AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Social media: 4 τρόποι για μια πιο υγιή σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

[ad_1]

Για κάποιους, η απενεργοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή η υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί προτεραιότητα.


Πριν όμως απενεργοποιήσετε το Facebook ή το Instagram σας, είναι δυνατόν να έχετε μια ισορροπημένη σχέση με τα social media;

Η απάντηση είναι ναι, εάν χρησιμοποιείτε μερικές χρήσιμες στρατηγικές, που περιλαμβάνουν ισορροπημένη και προσεκτική χρήση που προάγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Αυτό συχνά σημαίνει ενεργή συνομιλία με φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διευκολυνθεί η προσωπική επικοινωνία.

Σημάδια ότι η σχέση σας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ανθυγιεινή

Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μια αναγνωρισμένη ιατρική κατάσταση. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η «υπερβολική παθολογική χρήση» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιάζει με τα συμπτώματα των συμπεριφορικών εθισμών και τις επιπτώσεις τους στη λειτουργία του εγκεφάλου. Η καταναγκαστική ή ανεξέλεγκτη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί συνήθως σε προβλήματα στην καθημερινή ζωή, αλλά δεν ορίζεται ως εθισμός, εκτός εάν προκαλεί σοβαρή δυσλειτουργία, η οποία είναι σπάνια. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη χρήση τους συνηθισμένη και ακόμη και καταναγκαστική για τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι εγγενώς κοινωνικά πλάσματα.

Ένα μεγάλο μέρος του εγκεφάλου μας είναι αφιερωμένο στην κοινωνική λειτουργία και τη γλώσσα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκμεταλλεύονται αυτό παρέχοντας στους χρήστες αλληλεπιδράσεις ανταμοιβής που είναι προσβάσιμες και διεγείρουν τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου μας. Για μερικούς, η παρόρμηση για κύλιση στις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γίνεται τόσο ισχυρή που υπερισχύει του εθελοντικού ελέγχου, οδηγώντας σε υπερβολική χρήση και αποτυχία στην καθημερινή λειτουργία.

Οι ανθυγιεινές διαδικτυακές συνήθειες μπορούν να λάβουν πολλές μορφές, όπως:

  • Ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο κάνοντας κύλιση στις αναρτήσεις άλλων
  • Συγκρίνετε το προφίλ σας με άλλους
  • Βιώνετε πτώση της αυτοεκτίμησης
  • Εμπλέκεστε σε διαδικτυακή επιθετικότητα ή ακόμα και διαδικτυακό εκφοβισμό
  • Αναρτάτε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, πυροδοτώντας έναν κύκλο αυτοεκπληρούμενης δυστυχίας
  • Συμμετέχετε σε διαδικτυακές κοινότητες που προωθούν ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως διατροφικές διαταραχές ή αυτοτραυματισμό
  • Βιώνετε χρόνια αϋπνία λόγω χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο κρεβάτι ή/και αργά το βράδυ

Θέστε όρια

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μέτρο και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον καθορισμό ορίων χρήσης. Για όποιον αισθάνεται ότι η χρήση τους είναι εκτός ελέγχου, προτείνει να δημιουργήσει μια πιο υγιή σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

  • Σκεφτείτε πριν συνδεθείτε, ώστε να χρησιμοποιείτε προσεκτικά την πλατφόρμα. Μάθετε τι θέλετε να βγείτε από τη χρήση και αποσυνδεθείτε μετά, αντιστεκόμενοι στον πειρασμό να καθυστερήσετε.
  • Καθορίστε καταστάσεις που πρέπει να αποφύγετε, όπως χρήση στο κρεβάτι, στη δουλειά, στο τραπέζι του δείπνου ή όταν συναναστρέφεστε προσωπικά.

  • Ορίστε χρονικά όρια χρήσης. Μπορείτε να περιορίσετε το χρονικό διάστημα που θα παραμένετε στο διαδίκτυο ή την ώρα που θα ξεκινάτε και θα σταματάτε κάθε μέρα και μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας με τη λειτουργία “χρόνος οθόνης” στα iPhone.
  • Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις και αφαιρέστε την εφαρμογή κοινωνικών μέσων από ορισμένες συσκευές ή την πρώτη σελίδα της αρχικής οθόνης σας, ώστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι λιγότερο προσβάσιμα. Αυτό αποτρέπει τους παρορμητικούς ελέγχους.

Είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύουμε τον τακτικό χρόνο για ευεργετικές δραστηριότητες όπως η άσκηση, η έξοδος σε εξωτερικούς χώρους και η προσωπική συναναστροφή με τους φίλους και την οικογένεια. Μια ισορροπημένη διατροφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

[ad_2]

Source link

Related posts

Διαταραγμένη σχέση με το φαγητό: Τα 11 σημάδια που την μαρτυρούν

Μόλις 13 λεπτά γυμναστικής αρκούν! Οι ειδικοί αποφάνθηκαν…

«Έγιναν φοβερά λάθη… οι ευθύνες ξεκινάνε από κάτω και μπορούν να φτάσουν μέχρι πάνω»

Αφήστε ένα σχόλιο