ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Ύπνος: Ποιοι μιλούν στον ύπνο τους

Αρκετοί είναι αυτοί που παραμιλούν στον ύπνο τους. Αυτό το φαινόμενο έχει και την επιστημονική του εξήγηση. Όπως ο άνθρωπος βυθίζεται στον ύπνο, το δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης (reticular activating system – RAS) του εγκεφάλου “αφήνει τον έλεγχο” στον προοπτικό πυρήνα (ventrolateral preoptic nucleus – VLPO). Μόλις λοιπόν αποκοιμηθεί, ο εγκέφαλός του απελευθερώνει δύο χημικές ενώσεις: την γλυκίνη και την GABA. Αυτές οι χημικές ουσίες παραλύουν ουσιαστικά το σώμα: εποδίζουν την κίνηση στις φωνητικές χορδές, το στόμα και τους μυς του σώματος, για όσο κοιμάται.

Οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει επακριβώς το γιατί μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να μιλούν όταν κοιμούνται. Η ομιλία κατά τον ύπνο (Somniloquy) μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου του ύπνου: κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μιλούν ανεξάρτητα από το αν ονειρεύονται εκείνη την στιγμή.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην επηρεάζονται το ίδιο από την παραλυτική δράση της γλυκίνης και της GABA και καταλήγουν να εξωτερικεύουν ασυνείδητα αυτό που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι τους.
Η ομιλία στον ύπνο σχετίζεται με την υπνοβασία και το νυχτερινό τρέμουλο: περίπου το 50% των παιδιών και το 5% των ενηλίκων θα μιλήσουν σε κάποια φάση στον ύπνο τους. Είναι επίσης κάτι που συμβαίνει πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

ΠΗΓΗ

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Απαλλάξου από τα μυγάκια στο μπάνιο με αυτούς τους τρόπους!

aitoloakarnanianews.gr

Πού βρίσκεται στο σώμα μας το «Δόξα Πατρί»;

aitoloakarnanianews.gr

Υγρασία στο σπίτι; Χρήσιμες συμβουλές

aitoloakarnanianews.gr

Συχνοί κίνδυνοι από τη χρήση φακών επαφής

aitoloakarnanianews.gr

SOS: Τι να κάνετε αν σας «κάτσει κάτι στον λαιμό» – Πρώτες βοήθειες (vid)

aitoloakarnanianews.gr

Ύπνος και μεταβολισμός; – .

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο