AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Από Μάρτιο η συζήτηση για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Αγρινίου

[ad_1]

Από Μάρτιο η συζήτηση για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Αγρινίου


Από Μάρτιο η συζήτηση για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία στόχος είναι η ομαλή μετάβαση για την όποια μεταβολή, παρά τη βιασύνη που προκρίνει ο νέος νόμος.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Θέση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου αναφορικά με το νέο νόμο που προβλέπει μια δομική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των Δήμων με την κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), τα οποία ενσωματώνονται στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων.

Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει εξαίρεση για τα νομικά πρόσωπα  της ΚΟΙ.Π.Α., της Κ.Ε.Δ.Α. και των Σχολικών Επιτροπών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται σε σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τους μεγάλους δήμους που διαχειρίζονται πάνω από 100 σχολικές μονάδες σε ό,τι αφορά τις Σχολικές Επιτροπές, καθώς και για το νομικά πρόσωπα που από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης δικαιολογούν την εξαίρεση.

Η εξαίρεση αυτή ουσιαστικά θα λειτουργήσει περίπου ως παράταση ή ως μεταβατική περίοδος για την πιθανή κατάργηση των Νομικών Προσώπων, προκειμένου η όποια μεταβολή να μην γίνει με «βίαιο» τρόπο και να μην διαταραχθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους προς τους δημότες.

Και αυτό γιατί η βασικότερη ένσταση του συνόλου της Αυτοδιοίκησης είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό βγήκε σε διαβούλευση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές και προβλέπει την κατάργηση των νομικών προσώπων μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες και σε μια συγκυρία αρκετά ιδιαίτερη όχι μόνο των δημοτικών εκλογών, που προηγήθηκαν, αλλά και γιατί αυτή την περίοδο καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων κτλ. Αυτό σχολιάστηκε από όλους στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου με τον Γιώργο Παπαναστασίου να λέει χαρακτηριστικά ότι «ένας νόμος που αφορά τη Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε πριν καν βγει σε διαβούλευση να πάει στο κορυφαίο όργανο της Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ».

Εξαίρεση προς ώρας - Από Μάρτιο η συζήτηση για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου ΑγρινίουΣύμφωνα με το Γ. Παπαναστασίου οι όποιες μεταβολές δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικά, γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες που μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία των παρεχόμενων υπηρεσιών και υπογράμμισε την ανάγκη η μετάβαση να γίνει ομαλά. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, ο Δήμος Αγρινίου περίπου το Μάρτιο, αφού περάσει το πρώτο διάστημα για την συγκρότηση των οργάνων του Δήμου όπως προκύπτουν από τις πρόσφατες εκλογές, θα ανοίξει και στο Αγρίνιο η σχετική συζήτηση, μετά από σχετικές εισηγήσεις των υπηρεσιών του δήμου και με διάλογο με τους εργαζόμενους των νομικών προσώπων. «Θα δούμε όλα τα θέματα κουτάκι – κουτάκι και θα πάμε οργανωμένα, για να κάνουμε ό,τι είναι ωφέλιμο» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες όπως το γεγονός ότι οι Σχολικές Επιτροπές δεν έχουν εργαζόμενους, ενώ άλλες εργασιακές σχέσεις υπάρχουν στην ΚΟΙΠΑ ως δημοσίου δικαίου νομικό πρόσωπο και άλλες στην ΚΕΔΑ ως ιδιωτικού δικαίου νομικό πρόσωπο.

Εξαίρεση προς ώρας - Από Μάρτιο η συζήτηση για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου ΑγρινίουΣτη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Θ. Κομματάς επισημαίνοντας ότι πάγια θέση του Σωματείου είναι η απορρόφηση των νομικών προσώπων από το Δήμους. Ζήτησε ωστόσο διευκρινίσεις αναφορικά με το χρόνο της συζήτησης που ανοίξει το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Τίμος Παπανικολάου τάχθηκε κατά του νέου νόμου, εκτιμώντας ότι έτσι στραγγαλίζεται η Αυτοδιοίκηση και δικαιώνεται η θέση της παράταξής του που μιλά για τοπική διοίκηση. Ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο νέος νόμος πετά και άλλες ευθύνες στους Δήμους με θέματα που σχετίζονται π.χ. με τις φυσικές καταστροφές.

Σε ανάλογο τόνο και ο Λευτέρης Τηλιγάδας από το Ανυπότακτο Αγρίνιο χαρακτήρισε γονατογράφημα το νέο νόμο υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε ούτε την ΚΕΔΕ όταν έβγαζε σε διαβούλευση το νέο νόμο. Παράλληλα τόνισε ότι το νομοσχέδιο μεταφέρει αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς πόρους. Ωστόσο ανέφερε ότι πάγια θέση της παράταξής του είναι όλες οι υπηρεσίες να έρθουν στο Δήμο.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Εξαίρεση προς ώρας - Από Μάρτιο η συζήτηση για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Αγρινίου

Σωματεία Εργαζομένων ΟΤΑ: Γιατί συμφωνούν με την κατάργηση των Νομικών Προσώπων των Δήμων

 

 

[ad_2]

Related posts

Συγκλονιστικές στιγμές στο Νοσοκομείο Αγρινίου κατά τη λήψη των «δώρων ζωής» – Ο διοικητής Μ. Σερασκέρης στο «Δυτικά FM 92,8»

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Το συγκινητικό «αντίο» του Μίλτου Ζαμπάρα στον Πάνο Λούπα

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο ’90: Οδός Κύπρου και Σκαλτσοδήμου γωνία

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο