AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Σαν σημερα

Adelaide Hall (Αντελαΐντ Χολ) – Βιογραφία

[ad_1]

Με το σημερινό doodle, η Google γιορτάζει τα 122α γενέθλια της της τραγουδίστριας της τζαζ, Adelaide Hall (Αντελαΐντ Χολ), που θεωρείται η δημιουργός του φωνητικού στιλ του σκατ (scat) στη διάρκεια της μουσικής Αναγέννησης του Χάρλεμ την δεκαετία του 1920. Η γεννημένη στις ΗΠΑ, αλλά με έδρα την Μεγάλη Βρετανία από το 1938, είχε μια επιτυχημένη καριέρα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού που διήρκεσε περισσότερα από 70 χρόνια.

Η Αντελαΐντ Χολ γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1901 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Με την προτροπή των γονιών της άρχισε να μαθαίνει πιάνο από νεαρή ηλικία μαζί με την αδελφή της. Μετά τον τραγικό θάνατο του πατέρα και της αδελφής της, η Αδελαΐδα δεν είχε άλλη επιλογή από το να συντηρήσει τον εαυτό της και τη μητέρα της.

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1921 με την συμμετοχή της στο δημοφιλές έργο «Shuffle Along», ένα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ αποκλειστικά με μαύρους συντελεστές, που βοήθησε στην δημιουργία της αφροαμερικάνικης σόου μπίζνες. Το 1925, η Χολ ξεκίνησε μια μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία με τον μουσικοθεατρικό θίασο Chocolate Kiddies. Η παράσταση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και παίχτηκε σε πολλές πόλεις, όπως το Αμβούργο, η Γενεύη, το Παρίσι και η Βιέννη, προτού καταλήξει τον επόμενο χρόνο στην Σοβιετική Ένωση.

Αργότερα, η Χολ επέστρεψε στην Νέα Υόρκη και συνέχισε τις εμφανίσεις της στις μεγαλύτερες σκηνές του Μπρόντγουεϊ. Η μεγάλη στιγμή της καριέρας της ήρθε το 1927, όταν τραγούδησε μια μελωδία του Ντιούκ Έλινγκτον στο στιλ του σκατ, που είναι η μίμηση των μουσικών οργάνων με την φωνή. Ο σπουδαίος τζαζίστας ενθουσιάστηκε από την χωρίς λόγια ερμηνεία της και της ζήτησε να την ηχογραφήσει με το συγκρότημα του. Ένα χρόνο αργότερα,το τραγούδι «Creole Love Call», ανέβηκε στο Νο 19 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών — και κάπως έτσι, γεννήθηκε το σκατ τραγούδι.

Αμέσως μετά, η Χολ εντάχθηκε στο καστ του μιούζικαλ του Λιού Λέσλι «Blackbirds».Το μιούζικαλ ξεπέρασε τις 500 παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ και προσέλκυσε πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές προτού μετακομίσει στο «Μουλέν Ρουζ» του Παρισιού. Το κοινό στην Ευρώπη την υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες, τόσο που αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στην Μεγάλη Βρετανία το 1938.

Η καριέρα της Χολ κράτησε οκτώ δεκαετίες και μέχρι σήμερα (2023) κατέχει το Ρεκόρ Γκίνες για την πιο ανθεκτική καλλιτέχνιδα στον κόσμο. Τα τραγούδια της συνεχίζουν να συγκινούν τους ακροατές με κάθε νότα και στίχο και η κληρονομιά της ζει στις καρδιές πολλών.

Η Αντελαΐντ Χολ πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 1993 στο Λονδίνο, σε ηλικία 92 ετών. Από το 1924 μέχρι τον θάνατό του το 1963 ήταν παντρεμένη με τον ναυτικό και μετέπειτα ιδιοκτήτη κλαμπ Μπέρτραμ Χικς.

[ad_2]

Source link

Related posts

Σάρα Βον: Η «Θεά» της τζαζ – Βιογραφία

Στιβ Χάρλεϊ – Βιογραφία – Σαν Σήμερα .gr

Μελαγχολική Δευτέρα – Αφιέρωμα – Σαν Σήμερα .gr

Αφήστε ένα σχόλιο