AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Η Ιταλία αποχωρεί από την πρωτοβουλία «Belt and Road» της Κίνας

[ad_1]

Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε επίσημα στην Κίνα ότι θα αποχωρήσει από την Πρωτοβουλία “Ζώνη και Δρόμος” (Belt and Road), επιφέροντας νέο πλήγμα στις φιλοδοξίες του Πεκίνου να επεκτείνει το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα.

Το σύμφωνο “δεν έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα” και δεν αποτελεί πλέον “προτεραιότητα“, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι σε εκδήλωση στη Ρώμη την Τετάρτη που διοργάνωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Adnkronos. Οι χώρες που δεν συμμετέχουν στο σύμφωνο “είχαν καλύτερα αποτελέσματα“, πρόσθεσε.

Διπλωματική προετοιμασία

Ο Μελόνι προετοιμάζει εδώ και μήνες διπλωματικά το έδαφος για να βάλει τέλος στο πρόγραμμα που υπογράφει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Η Ιταλία ήταν η μόνη χώρα της Ομάδας των Επτά που προσχώρησε στο σύμφωνο, το οποίο ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία για να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς και να διευρύνει την επιρροή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η Ιταλία, όπως και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, έχει βρεθεί στη μέση καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, και αυτό επιδεινώνεται από την υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να επισκεφθούν την Κίνα με το μήνυμα ότι ο χρόνος τελειώνει για το Πεκίνο να αντιμετωπίσει έναν κατάλογο οικονομικών παραπόνων πριν το μπλοκ αναγκαστεί να αντιδράσει.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πασχίζουν να ισορροπήσουν την επιθυμία τους να συνεργαστούν με την Κίνα σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα αντιδρούν στους ισχυρισμούς περί οικονομικού καταναγκασμού και στις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική εξάρτηση από τις προμήθειες της Κίνας.

Προειδοποιήσεις από το Πεκίνο

Η συμμετοχή της Ιταλίας, η οποία ξεκίνησε το 2019, επρόκειτο να λήξει στις 22 Μαρτίου και η Ιταλία είχε περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους να αποφασίσει αν θα την ανανεώσει. Η εγκατάλειψη του προγράμματος που έχει αναπτύξει η Κίνα -για την κατασκευή υποδομών και την επέκταση της επιρροής της κυρίως στην Ασία, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη- κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή του Πεκίνου.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ιταλία, Τζια Γκίντε, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν “αρνητικές συνέπειες” εάν η Ιταλία “απερίσκεπτα αποφασίσει” να αποχωρήσει. Ο Ταγιάνι δεσμεύτηκε ότι η Ρώμη προτίθεται να συνεχίσει να ενισχύει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η παγκόσμια πρωτοβουλία της Κίνας για τις υποδομές και το εμπόριο προσέλκυσε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια στη δεκαετία που πέρασε από την έναρξή της το 2013. Αλλά η δυναμική της έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η πανδημία και η επιβράδυνση της Κίνας διατάραξαν την παγκόσμια οικονομία. Το Πεκίνο έχει επίσης αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι είναι ένας ανεύθυνος δανειστής που οδηγεί χώρες σε αθέτηση πληρωμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Στέλεχος ξένης εταιρείας στην Κίνα κατηγορείται πως δρούσε για λογαριασμό της Βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας MI6

Προειδοποίηση Μπάιντεν προς το Ισραήλ: Κίνδυνος για απώλεια στήριξης

«Ναι» στις μεταρρυθμίσεις για ένταξη στην ΕΕ

Αφήστε ένα σχόλιο