AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

COVID-19: Εσπασε το φράγμα των 1.000 νοσηλευομένων

[ad_1]

Εναν πιεστικό χειμώνα για το ΕΣΥ προμηνύουν τα δεδομένα, καθώς η κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών στην κοινότητα κλιμακώνεται.

Είναι ενδεικτικό πως η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα στη Γηραιά Ηπειρο με έντονη κυκλοφορία της γρίπης, ενώ εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου έσπασε το φράγμα των 1.000 νοσηλευομένων με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας.

Επιστήμονες επιμένουν πως οι πολίτες με έμφαση στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οφείλουν για την προστασία της υγείας τους να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης, έστω και στο παρά πέντε…

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η θετικότητα γρίπης στη χώρα μας ανήλθε στο 12,9%, ακολουθώντας την Εσθονία (14,8%) και τη Λιθουανία (13,3%).

Και όλα αυτά ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 3%, παρότι σύμφωνα με την ίδια έκθεση του Κέντρου, οι περισσότερες χώρες παρουσιάζουν αύξηση της επίπτωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Σημειώνεται δε πως τα δεδομένα αυτά βρίσκονται σε συμφωνία με εκείνα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που κατέγραψε σημαντική επιδείνωση στην κυκλοφορία των ιών της γρίπης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οπως μάλιστα υπογράμμισαν οι ειδικοί του Οργανισμού, «η υπέρβαση του 10% στη χώρα μας αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης».

Οι επιπλοκές

Είναι αξιοσημείωτο δε πως από την έναρξη της επιτήρησης της γρίπης έχουν ήδη εκδηλώσει επιπλοκές και συνεπακόλουθα νοσηλευτεί εννέα άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανά τη χώρα και έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι.

Πρέπει κανείς να συνυπολογίσει επίσης πως παραδοσιακά η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο στη χώρα μας και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι επιστήμονες επιμένουν πως οι πολίτες, με έμφαση στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οφείλουν για την προστασία της υγείας τους να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης, έστω και στο… παρά πέντε.

Πιο συγκεκριμένα έως και την περασμένη Κυριακή είχαν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια 2.592.428 εμβολιασμοί κατά της γρίπης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό (62,2%) αφορούσε εμβολιασμούς ατόμων άνω των 60 ετών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία εμβολιασμένων (13,9%) είναι τα άτομα που φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα που έχουν υποκείμενο νόσημα, ενώ θετικό είναι το γεγονός πως το μέσο ημερήσιο πλήθος εμβολιασμών είναι 37.035.

Ο κίνδυνος

Παράλληλα όμως ζωηρή είναι και η δραστηριότητα του SARS-CoV-2 που όπως έχει αποδείξει ήρθε για να μείνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εως την περασμένη Κυριακή 1.069 ασθενείς νοσηλεύονταν στο ΕΣΥ με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19, εκ των ο οποίων οι 200 και πλέον σε ειδικούς θαλάμους (ΜΕΘ, ΜΑΦ κ.ά.).

Εν τω μεταξύ σε διάστημα μίας μόλις εβδομάδας ακόμη 44 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους, αριθμός που υποδηλώνει πως ο πανδημικός ιός παραμένει επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους αλλά και για εκείνους με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εν τούτοις, ο ρυθμός των εμβολιασμών με το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι δυσανάλογος της απειλής για σοβαρές επιπλοκές.

Από τις αρχές της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 123.592 εμβολιασμοί και εκκρεμούν 22.448 προγραμματισμένα ραντεβού.

Από εκείνους δε που έχουν πραγματοποιήσει εμβολιασμό οι 123.729 είναι πολίτες άνω των 12 ετών – εκ των οποίων το 79,3% αφορά πολίτες άνω των 60 ετών.

Αλλοι 203 εμβολιασμοί αφορούν παιδιά ηλικίας 5-11 ετών και 20 μωρά και νήπια από 6 μηνών έως και 4 ετών.

Related posts

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν Παρασκευή 22 Μαρτίου

aitoloakarnanianews

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης από σήμερα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ

aitoloakarnanianews

Κώστας Κατσαφάδος: «Κάμερες στη στολή τους θα έχουν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της Άμεσης Δράσης»

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο