ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

«Όχι» από την εστίαση του Αγρινίου στο 7ημερο lockdown – aitoloakarnanianews.gr

«Όχι» από την εστίαση του Αγρινίου στο 7ημερο lockdown


«Δεν έχουμε την δυνατότητα να κλείσουμε τόσες ημέρες τις επιχειρήσεις μας»

Πως προέκυψε η πρόταση του… εθελοντικού lockdown και γιατί πήρε πανελλαδική έκταση.

Σε lockdown καλεί τους επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης κατά το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου μια ομάδα επιχειρηματιών από την Θεσσαλονίκη, η οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κλάδου της Εστίασης και Αναψυχής του Αγρινίου Κωνσταντίνο Ναστούλη δεν εκφράζει την Πανελλαδική Ομοσπονδία του κλάδου. Στο άκουσμα της πρότασης αυτής προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στα μέλη των συλλόγων εστίασης και αναψυχής ανά την Ελλάδα και γι’ αυτό οι ανακοινώσεις «διάψευσης» έπεφταν «βροχή» από το εκάστοτε Δ.Σ. του αντίστοιχου συλλόγου. Στο πλαίσιο αυτό και ο σύλλογος του Αγρινίου εξέδωσε την απαραίτητα ανακοίνωση η οποία έχει ως εξής: «η Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης Αγρινίου δεν συμμετέχει σε καμία κινητοποίηση που αφορά το κλείσιμο των καταστημάτων για 7 ημέρες. Οι διοργανωτές δεν εκπροσωπούν κανένα σύλλογο Πανελλαδικά και δεν είναι επίσημο θεσμικό όργανο».

Ο κ. Ναστούλης μιλώντας στη «Σ» υποστήριξε: «πρόκειται για απόφαση που έλαβε μια ομάδα επιχειρηματιών από την περιοχή της Θεσσαλονίκης χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συνεννόηση με κάποιον επίσημο φορέα του κλάδου μας. Κανένας σύλλογος ανά την Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την απόφαση αυτή. Είναι λάθος το σκεπτικό της και ο τρόπος «εκτέλεσης». Σε λάθος κατεύθυνση είναι επίσης το γεγονός ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας αυτής με κανέναν συνάδελφο. Σε τοπικό επίπεδο όλοι οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν πως ο σύλλογος δεν συμμετέχει, αλλά και στο άκουσμα της πρότασης αυτής αντέδρασαν. Δεν έχουμε την δυνατότητα να κλείσουμε τόσες ημέρες τις επιχειρήσεις μας. Στο πλαίσιο του διαλόγου και των κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα προτάθηκε να κλείσουμε στο Αγρίνιο για μια ημέρα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αντέδρασε. Αποκλείστηκε αμέσως η πρόταση αυτή που αφορούσε μόνο μια ημέρα, πόσο μάλλον όταν αφορά τόσες πολλές ημέρες. Ακόμη και πανελλαδικά αν συνέβαινε αυτό θα το εξετάζαμε αν θα συμμετείχαμε, καθώς όπως προείπα δεν έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε αυτό για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας».

Οι εμπνευστές του 7ήμερου lockdown οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή, η οποία «διοχετεύτηκε» σε όλη την χώρα καταγγέλλοντας αδιαφορία των αρμοδίων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος την περίοδο του κορονοϊού. «Τα προβλήματα της Εστίασης έχουν φέρει σε απόγνωση και θυμό τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή, οι οποίο αντιμετωπίζουν πια μπροστά τους την απειλή του αφανισμού λόγω των συνεπειών που έχουν τα μέτρα κατά της πανδημίας», αναφέρει η ανακοίνωσή τους.

Ο Κωνσταντίνος Ναστούλης Πρόεδρος της  Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης Αγρινίου

Μεταξύ άλλων διεκδικούν από την κυβέρνηση:

1.Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών. Παράλληλα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας πέραν της 24.00, επαναπροσδιορισμός των μέτρων λειτουργίας εσωτερικών χώρων, catering, αιθουσών δεξιώσεων γάμων, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κλπ. Επαναπροσδιορισμός των μέτρων για τους όρθιους πελάτες, ούτως ώστε να επιτρέπεται ο χορός και ταυτόχρονα η ύπαρξη συνεργασίας με μουσικούς, καλλιτέχνες και dj’s.

2.Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Δεν γίνεται να υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουμε και να πληρώνουμε το 100% αυτού, και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό %.

3.Μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.

4.Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTE TV κτλ). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.

5.Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.

6.Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης. Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 5% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 10.000€.

7.Δανειοδότηση από τράπεζες με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή, με ενίσχυση του εκδότη μετά από διαπιστωμένη αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο πότε την έκδωσε και λήξη από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων. Ως έκτακτη λύση, σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.

8.Ένταξη του κλάδου της Εστίασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

9.Ένταξη του κλάδου της Εστίασης στον ΕΟΤ.

10. Κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%.

11. Καταβολή έκτακτου επιδόματος 800€ ανά κατάστημα και όχι ανά ΑΦΜ, μιας και πλήττονται συνεπείς επιχειρηματίες που επέλεξαν να έχουν το ίδιο ΑΦΜ σε διαφορετικές δραστηριότητες.

12.Μείωση 50% στα τραπεζικά έξοδα συναλλαγών.

13.Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων και το 20% του μισθού τους, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, μέχρι να επέλθει η κανονικότητα.

Κορσική: Απόλυτη συμφωνία Μητσοτάκη με Μακρόν – Κοινό μήνυμα για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας

 

 

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου για την επανεκκίνηση της αγοράς

aitoloakarnanianews.gr

Τραγωδία στο Αγρίνιο : Νεκρός ο ποδηλάτης – γνωστός φυσικοθεραπευτής Σ.Τ.

aitoloakarnanianews.gr

Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου: Στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης η μόνιμη συλλογή έργων τέχνης της

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: Μελέτη για την πυροπροστασία σχολείων του Δήμου

aitoloakarnanianews.gr

Συμβολική κινητοποίηση στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα από το Ε.Κ.Α.

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο:Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την διεξαγωγή του αγώνα Παναιτωλικός-Α.Ε.Κ.

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο