έλαβε από 40 ευρώ.

Μάλιστα, στο σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2023, ορίζονται τα εξής για τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών: ««Στους δικαιούχους αποζημίωσης των Άρθρων 1 και 2 που θα χρειαστεί να εκτελέσουν καθήκοντα σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής Αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 140 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής Αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 100 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης. Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, καταβάλλεται ποσό 100 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης. Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 30 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης».

ΦΕΚ για την αμοιβή εφορευτικής επιτροπής στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 – 8 Οκτωβρίου 2023 | ieidiseis.gr from Sotiris Charalampopoulos

Πώς ψηφίζουμε στον β’ γύρο

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 θα επαναληφθούν στις 15 Οκτωβρίου σε 6 από τις 13 περιφέρειες και σε 84 από τους 332 δήμους της χώρας στα ίδια εκλογικά τμήματα. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, καθόσον αυτή διεξάγεται μεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στις 8 Οκτωβρίου. Η σημείωση, ωστόσο, σταυρού προτίμησης δεν συνεπάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Επισημαίνεται ότι δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, δηλαδή τουλάχιστον 50% συν μία ψήφο. Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των επαναληπτικών εκλογών, λαμβάνει τα 3/5 (60%) των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται πως οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα οποία θα διαρκέσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2028, μιας και η θητεία τους θα είναι πενταετής.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Αναλυτικά, λοιπόν, οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Πραγματοποιείται η ταυτοποίηση των εκλογέων και, στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια. Έπειτα, οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια, εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις επαναληπτικές περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν, χορηγείται – εφόσον ζητηθεί – σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Όσον αφορά στους ψηφοφόρους με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον, προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας ΑμεΑ. Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή των ψηφοδελτίων, αποκλειστική πρόσβαση – εφόσον είναι αναγκαία – εκτός από τον εκλογέα, έχουν ο δικαστικός αντιπρόσωπος και τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο εκλογικό τμήμα και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας ΑμεΑ.

Ακόμα, οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023. Πρέπει, επίσης, να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στο κράτος καταγωγής τους.

Τo ωράριο στα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων (14-15/10)

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των επαναληπτικών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών 2023, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους.

Γραφεία Ταυτοτήτων

 1. Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2023: Από τις 08:00 έως τις 20:00
 2. Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023: Από τις 07:00 έως τις 19:00

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

 1. Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2023: Από τις 08:00 έως τις 15:00
 2. Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023: Από τις 07:00 έως τις 19:00

Επισημαίνεται ότι τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν προκειμένου να επιδίδουν και να καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας ενώ, παράλληλα, η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ραντεβού θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας από τα Γραφεία Ταυτοτήτων μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (κάντε κλικ εδώ).

Οι περιφέρειες όπου θα διεξαχθεί ο β’ γύρος

Βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023, σε έξι περιφέρειες οι ψηφοφόροι θα κληθούν να πάνε ξανά στις κάλπες την Κυριακή 15 Οκτωβρίου είναι της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Βορείου Αιγαίου, της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας, των Ιονίων Νήσων και της Πελοποννήσου.

Οι δήμοι όπου θα διεξαχθεί ο β’ γύρος

Επισημαίνεται ότι οι δήμοι στους οποίους θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή (15/10) είναι 86 σε ολόκληρη την Ελλάδα και είναι οι κάτωθι:

Περιφέρεια Αττικής

 • Δήμος Αθηναίων
 • Δήμος Βύρωνα
 • Δήμος Δάφνης – Υμηττού
 • Δήμος Ζωγράφου
 • Δήμος Ηλιουπόλεως
 • Δήμος Καισαριανής
 • Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
 • Δήμος Αγίου Δημητρίου
 • Δήμος Νέας Σμύρνης
 • Δήμος Πεντέλης
 • Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης
 • Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού
 • Δήμος Νέας Ιωνίας
 • Δήμος Αγίας Παρασκευής
 • Δήμος Χολαργού – Παπάγου
 • Δήμος Ηρακλείου
 • Δήμος Χαλανδρίου
 • Δήμος Αιγάλεω
 • Δήμος Ιλίου
 • Δήμος Πετρουπόλεως
 • Δήμος Χαϊδαρίου
 • Δήμος Περάματος
 • Δήμος Ασπροπύργου
 • Δήμος Ελευσίνας
 • Δήμος Μεγαρέων
 • Δήμος Διονύσου
 • Δήμος Παιανίας
 • Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου
 • Δήμος Σαρωνικού

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 • Δήμος Θεσσαλονίκης
 • Δήμος Θερμαϊκού
 • Δήμος Καλαμαριάς
 • Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
 • Δήμος Παύλου Μελά
 • Δήμος Νάουσας
 • Δήμος Κασσάνδρας
 • Δήμος Πέλλας
 • Δήμος Πολυγύρου
 • Δήμος Πύνδας – Κολινδρού

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

 • Δήμος Δεσκάτης
 • Δήμος Καστοριάς
 • Δήμος Κοζάνης

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

 • Δήμος Δράμας
 • Δήμος Καβάλας
 • Δήμος Μύκης
 • Δήμος Ξάνθης
 • Δήμος Αρριανών
 • Δήμος Αλεξανδρούπολης
 • Δήμος Ορεστιάδας

Περιφέρεια Πελοποννήσου

 • Δήμος Άργους – Μυκηνών
 • Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
 • Δήμος Ελαφονήσου
 • Δήμος Σπάρτης
 • Δήμος Δυτικής Μάνης
 • Δήμος Πύλου – Νέστορος
 • Δήμος Τριφυλίας

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 • Δήμος Ζαχάρως
 • Δήμος Ήλιδας
 • Δήμος Πύργου
 • Δήμος Αιγιαλείας
 • Δήμος Δυτικής Αχαΐας
 • Δήμος Πατρέων
 • Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
 • Δήμος Άκτιου – Βόνιτσας

Περιφέρεια Θεσσαλίας

 • Δήμος Παλαμά
 • Δήμος Τυρνάβου
 • Δήμος Αλμυρού

Περιφέρεια Ηπείρου

 • Δήμος Ηγουμενίτσας
 • Δήμος Ιωαννιτών

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

 • Δήμος Καμμένων
 • Δήμος Λοκρών
 • Δήμος Σκύρου
 • Δήμος Ερέτριας

Περιφέρεια Κρήτης

 • Δήμος Χερσονήσου
 • Δήμος Αγίου Νικολάου
 • Δήμος Ιεράπετρας

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

 • Δήμος Λήμνου
 • Δήμος Χίου

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου

 • Δήμος Καλυμνίων
 • Δήμος Ρόδου

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

 • Δήμος Ζακύνθου
 • Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας
 • Δήμος Μεγανησίου
 • Δήμος Νότιας Κέρκυρας

Related posts

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις του επιδόματος παιδιού Α21

aitoloakarnanianews

Ένωση Αγρινίου: Μεγάλο το ενδιαφέρον για την χοροεσπερίδα με Ρόκκο -Παντούλα

aitoloakarnanianews

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Σταμνά -Ο Μητροπολίτης χειροθέτησε στο οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου τον π. Νικόλαο Τηλιγάδα

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο