AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ιστορική συμφωνία αποτελεί απαρχή τέλους των ορυκτών καυσίμων

[ad_1]

COP28

Στη σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων προς έναν κόσμο που αναγνωρίζει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, σέβεται το περιβάλλον και ενισχύει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), συμφώνησαν ομόφωνα όλες οι χώρες του πλανήτη στη Διάσκεψη COP28 που διεξάγεται στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Συγκεκριμένα, όλες οι χώρες της Γης ενέκριναν ομόφωνα σήμερα απόφαση που καλεί σε μια “μετάβαση” προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Μπορεί να αποτελεί απλά μια απόφαση, μπορεί να είναι θεωρητική – προς το παρόν – όμως αυτή είναι πρωτοφανής στην ιστορία των διασκέψεων του ΟΗΕ για το κλίμα και αυτό αποτελεί ευπρόσδεκτο νέο.

Ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας για την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP28, οι αντιπρόσωποι υιοθέτησαν την απόφαση που είχαν προετοιμάσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γεγονός που προκάλεσε παρατεταμένα χειροκροτήματα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Τί προβλέπει η συμφωνία που ανακοινώθηκε

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε, εγκρίθηκε στο Ντουμπάι έπειτα από δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων και έχει στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές και όσους χαράσσουν πολιτική, ότι ο κόσμος είναι τώρα ενωμένος στην βούλησή του να διαρρήξει τους δεσμούς του με τα ορυκτά καύσιμα, κάτι το οποίο οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την τελευταία βάσιμη ελπίδα για να αποτραπεί η κλιματική καταστροφή.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας αυτής, οι χώρες αναλαμβάνουν την ευθύνη για την τήρησή της μέσω εθνικών πολιτικών και επενδύσεων. Η συμφωνία καλεί για “μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με έναν δίκαιο, τακτικό και ισότιμο τρόπο… ώστε να επιτευχθούν καθαρά μηδενικές (εκπομπές) ως το 2050 σε συμφωνία με την επιστήμη”. Επίσης ζητεί τριπλασιασμό της δυναμικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως ως το 2030, επιταχύνοντας τις προσπάθειες για τη μείωση του Άνθρακα, με την επιτάχυνση της υιοθέτησης τεχνολογιών όπως η δέσμευση και η αποθήκευση άνθρακα, η οποία μπορεί να “καθαρίσει” βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον Άνθρακα.

Χώρες που πλουτίζουν από ορυκτά καύσιμα χαιρετίζουν τη συμφωνία

Πρόκειται για “ιστορική απόφαση για να επιταχυνθεί η κλιματική δράση”, δήλωσε ο Σουλτάν Αλ-Τζάμπερ, πρόεδρος της Διάσκεψης COP28, παραδόξως ταυτόχρονα και επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Adnoc. “Έχουμε μια διατύπωση για τα ορυκτά καύσιμα στην τελική συμφωνία, για πρώτη φορά”, πρόσθεσε, προκαλώντας νέα χειροκροτήματα.

“Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν την ιστορική επιτυχία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η χώρα μου, είναι υπερήφανα για τον ρόλο τους στην επίτευξή της”, πρόσθεσε. “Φεύγουμε από το Ντουμπάι με ψηλά το κεφάλι”, συνέχισε, ενώ διευκρίνισε ότι οι σχεδόν 200 χώρες που μετείχαν στη διάσκεψη ενέκριναν ένα “ιστορικό πακέτο” μέτρων που προσφέρουν ένα “ρωμαλέο σχέδιο” για να συνεχίσει να είναι εφικτός ο στόχος της συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, δηλαδή την εποχή πριν την Βιομηχανική Επανάσταση του 18ου Αιώνα.

“Παραδώσαμε μια αλλαγή παραδείγματος που έχει τη δυναμική να επαναπροσδιορίσει τις οικονομίες μας”, επεσήμανε ο κ.Αλ-Τζάμπερ λίγο μετά την έγκριση της συμφωνίας στην συνεδρίαση για την ολοκλήρωση της COP28 στο Ντουμπάι, που ολοκλήρωσε την ομιλία του εφιστώντας την προσοχή των εθνών στο εξής: “Μια συμφωνία είναι καλή αν εφαρμοστεί. Είμαστε αυτό που κάνουμε, όχι αυτό που λέμε”.

“Είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος ενώνεται γύρω από ένα τέτοιο σαφές κείμενο για την ανάγκη για μετάβαση προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων”, δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Έσπεν Μπαρθ Έιντε για τη συμφωνία, προερχόμενος από μια χώρα που εξακολουθεί να πλουτίζει από τα ορυκτά καύσιμα, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει εξ αυτών ένα εθνικό ταμείο “αλληλεγγύης επόμενων γενεών” τρέχουσας αξίας 1,38 τρισ. Ευρώ, από τα μεγαλύτερα στον πλανήτη. “Ήταν ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Επιτέλους τον αντιμετωπίζουμε κατά πρόσωπο”, σημείωσε.

Περισσότερες από 100 χώρες άσκησαν έντονες πιέσεις για σκληρή γλώσσα στην συμφωνία της COP28 που να αναφέρεται σε “σταδιακή κατάργηση” της χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, αλλά προσέκρουσαν στην ισχυρή αντίθεση του υπό την Σαουδική Αραβία καρτέλ πετρελαιο-παραγωγικών χωρών OPEC, ο οποίος επιχειρηματολογούσε πως ο κόσμος μπορεί να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου χωρίς να αποφύγει συγκεκριμένα καύσιμα. Η μάχη αυτή, ήταν που οδήγησε στην παράταση της διάσκεψης μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο έβλαψαν τα συμφέροντα της χώρας

Πλυντήριο της Χαμάς η Τουρκία. Ισραήλ και ΗΠΑ γνώριζαν και αδράνησαν

Τερματισμός της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Αφήστε ένα σχόλιο