AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Prosecco και σαμπάνια: Σε τι διαφέρουν τα δύο αγαπημένα αφρώδη ποτά που σερβίρονται συνήθως το βράδυ της πρωτοχρονιάς

[ad_1]

Όταν μιλάμε για αφρώδη ποτά και ειδικές περιστάσεις, όπως το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, επιλογές είναι συνήθως δύο, το Prosecco και η σαμπάνια.

Το Prosecco και η σαμπάνια είναι παρόμοια και συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια. Στην πραγματικότητα, τα δύο αλκοολούχα ποτά έχουν περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες, συμπεριλαμβανομένου του τόπου παραγωγής τους, των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του καθενός όπως επίσης και της γεύσης τους.

Τι είναι το Prosecco;
Με απλά λόγια, το Prosecco είναι ένας αφρώδης οίνος που παράγεται σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή της Ιταλίας. Ειδικότερα, το Prosecco είναι ένα αφρώδες λευκό κρασί που παρασκευάζεται στις περιοχές Veneto και Fruili-Venezia-Giulia. Μια κοινή παρανόηση είναι ότι το Prosecco είναι απλώς ένα αφρώδες κρασί από την Ιταλία, αλλά μπορεί να του δοθεί το όνομα Prosecco μόνο εάν προέρχεται από τις καθορισμένες περιοχές Veneto και Friuli Venezia Giulia.

Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του αφρώδους οίνου είναι επίσης πολύ σημαντικά. Το Prosecco κατασκευάζεται κυρίως, τουλάχιστον σε ποσοστό 85% από την ποικιλία Glera.
Αρχικά το σταφύλι ήταν γνωστό ως Prosecco, αλλά μετονομάστηκε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση των καταναλωτών. Το υπόλοιπο 15% του μείγματος μπορεί να περιλαμβάνει τοπικές ποικιλίες. Εάν ένα Prosecco είναι ροζέ, επιτρέπονται μόνο τα σταφύλια Glera και Pinot Noir.

Τι είναι η σαμπάνια;
Όπως το Prosecco, η σαμπάνια είναι κι αυτή ένα αφρώδες κρασί. Ωστόσο, οι ομοιότητες τελειώνουν λίγο πολύ εκεί. Η σαμπάνια προέρχεται από την περιοχή Champagne της Γαλλίας και πρέπει να παράγεται σύμφωνα με το δικό της πολύ συγκεκριμένο σύνολο κανονισμών. Για παράδειγμα, υπάρχουν κανόνες, μεταξύ άλλων, σχετικά με το ποια σταφύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή σαμπάνιας, τη διαδικασία ζύμωσης και παραγωγής και το χρονικό διάστημα που πρέπει να παλαιώσει πριν πωληθεί. Η σαμπάνια αποτελείται από ένα μείγμα σταφυλιών Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier. Υπάρχουν πολλές άλλες ποικιλίες σταφυλιού που επιτρέπεται να αναμειχθούν σε σαμπάνια, αλλά χρησιμοποιούνται σπάνια.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Prosecco και σαμπάνιας;
Το Prosecco και η σαμπάνια διαφέρουν με πολλούς σημαντικούς τρόπους, αλλά οι τρεις κύριες διαφορές αφορούν τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται, τον τρόπο που δημιουργείται κάθε ποτό και τη γεύση, η οποία, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις δύο πρώτες μεγάλες διαφορές.

Η σαμπάνια παράγεται ως εξής: Μόλις τα σταφύλια πιεστούν και ζυμωθούν για να δημιουργηθεί το τελικό μείγμα, κάθε μπουκάλι γεμίζει με αυτό το υγρό. Στη συνέχεια, μαγιά και ζάχαρη προστίθενται σε κάθε μπουκάλι, η οποία ξεκινά μια δευτερεύουσα ζύμωση, και μετά τα μπουκάλια σφραγίζονται. Η δευτερογενής ζύμωση παράγει αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα, και δεδομένου ότι τα μπουκάλια είναι σφραγισμένα, το διοξείδιο του άνθρακα δεν έχει τρόπο να διαφύγει και αντ’ αυτού διαλύεται στο κρασί, δημιουργώντας φυσαλίδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σαμπάνια έχει μικρότερες φυσαλίδες από αυτές που βλέπουμε στο Prosecco.

Στο Prosecco, η δευτερογενής ζύμωση (η οποία δημιουργεί τις φυσαλίδες) γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές ή δοχεία, σε αντίθεση με τη σαμπάνια όπου γίνεται μέσα στο μπουκάλι. Αυτή η μέθοδος βοηθά στη διατήρηση των φρέσκων και φρουτωδών χαρακτηριστικών του κρασιού και σημαίνει ότι η εκθαμβωτική λάμψη του Prosecco μπορεί να επιτευχθεί με πιο αποτελεσματικό και κλιμακωτό τρόπο, ο οποίος και ευθύνεται για τη διαφορά κόστους μεταξύ των δύο.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το κόστος, είναι ο χρόνος. Το Prosecco θα γίνει αφρώδες (και επομένως διαθέσιμο για αγορά) κατά τη διάρκεια μερικών μηνών, ενώ από την άλλη η σαμπάνια απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο. Λόγω του τρόπου παραγωγής της, η σαμπάνια έχει ελάχιστη περίοδο ωρίμανσης 15 μήνες πριν να πωληθεί.

Το Prosecco και η Champagne, επίσης δεν έχουν την ίδια γεύση. Η σαμπάνια είναι ένα σύνθετο, δομημένο κρασί που αξίζει την ηλικία του, το οποίο επωφελείται (αν όχι χρειάζεται) από τον μεγαλύτερο χρόνο παλαίωσης για να αναπτύξει τον χαρακτηριστικό χαρακτήρα του.

Από την άλλη, το Prosecco, συγκριτικά, φημίζεται για τον γοητευτικό, φρέσκο, ελαφρύ και φρουτώδες χαρακτήρα του. Αυτός ο χαρακτήρας δεν γεννιέται συνήθως από τη μακρά παλαίωση στο μπουκάλι, αλλά μάλλον επωφελείται από τη σχετική ταχύτητα και ευελιξία της μεθόδου παραγωγής. Το Prosecco είναι συνήθως ελαφρύ, φρουτώδες και ελαφρώς λουλουδάτο, με μέτρια έως υψηλή οξύτητα και ελαφρώς γλυκιά γεύση λόγω της ζάχαρης.

(με πληροφορίες από healthstories. gr / photo: pixabay)


[ad_2]

Source link

Related posts

EL – Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ με το σχέδιο Αγαπηδάκη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Δεχόμαστε τρίδυμο πόλεμο, φορέστε μάσκες όπως είχαμε μάθει»: Νέο σόου «ειδικών», vid

Άρχισαν τα ίδια! Σαρηγιάννης: «Θα φτάσουμε στα 8.800 κρούσματα ανά ημέρα»

Αφήστε ένα σχόλιο