AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Κάθε πέρσι… και καλύτερα στα ζαχαροπλαστεία του Αγρινίου – Οριακές αυξήσεις φέτος

[ad_1]

Κάθε πέρσι… και καλύτερα στα ζαχαροπλαστεία του Αγρινίου – Οριακές αυξήσεις φέτος


Κάθε πέρσι… και καλύτερα στα ζαχαροπλαστεία του Αγρινίου – Οριακές αυξήσεις φέτος όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία οι αυξήσεις «καίνε» τους ζαχαροπλάστες του Αγρινίου που προσπαθούν να απορροφήσουν μέρος τους

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των γιορτών, συνεπώς και των γλυκών. Οι καταναλωτές ήδη δειλά – δειλά έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν στα ζαχαροπλαστεία του Αγρινίου και να ψωνίζουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες, αν και ως είθισται η «εορταστική» κίνηση ξεκινά λίγα μόλις 24ωρα πριν την ημέρα των Χριστουγέννων και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και η κορύφωσή της γίνεται την ημέρα της εορτής του Τιμίου Προδρόμου στις 07/01/24.

Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των πρώτων υλών έχει «τσακίσει» τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι συνέχεια βάζουν όλο πιο βαθιά το χέρι τους στην τσέπη, ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά χωρίς να κάνουν καμία έκπτωση στην ποιότητα των γλυκισμάτων που παράγουν.

Η «Σ» συνομίλησε με επαγγελματίες του κλάδου, που μίλησαν για την προσπάθειά τους να διατηρήσουν τις τιμές τους σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους καταναλωτές, ώστε οι γιορτές να ικανοποιήσουν τους καταναλωτές και το ταμείο τους.

Ο Κωνσταντίνος Ράπτης

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κωνσταντίνος Ράπτης (ζαχαροπλαστείο Σιντριβάνι) τόνισε: «παρά το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες έχουν αύξηση της τάξεως του 10%, δεν υπάρχει καμία ανατίμηση στα προϊόντα μας.

Προσπαθούμε και απορροφούμε τις αυξήσεις, ώστε οι τιμές στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες βουτύρου να παραμένουν στα περσινά επίπεδα και ταυτόχρονα σε ελκυστικές τιμές για τον κόσμο. Ακόμη η κίνηση η εορταστική δεν ξεκίνησε στον κλάδο μας, περιμένουμε να υπάρχει δουλειά μια με δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, αλλά και την επόμενη εβδομάδα. Η κορύφωση της κίνησης εκτιμώ πως θα γίνει μετά τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς.

Τα γλυκά είναι προϊόντα για τα οποία το κάθε νοικοκυριό τα προμηθεύεται όταν κάνει την προετοιμασία για το γιορτινό του τραπέζι ή για τις επισκέψεις του, συνεπώς γι’ αυτό η κίνηση θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Ισχύει το «κάθε πέρσι και καλύτερα», γιατί οι καθημερινές ανάγκες έχουν αυξηθεί πολύ, με αποτέλεσμα σε κάθε νοικοκυριό να υπάρχει οικονομική αιμορραγία. Τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν ακριβύνει πάρα πολύ και σαφώς στα υπόλοιπα υπάρχει περιορισμός. Πάντα ελπίζουμε και αναμένουμε το καλύτερο».

Ο Δημήτρης Βλάχος

Ο Δημήτρης Βλάχος (ζαχαροπλαστείο «Esperia») επεσήμανε: «κάθε πέρυσι και καλύτερα λέμε οι επαγγελματίες της πόλης. Τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς η πόλη δεν έχει τουρισμό, το καλάθι των Χριστουγέννων αφορά μεγάλες αλυσίδες και όχι τις μικρές επιχειρήσεις και όλα αυτά είναι σε βάρος μας. Η κίνηση αυτή την στιγμή δεν είναι ικανοποιητική, δεν υπάρχει ενθουσιασμός στον κόσμο για να ψωνίσει. Ελπίζουμε και πιστεύουμε να δουλέψουμε από τις 22 με 23/12 και έπειτα. Η κορύφωση είναι για τον κλάδο μας η εορτή του Άη Γιάννη. Μετά επέρχεται «ξαφνικός θάνατος».

Οι τιμές των πρώτων υλών έχουν εκτοξευτεί και δυσκολευόμαστε πολύ, καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο οι πρώτες ύλες έχουν πάρει αύξηση από 22% με 28%. Αναγκαστικά ένα μέρος της αύξησης των πρώτων υλών το μετακυλύουμε στον πελάτη, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.

Προσέχουμε όμως το ποσοστό αυτό να μην οξύνει το πρόβλημα και των επιχειρήσεων μας, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν γλυκά, ελάχιστα πλέον, για μια υποχρέωση, για ένα δώρο και για το σπίτι τους για το καλό.

Πέρυσι αγόραζαν 2 κιλά μελομακάρονα και δύο κουραμπιέδες και φέτος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έρχονται και ψωνίζουν με το ζόρι ένα κιλό μελομακάρονα και ένα κουραμπιέδες. Τα δύο κιλά μελομακάρονα πέρυσι στην τοπική αγορά τα πλήρωνε από 25 μέχρι και 30 ευρώ, ενώ φέτος τα πληρώνει από 28 μέχρι και 33 ευρώ. Τα μελομακάρονα στην τοπική αγορά κυμαίνονται μεταξύ 15 και 18 ευρώ, όπως επίσης και οι κουραμπιέδες, ενώ οι δίπλες, αν δεν είναι στα ίδια χρήματα ακριβώς, θα είναι περίπου 2 ευρώ λιγότερα».

Ο Δημήτρης Παπαντώνης

Ο Δημήτρης Παπαντώνης (ζαχαροπλαστείο «piece of cake») σημείωσε: «αυτό που μαστίζει την αγορά είναι η ακρίβεια, οι αυξημένοι λογαριασμοί, οι υποχρεώσεις του εκάστοτε νοικοκυριού κλπ. Ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος, δείχνει πρόθεση για να αγοράσει τις επόμενες ημέρες, αλλά «στέκεται» περισσότερο στην έρευνα αγοράς.

Η εορταστική κίνηση πιστεύω πως θα ξεκινήσει στο τέλος της εβδομάδας. Το ζήτημα είναι η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, τα πάγια και το ρεύμα. Υπάρχουν πρώτες ύλες στον κλάδο μας που η αύξησή τους είναι ακόμη και 200%, ενώ η αύξηση των περισσοτέρων ανέρχεται μεταξύ του 30% με το 40% λ.χ. στο βούτυρο, τα γαλακτοκομικά, η σοκολάτα.

Δεν γίνεται να μην μετακαλέσουμε ένα μικρό μέρων των αυξήσεων που δεχόμαστε εμείς στον καταναλωτή. Προσπαθούμε όμως το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων να το απορροφήσουμε εμείς, τα ζαχαροπλαστεία. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία και αν δεν κάνεις έστω και αυτή την μικρή αύξηση είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθεις στα έξοδα.

Παρ’ όλα αυτά λ.χ. το κόστος των μελομακάρονων τα έχουμε διατηρήσει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μειώνεται το κέρδος μας σίγουρα, αλλά θεωρούμε πως δίνουμε ένα κίνητρο στους πελάτες μας για να ψωνίσουν περισσότερα προϊόντα, δεδομένης και της ποιότητας των υλικών μας. Πριν από τον covid οι καταναλωτές για όλη την περίοδο των γιορτών μπορεί να διέθεταν για γλυκά, είτε για δώρα, είτε για το σπίτι τους 70 ευρώ, τώρα θα κινηθεί στα 30 ευρώ, ενώ για ένα δώρα αν διέθετε 20 ευρώ τώρα θα δώσει 10 ευρώ, το πολύ 15 ευρώ».

Ο Θεόδωρος Πλατανιάς

Ο Θεόδωρος Πλατανιάς (ζαχαροπλαστείο «Λεωνίδας»)τόνισε: «η κίνηση μέχρι και αυτή τη στιγμή είναι φτωχική, δεν έχει καμία σχέση η περίοδος μέχρι και τώρα με την αντίστοιχη περσινή. Η κάμψη προσδιορίζεται τουλάχιστον στο 60% μέχρι και τώρα, αλλά ελπίζουμε να δουλέψουμε τις επόμενες ημέρες.

Η τοπική αγορά έχει πρόβλημα, γιατί έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες και η ενέργεια. Αυτά τα δύο στοιχεία «γονατίζουν» τις επιχειρήσεις. Ο κόσμος επενδύει τα χρήματά του και στο γλυκό. Δεν θα πάρει μεγάλες ποσότητες, αλλά επιθυμεί τα προμηθευτεί κάτι που να είναι πολύ καλύτερο ποιοτικά από τα χρήματα που θα δώσει. Τα άλευρα τον προηγούμενο μήνα πήραν αύξηση 4,5% με 5,5%, η Κυβέρνηση τα μείωσε κατά 1,5% και τον Ιανουάριο προϋποθέτει πως θα ανέβουν κατά 3,5%.

Η ζάχαρη δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται καθόλου, αυξάνεται από 1% μέχρι και 1,8%. Σου κάνουν μια υποτυπώδη μείωση και μετά στο αυξάνουν επί δύο. Πλέον προσπαθούμε να κάνουμε αύξηση των προϊόντων μέχρι εκεί που μπορούμε να «βγάλουμε» τα έξοδα από τις πρώτες ύλες, χωρίς να δημιουργήσουμε ζημία σε εμάς, χωρίς να δημιουργήσουμε ζημιά στον καταναλωτή και φυσικά χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας.

Για να απορροφήσει στο 100% τις αυξήσεις δεν μπορεί να το κάνει κανένας επιχειρηματίας πλέον. Η ενέργεια και μόνο σου παίρνει το 80% των χρημάτων της επιχείρησης. Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος, αν αυξήσει κατά 50 λεπτά ένα προϊόν, αυτή την αύξηση θα την κρατήσει όλο το χρόνο όποιες αυξήσεις και αν επέλθουν σ’ αυτόν από τις πρώτες ύλες ή από κάθε άλλη πηγή.

Οι τιμές στα μελομακάρονα είναι 16 ευρώ το κιλό και οι κουραμπιέδες στα 17 ευρώ το κιλό, ενώ δεν έχουμε αυξήσει την τιμή στους κουραμπιέδες και φυσικά δουλεύουμε με καθαρό βούτυρο, προσπαθώντας έτσι να κάνουμε ένα μικρό «δώρο» στον καταναλωτή, διατηρώντας δηλαδή την ποιότητα των προϊόντων μας ελπίζοντας να αυξηθεί η δουλειά μας τις επόμενες ημέρες».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Mια βόλτα στο στολισμένο Αγρίνιο που φόρεσε τα γιορτινά του (βίντεο)

[ad_2]

Related posts

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων για το επιτυχημένο συλλαλητήριο στο Αγρίνιο

aitoloakarnanianews

Inner Wheel Αγρινίου: Xριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό Bazaar 8-9 και 10 Δεκεμβρίου

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Ισόβια σε νεαρό Ρομά για βιασμό ανηλίκου

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο