AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Η Σαουδική Αραβία ευθύνεται για το 50% της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων

[ad_1]

Σύμφωνα με στοιχεία του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ των μεγαλύτερων σε σπατάλη τροφίμων στον κόσμο είναι το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), όπου η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις υψηλότερες χώρες σε σπατάλη.

Για το λόγο αυτό, ο Σαουδάραβας υπουργός Περιβάλλοντος, Υδάτων και Γεωργίας, Abdulrahman AlFadley, από το 2022 ζήτησε από κοινού προσπάθειες για τον τερματισμό της σπατάλης τροφίμων, καθώς τα στοιχεία τότε έδειχναν πως περίπου το 33% των τροφίμων σπαταλάται στο Βασίλειο σύμφωνα με μια μελέτη από τον Οργανισμό Σιτηρών της Σαουδικής Αραβίας (Sago) που διεξήχθη το 2019, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 17%.

Σύμφωνα με το όραμα του Βασιλείου για το 2030 και τις προσπάθειες για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, το εργαστήριο επιτάχυνσης της Σαουδικής Αραβίας ήθελε να εμβαθύνει σε αυτό το φαινόμενο για να κατανοήσει καλύτερα ποιοι είναι οι παίκτες σε αυτό το οικοσύστημα και πού είναι οι τομείς που θα μπορούσαν να διερευνηθούν περαιτέρω για την εύρεση καινοτόμων τρόπων για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.

Λίγα χρόνια αργότερα, το πρόβλημα αντί να υποχωρεί, φαίνεται να μεγαλώνει. Περσινή μελέτη ανέδειξε τον οικονομικό αντίκτυπο της σπατάλης τροφίμων στο Βασίλειο, που ανέρχεται σε 40,4 δισεκατομμύρια SR ετησίως με βάση τις καταναλωτικές δαπάνες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι 4,06 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, σπαταλούνται κάθε χρόνο, με μέση ατομική συνεισφορά περίπου 184 κιλών απορριμμάτων τροφίμων. Η έρευνα, που κάλυπτε όλες τις περιοχές της χώρας, έδειξε ότι μόνο τα φυτικά απόβλητα ξεπερνούν τους 335.000 τόνους το χρόνο.

Συγκεκριμένα, τα απορρίμματα περιλαμβάνουν 38.000 τόνους κολοκυθάκια, 201.000 τόνους πατάτες, 82.000 τόνους αγγούρια, 110.000 τόνους κρεμμύδια και 234.000 τόνους ντομάτες. Το δείγμα της μελέτης των 30.800 αποκάλυψε σημαντικές απώλειες σε βασικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων 917.000 τόνων αλεύρου και ψωμιού, 557.000 τόνων ρυζιού και 22.000 τόνων πρόβειου κρέατος που σπαταλούνται κάθε χρόνο. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές απώλειες σε κρέας καμήλας (13.000 τόνοι), άλλα κρέατα (41.000 τόνοι) και πουλερικά (444.000 τόνοι), με τα απόβλητα ψαριών να αναφέρονται σε 69.000 τόνους ετησίως. Συγκεκριμένα, ο όγκος των απορριμμάτων χουρμά ανέρχεται σε 137.000 τόνους, με γενικές απώλειες φρούτων σε περίπου 608.000 τόνους, συμπεριλαμβανομένων 69.000 τόνων πορτοκαλιών, 12.000 τόνων μάνγκο και 153.000 τόνων καρπουζιών.

Τέλος, σύμφωνα με το Food Sustainability Index (FSI) του 2021, από την Economist Impact με την υποστήριξη της Barilla Foundation, οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στη διαχείριση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων περιλαμβάνουν τον Καναδά, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ολλανδία.

Πηγή:gulfnews

[ad_2]

Source link

Related posts

Θάνατος 8χρονου στο «Αγλαΐα Κυριακού»: Χωρίς υποκείμενο νόσημα το παιδί που βρέθηκε θετικό σε στρεπτόκοκκο

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου 1 Νοεμβρίου στην Αθήνα

Υπομονή μια εβδομάδα δηλώνει το Οικονομικών για το αγροτικό πετρέλαιο

Αφήστε ένα σχόλιο