AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

«Pink the City» στο Αγρίνιο: Ισχυρό μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

[ad_1]

«Pink the City» στο Αγρίνιο: Ισχυρό μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού


«Pink the City» στο Αγρίνιο: Ισχυρό μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία για τέταρτη χρονιά «στα ροζ» την Κυριακή το Αγρίνιο.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο του Δήμου Αγρινίου και ο σύλλογος γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» Αχαΐας διοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την δράση «Pink the City». Με αφορμή την 25η Οκτωβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού και γιορτάζεται κάθε χρόνο, ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού και στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται η διοργάνωση αυτή μεθαύριο, Κυριακή.

Κύριος σκοπός της διοργάνωσης, είναι η αφύπνιση των γυναικών, αλλά και των ανδρών, όπως επίσης να «σταλεί» μαζικό μήνυμα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, «βάφοντας» την πόλη του Αγρινίου ροζ, ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Ο Δήμος Αγρινίου και φέτος για να ενισχύσει το μήνυμα κατά του καρκίνου του μαστού την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει, ως είθισται, τη σχετική δράση. Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης έχει προγραμματιστεί ένα βιωματικό δρώμενο, όπως επίσης και πρόγραμμα με μοντέρνο, σύγχρονο χορό και zumpa από τη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, ενώ αν και καιρός το επιτρέψει θα πραγματοποιηθεί και ο καθιερωμένος περίπατος με τα ροζ μπλουζάκια και τα ροζ μπαλόνια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Πριν όμως των εκδηλώσεων θα μιλήσει για τον καρκίνο του μαστού εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Αχαΐας και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η δημοσιογράφος του «Δυτικά fm 92,8» Δήμητρα Λαοπόδη.

Η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Αχαΐας Ελένη Μητροπούλου μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

Η Ελένη Μητροπούλου

«Πρόκειται για μια δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινότητας για τον καρκίνο του μαστού. Ξεκίνησε μια τη συνεργασία του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Αγρινίου.

Αρχικά πραγματοποιούνται κάποια δρώμενα, τα οποία σε συνδυασμό με τους χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων αποσκοπούν στην ενημέρωση των πολιτών για τις δράσεις και κυρίως για το λόγω των δράσεων. Γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού έχουν τον πρώτο ρόλο στις δράσεις αυτές.

Φέτος, είναι η τέταρτη χρονιά που θα πραγματοποιηθεί το «Pink the City» στο Αγρίνιο. Η αρχή έγινε πριν τέσσερα χρόνια με σκοπό ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Αχαΐας να κινητοποιήσει και περιοχές εκτός Πατρών, οπότε είχε απευθυνθεί σε φορείς από την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία και η ανταπόκριση από τον Δήμο Αγρινίου ήταν θερμή και άμεση.

Αρχικά η συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου ξεκίνησε κάνοντας κλινική εξέταση μαστού στις ωφελούμενες γυναίκες του Κοινωνικού Ιατρείου και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην συνδιοργάνωση των δράσεων που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Σκοπός είναι η κινητοποίηση των γυναικών, όπως επίσης οι γυναίκες που νοσούν να είναι και να παραμένουν τυπικές στις εξετάσεις τους.

Στην Ελλάδα αναφέρονται 7.772 περίπου νέες περιπτώσεις γυναικών το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες.

Στο πλαίσιο της κλινικής εξέτασης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, του Κοινωνικού Φαρμακείου και του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Αγρινίου στις 07/10/2020 είχαν εξεταστεί 23 γυναίκες, στις 14/10/2021 είχαν εξεταστεί 25 γυναίκες και στις 15/11/2022 εξετάστηκαν 34 γυναίκες.

Ωστόσο, η δράση μας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων γυναικών δεν σταματά στις ημερομηνίες αυτές, αλλά είναι συνεχής. Πολλές γυναίκες πλέον είναι ενήμερες για το που πρέπει να αποταθούν και αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς και στον αγώνα αυτό σημαντικός σύμμαχός μας είναι ο Δήμος Αγρινίου».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής μιλώντας στη «Σ» ανέφερε:

O Κώστας Καλαντζής

«ο στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και κυρίως των γυναικών, αλλά και των ανδρών, γιατί τα στοιχεία του καρκίνου του μαστού είναι αρκετά έντονα στην περιοχή μας και έχουν επηρεάσει και τα δύο φύλλα. Το Κοινωνικό Ιατρείο πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα αντίστοιχες εξετάσεις, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει. Το ίδιο το κράτος όμως δίνει την δυνατότητα μέσω των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων να γίνονται εξετάσεις ακόμη και σε όσους δεν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα. Οι εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού είναι εξειδικευμένες, όπως λ.χ. τεστ ΠΑΠ και μαστογραφία, αλλά το σημαντικότερο είναι ο κόσμος να ενδιαφέρεται για την υγεία του και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, όποιες κι αν είναι αυτές, είτε δηλαδή για τον καρκίνο του μαστού, είτε για κάποια άλλη ασθένεια. Σημασία έχει ο κόσμος να βοηθηθεί, ακόμη και αυτοί που δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα επαναλαμβάνω. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και προληπτικά. Το μήνυμα του «pink the city» είναι η υγεία μας και πως όλοι στην πόλη μας πρέπει να ενδιαφερόμαστε γι’ αυτή. Διανεμήθηκαν ήδη ροζ μπλουζάκια για την εκδήλωση και σημασία έχει να τονίσουμε πως η εκδήλωση πραγματοποιείται με την στήριξη κορυφαίων χορηγών από το Αγρίνιο, κάτι που δείχνει την ευαισθησία των επιχειρήσεων της πόλης».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Άρπαξαν πάνω από 1.000 μέτρα καλώδιο από το εργοτάξιο της Μαβίλη

[ad_2]

Related posts

Αγρίνιο: “Έφυγε” η μητέρα του αντιδημάρχου Ευθύμιου Γρίβα

aitoloakarnanianews

«Το 7ο Γυμνάσιο Αγρινίου μετακόμισε» – Ένα συγκινητικό κείμενο της Ντόρας Μαργάρα

aitoloakarnanianews

«Εκατομμυριούχος»: Το «πάλεψε» η εντυπωσιακή αγρινιώτισσα, Εύη Παπαδοπούλου

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο