AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

“Tech Neck” και κακή στάση του σώματος: Πώς να το προλάβετε


Η στάση αναφέρεται στο πώς τοποθετείτε το σώμα στην καθιστή και όρθια θέση. Η στάση είναι το αποτέλεσμα των συνηθειών που διαμορφώνονται με την πάροδο των ετών.

Η σωστή στάση είναι η σωστή ευθυγράμμιση του σώματος στην όρθια και καθιστή θέση. Η σωστή τοποθέτηση περιλαμβάνει την εκπαίδευση του ατόμου να κρατά το σώμα ενάντια στη βαρύτητα με τη μικρότερη καταπόνηση και ένταση στις υποστηρικτικές δομές, όπως οι μύες και οι σύνδεσμοι σας. Η σωστή στάση διατηρεί τα οστά και τις αρθρώσεις στη βέλτιστη ευθυγράμμιση και μειώνει τη φθορά των υποστηρικτικών δομών.

Το κλειδί για καλή στάση είναι η θέση της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική σας στήλη έχει τρεις φυσικές καμπύλες. Η σωστή στάση πρέπει να διατηρεί αυτές τις καμπύλες, αλλά όχι να τις αυξάνει. Το κεφάλι πρέπει να είναι πάνω από τους ώμους και το πάνω μέρος του ώμου πρέπει να είναι πάνω από τους γοφούς.

Κακή στάση σώματος: Οι συνέπειες

Υπάρχουν σοβαρές συνέπειες της κακής στάσης του σώματος και οι ασθενείς σήμερα υποφέρουν περισσότερο από ποτέ.
Η Global Burden of Disease Study (GBD) η πιο ολοκληρωμένη παγκόσμια παρατηρητική επιδημιολογική μελέτη μέχρι σήμερα, διαπίστωσε ότι ο πόνος στην οσφύ είναι η μόνη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Ο πόνος στην πλάτη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την απώλεια εργασίας. Στην πραγματικότητα, ο πόνος στην πλάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος λόγος για τις επισκέψεις στο ιατρείο, που τον ξεπερνούν μόνο οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Δημόσιας Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συχνές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον υπολογιστή αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τον πόνο στον αυχένα και τους ώμους και στην οσφύ. Η μελέτη ανέφερε ότι η καθημερινή χρήση υπολογιστών για 2-3 ώρες ήταν το κατώφλι για τον πόνο στον αυχένα και τους ώμους και η καθημερινή χρήση των 5 ωρών ήταν το όριο του πόνου στην οσφύ. Λόγω της χρήσης υπολογιστών σε σύγχρονα επαγγέλματα, αυτή είναι μια συσχετιστική τάση αυξημένων παραπόνων για πόνους στον αυχένα και τους ώμους και στην οσφύ από τη δεκαετία του 1990 έως τη δεκαετία του 2000.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ασθενείς βιώνουν πόνο μετά τη χρήση υπολογιστή για μόλις 2-5 ώρες. Και όμως, πολλές σύγχρονες ασχολίες απαιτούν να κάθονται μπροστά από έναν υπολογιστή για έως και 8 ώρες την ημέρα.

Όταν οι ασθενείς δεν είναι στον υπολογιστή τους στη δουλειά, είναι συνήθως στις προσωπικές τους συσκευές. Οι άνθρωποι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 2-4 ώρες την ημέρα στο κινητό τους τηλέφωνο με το κεφάλι στραμμένο προς τα εμπρός, έξω από δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία. Η κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός στην εμπρόσθια στάση του κεφαλιού έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

«Tech Neck» η στάση σώματος αλλάζει το βάρος του κεφαλιού

«Tech Neck» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στάση του κεφαλιού προς τα εμπρός ενώ κοιτάζετε προς τα κάτω το κινητό σας. Η στάση του κεφαλιού προς τα εμπρός είναι όταν τα αυτιά βρίσκονται μπροστά από τους ώμους και η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης χάνει μια ουδέτερη θέση.

Μια αναφορά στο Neuro and Spine Surgery Journal αναφέρει ότι ένα κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει 4,5kg κιλά στην ουδέτερη θέση. Όταν το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός στην μπροστινή στάση του κεφαλιού ενώ κοιτάζετε το κινητό τηλέφωνο, το βάρος στο λαιμό αυξάνεται στα:

  • 4,5kg κιλά στις 0 μοίρες κλίση
  • 12kg κιλά στις 15 μοίρες κλίση
  • 18kg κιλά στις 30 μοίρες κλίση
  • 22 κιλά στις 45 μοίρες κλίση
  • 27 κιλά στις 60 μοίρες κλίση

Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι εργάζονται 8 ώρες την ημέρα σε κακή στάση μπροστά από έναν υπολογιστή και ξοδεύουν επιπλέον 2-4 ώρες στα smartphone τους, οι ασθενείς σήμερα υποφέρουν περισσότερο από ποτέ. Η τεχνολογία δεν εξαφανίζεται και δεν το θέλουμε. Ωστόσο, με ποιο κόστος επηρεάζει την υγεία και την ευεξία του ασθενούς;
Στην ψηφιακή εποχή υπάρχει μια αναδυόμενη ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών για την σωστή στάση σώματος.

Κωνσταντίνα Κούρου,
SOS ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ

Source link

Related posts

Απλές συνήθειες για να χάσετε κιλά το νέο έτος

Μέθοδος TAVI για αντιμετώπιση στένωσης της αορτικής βαλβίδας, στο Metropolitan Hospital

EL – Πώς θα τοποθετείτε σωστά τα σκεύη στο πλυντήριο πιάτων

Αφήστε ένα σχόλιο