AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Τα καλύτερα βότανα και μπαχαρικά για την υγεία


Κανέλα για το σάκχαρο


Χάρη στην ουσία που λέγεται κινναμική αλδεΰδη η κανέλλα έχει έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καταπολεμά τις φλεγμονές και μπορεί να μειώσει τα τριγυλυκερίδια και την χοληστερίνη (1, 2, 3) Εκεί όμως που δίνει… ρέστα είναι στον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα, αφού μειώνει την αποδόμηση των υδατανθράκων και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Φασκόμηλο για την μνήμη

Οι τρέχουσες έρευνες αναφέρουν πως το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και στη μνήμη, ιδιαίτερα σε ασθενείς με άνοια. Πλην αυτών όμως, το φασκόμηλο φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στην νοητική λειτουργία και των υγειών ατόμων. (1, 2)

Μέντα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Η κατανάλωση ελαίου μέντας συνδέεται με βελτίωση των συμπτωμάτων σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (1, 2) χαλαρώνοντας τους μύες του εντέρου, και ανακουφίζοντας από τον πόνο που προκαλείται από τις κινήσεις τους. Επίσης βοηθά στο φούσκωμα , ενώ σε κάποιες έρευνες φαίνεται να μειώνει και το αίσθημα ναυτίας.

Κουρκουμάς για τις φλεγμονές

Η ουσία κουρκουμίνη που περιέχει το κίτρινο μπαχαρικό έχει τόσο έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, που συγκρίνεται με κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επίσης είναι «δυνατό» αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει από την οξείδωση τα κύτταρα του σώματος, ενώ σε κάποιες έρευνες έχει φανεί ότι βοηθά στην εγκεφαλική λειτουργία και απαλύνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Ιερός βασιλικός για τις φλεγμονές και το ανοσοποιητικό

Το «ιερό» βότανο της Ινδίας, μπορεί να μην έχει σχέση με τον απλό βασιλικό, έχει όμως έντονη αντιβακτηριδιακή δράση (1, 2) και αυξάνει συγκεκριμένα κύτταρα στο αίμα τα οποία καταπολεμούν τις ασθένειες.

Τζίντζερ για τη ναυτία

Η θαυματουργή ρίζα της κινέζικης εναλλακτικής ιατρικής έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα σε περιπτώσεις ναυτίας (1, 2, 3), ενώ οι έντονη αντιφλεγμονώδη δράση του βοηθά στη διαχείριση του πόνου.

Τριγωνέλλα για τον έλεγχο του ζαχάρου

Η Τριγωνέλλα η Ελληνική, όπως είναι το όνομά της, χρησιμοποιείται στην αγιουβέρδα για ενίσχυση της λίμπιντο, όμως εκεί που υπερέχει βάσει ερευνών είναι στον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα, χάρη στην φυτική πρωτεΐνη 4-hydroxyisoleucine, η οποία βελτιώνει την λειτουργία της ινσουλίνης. Σε διάφορες έρευνες μάλιστα, μόλις 1 γραμμάριο τριγωνέλλας κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τις τιμές ζαχάρου, ειδικά σε διαβητικούς. (1, 2, 3)

Δενδρολίβανο για τις αλλεργίες

Χάρη στο ροσμαρινικό οξύ, το δενδρολίβανο μπορεί να δράσει ανασταλτικά στην εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων, ενώ αποτελεί φυτική θεραπεία στη ρινική συμφόρηση, μειώνοντας τις «μύξες», για να το θέσουμε επιστημονικά.

ΠΗΓΗ

Source link

Related posts

Πιες νερό με λεμόνι κάθε μέρα, αλλά μην κάνεις αυτό το συνηθισμένο λάθος

Το “μαγικό” διάλυμα για πιο αστραφτερά δόντια με το βούρτσισμα

Ξινολάπαθο: Από διατροφικός «κομπάρσος», πρωταγωνιστής της κουζίνας

Αφήστε ένα σχόλιο