AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Servicers: Λήγει η προθεσμία για την προσωποποιημένη πλατφόρμα

[ad_1]

Προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουν οι διαχειριστές πιστώσεων (servicers) προκειμένου να θέσουν σε λειτουργία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των δανειοληπτών για την παροχή προσωποποιημένης πληροφόρησης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση απέστειλε επιστολή προς τους servicers, χθες 19 Μαρτίου, υπενθυμίζοντάς τους τη σχετική υποχρέωση.

Παράλληλα, με σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη υποχρέωση, η γενική γραμματέας ζήτησε την αποστολή ενημέρωσης για την πρόοδο των εργασιών από το σύνολο των εταιρειών αυτών για τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας στην καθορισμένη καταληκτική ημερομηνία.

Το νέο πλαίσιο

Στη επιστολή υπογραμμίζονται τα σημαντικότερα – κατ’ ελάχιστον – στοιχεία που έχουν θεσπιστεί στο νέο πλαίσιο και πρέπει να περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα:

α) πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο,

β) την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή η πρόσβαση του δανειολήπτη στο ηλεκτρονικό σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης πραγματοποιείται επιγραμμικά (online) μέσω προσωπικών κωδικών πρόσβασης που χορηγεί ο διαχειριστής πιστώσεων μετά από τη διαδικασία ταυτοποίησης του δανειολήπτη.

«Συνεπώς, από την 1η Απριλίου 2024, οι διαχειριστές πιστώσεων οφείλουν να υλοποιούν τις προαναφερθείσες υποχρεώσεις μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος  προσωποποιημένης πληροφόρησης με σκοπό την άμεση ενημέρωση του δανειολήπτη για την οφειλή του, διασφαλίζοντας την διαφάνεια και την πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες», τονίζεται στη επιστολή.

ot.gr

Related posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ιόνια Οδό με στόχο την εκτέλεση τεχνικών εργασιών

aitoloakarnanianews

Αυγενάκης: Αισιόδοξη εξέλιξη για τον πρωτογενή τομέα η ρύθμιση για τους μετανάστες

aitoloakarnanianews

O Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες δεν θα παραστούν στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, ως αντίδραση για το γάμο των ομοφύλων;

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο