AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

UCL: Aύξηση των περιστατικών άνοιας λόγω του τρόπου ζωής

[ad_1]

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου συνδέει την εμφάνιση άνοιας με τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναπτύσσουν άνοια στην Αγγλία και στην Ουαλία αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί σε 1,7 εκατομμύρια μέχρι το 2040, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου UCL.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι τα περιστατικά άνοιας στη χώρα αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από τη μέχρι τώρα εκτίμηση, μια τάση που συνδέεται με τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Η αύξηση των περιστατικών άνοιας θα εντείνει παράλληλα την πίεση επί του συστήματος δημόσιας υγείας NHS και επί του τομέα κοινωνικής περίθαλψης, τονίζει η επιστημονική έκθεση.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως από άνοια πάσχουν σχεδόν 900.000 πολίτες στην Αγγλία και στην Ουαλία. Αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, ο αριθμός αυτός θα ανεβεί σε 1,2 εκατομμύρια ως το 2030 και σε 1,7 εκατομμύρια ως το 2040.

Η μελέτη βασίζεται στα στοιχεία για κρούσματα άνοιας στις ηλικίες 50-80 ετών στην Αγγλία από το 2002 μέχρι το 2019.

Μεταξύ του 2008 και του 2016 καταγράφηκε αύξηση περιστατικών άνοιας στον πληθυσμό κατά 25%. Το πολύ υψηλό ποσοστό αποδίδεται στην «επιδημία» παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, αλλά επίσης στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που αφήνουν απομονωμένους ευάλωτους πολίτες, καθώς και στη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη τονίζει ότι τέσσερα στα δέκα περιστατικά άνοιας θα μπορούσαν να αποτραπούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής που θα μειώνει τις περιπτώσεις παχυσαρκίας, δηλαδή πιο υγιεινή διατροφή, λιγότερη κατανάλωση οινοπνευματωδών, αλλά και διακοπή του καπνίσματος.
 

Πηγή: skai.gr

[ad_2]

Source link

Related posts

Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα ενδεχομένως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Δωρεάν εξετάσεις από τον ΕΟΔΥ για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Οι 9 συμπεριφορές που μπορούν να προδώσουν κάποιον όταν σας κρύβει κάτι

Αφήστε ένα σχόλιο