AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Η συγγνώμη του Λόιντ Όστιν για τη μυστική νοσηλία του

[ad_1]

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι αναλαμβάνει “πλήρη ευθύνη” για τη μυστικότητα που περιβάλλει μια συνεχιζόμενη, εβδομαδιαία νοσηλεία για μια απροσδιόριστη ακόμη ιατρική κατάσταση.

Ο Όστιν, ο οποίος είναι 70 ετών, εισήχθη την Πρωτοχρονιά στο εθνικό στρατιωτικό ιατρικό κέντρο Ουόλτερ Ριντ για “επιπλοκές μετά από πρόσφατη ιατρική επέμβαση“, όπως δήλωσε το Πεντάγωνο, γεγονός που το υπουργείο Άμυνας κράτησε κρυφό επί πέντε ημέρες. Το Πεντάγωνο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει γιατί νοσηλεύεται ο Όστιν, αν έχασε τις αισθήσεις του την περασμένη εβδομάδα ή δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πότε μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

“Aναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη”

Αναγνωρίζω ότι θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερη δουλειά για να διασφαλίσω την κατάλληλη ενημέρωση του κοινού. Δεσμεύομαι να κάνω κάτι καλύτερο”, ανέφερε ο Όστιν σε γραπτή δήλωσή του. “Αλλά είναι σημαντικό να πω αυτό: αυτή ήταν η δική μου ιατρική διαδικασία και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τις αποφάσεις μου σχετικά με τη δημοσιοποίηση“, συμπλήρωσε, προσπαθώντας να ελέγξει το θόρυβο.

Η δήλωση του Όστιν έγινε ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε ότι ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, κορυφαίοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και μέλη του Κογκρέσου αγνοούσαν επί ημέρες ότι ο Όστιν νοσηλευόταν. Το Πεντάγωνο δεν ενημέρωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ή τον κορυφαίο σύμβουλο Τζέικ Σάλιβαν για τη νοσηλεία του Όστιν μέχρι την Πέμπτη, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της κυβέρνησης που μίλησαν στο AP υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Κενό ενημέρωσης

Ο υποπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος και το Γενικό Επιτελείο ενημερώθηκαν για τη νοσηλεία του Όστιν, αλλά δεν επιβεβαίωσε πότε έγινε αυτή η ειδοποίηση. Το Politico ανέφερε ότι ο Αρχηγός του Κοινού Επιτελείου (σ.σ. ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ), πτέραρχος Μπράουν, δεν έμαθε για την κατάσταση του Όστιν, παρά μόνο την επομένη της νοσηλείας του. Ο Ράιντερ δήλωσε ότι τα μέλη του Κογκρέσου ενημερώθηκαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι νομοθέτες ενημερώθηκαν μετά τις 5 το απόγευμα.

Δεν ήταν σαφές πότε ενημερώθηκαν τα βασικά ανώτερα μέλη του προσωπικού του Όστιν, αλλά σε όλο το Πεντάγωνο, πολλά μέλη του προσωπικού το έμαθαν όταν το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την παραμονή του Όστιν στο νοσοκομείο λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα. Πολλοί πίστευαν ότι ο Όστιν βρισκόταν σε διακοπές για την εβδομάδα. Ο επικεφαλής Ρεπουμπλικάνος στην επιτροπή ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας, γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, κατηγόρησε το Πεντάγωνο ότι δεν ενημέρωσε αμέσως το Κογκρέσο για τέτοια θέματα, όπως απαιτεί ο νόμος.

Πότε έμαθε ο Μπάιντεν

Αλλά δεν είναι σαφές πόσο ευρέως μοιράστηκαν οι πληροφορίες ακόμη και εντός της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο AP ότι ο Μπάιντεν ενημερώθηκε μόλις το βράδυ της Πέμπτης. Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι ο Μπάιντεν επανέλαβε την εμπιστοσύνη του στον Όστιν και οι δύο τους μίλησαν το βράδυ του Σαββάτου. Ο Όστιν βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Μπάιντεν στην ιεραρχία του αμερικανικού στρατού και τα καθήκοντά του απαιτούν να είναι διαθέσιμος κάθε στιγμή για να ανταποκριθεί σε κάθε είδους κρίση.

Παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό τα καθήκοντά του ανατέθηκαν στην αναπληρώτριά του, Κάθλιν Χικς, ή αν ο Όστιν συμμετείχε σε οποιεσδήποτε σημαντικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της απουσίας του. Η Χικς, η οποία ανέλαβε όταν ο Όστιν νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, απουσίαζε επίσης. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είχε μαζί της στο Πουέρτο Ρίκο σύστημα επικοινωνιών που της επέτρεπε να κάνει τη δουλειά της ενώ ο Όστιν, ο οποίος πέρασε 41 χρόνια στο στρατό και αποσύρθηκε ως στρατηγός τεσσάρων αστέρων του στρατού το 2016, νοσηλευόταν.

“Παράλειψη καθήκοντος”

Ούτε καν η Χικς δεν γνώριζε ότι ο Όστιν είχε νοσηλευτεί όταν άρχισε να αναλαμβάνει κάποια από τα καθήκοντά του, μετέδωσε την Κυριακή το CNN, επικαλούμενο δύο ανώνυμους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας. Ο Γουίκερ δήλωσε ότι το επεισόδιο υπονόμευσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση Μπάιντεν, επικαλούμενος τις αποτυχίες του παρελθόντος να αποκαλύψει γρήγορα πληροφορίες σχετικά με περιστατικά εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ενός κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ πέρυσι.

Όταν μία από τις δύο εθνικές διοικητικές αρχές της χώρας αδυνατεί να εκτελέσει τα καθήκοντά της, οι οικογένειες των στρατιωτικών, τα μέλη του Κογκρέσου και το αμερικανικό κοινό δικαιούνται να γνωρίζουν την πλήρη έκταση των περιστάσεων“, ανέφερε ο Γουίκερ σε δήλωσή του. Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς χαρακτήρισε την καθυστερημένη αποκάλυψη της νοσηλείας του Όστιν “παράλειψη καθήκοντος“, ειδικά τη στιγμή που δύο σύμμαχοι της χώρας – η Ουκρανία και το Ισραήλ – εμπλέκονται σε ξεχωριστούς πολέμους.

Θα πέσουν κεφάλια;

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μαρκ Χέρτλινγκ, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, δήλωσε στο CNN ότι ο Όστιν “θα έπρεπε … να είχε ενημερώσει το [Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας] ή τον Λευκό Οίκο“. “Πάντα ειδοποιείς το αφεντικό σου αν νοσηλεύεσαι για κάτι και δεν ξέρουμε τι συνέβη και δεν επέτρεψε να συμβεί αυτό“, δήλωσε ο Χέρτλινγκ. Ωστόσο, ο Χέρτλινγκ υποβάθμισε την ιδέα ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ήταν ευάλωτες με τον Όστιν να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. “Έχει πολλούς βοηθούς τους οποίους εμπιστεύεται για να συνεχίσουν τις δράσεις του τμήματος όσο εκείνος λείπει“, δήλωσε.

Άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αντιμετώπισαν τα πράγματα πιο αυστηρά από τον Χέρτλινγκ. Το Politico επικαλέστηκε αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος πίστευε ότι η μυστική νοσηλεία του Όστιν θα μπορούσε να κοστίσει τη θέση ανώτερου βοηθού του Πενταγώνου, παρά την ανάληψη ευθύνης από τον Όστιν. “Το κεφάλι κάποιου πρέπει να πέσει“, δήλωσε ο αξιωματούχος. Το Military Reporters and Editors (MRE), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για δημοσιογράφους που καλύπτουν τον αμερικανικό στρατό, δήλωσε ότι η απόφαση να δημοσιοποιηθούν οι πληροφορίες μόνο το βράδυ της Παρασκευής, όταν η αναγνωσιμότητα στο διαδίκτυο είναι συνήθως χαμηλότερη, “τηρεί τις χειρότερες παραδόσεις της συσκότισης και της αδιαφάνειας“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

15 νεκροί από αναίτια δολοφονική επίθεση 24χρονου στην Πράγα

H Toυρκία μπαίνει στην πυρηνική εποχή

Ουάσινγκτον και Πεκίνο προσπαθούν να … το “δουν αλλιώς”. Συνάντηση Μπάιντεν με τον Κινέζο ΥΠΕΞ με στόχο την «εξομάλυνση»

Αφήστε ένα σχόλιο