AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Καταγράφεται μικρού ρυθμού μείωση στον πληθωρισμό στην Ελλάδα

[ad_1]

Το Capital.gr είχε επικοινωνία με στελέχη της αγοράς, τα οποία επισημαίνουν ότι τα επώνυμα προϊόντα που εισάγονται και πωλούνται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ υπερβαίνουν το 80% του τζίρου των σούπερ μάρκετ και δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό πολυεθνικών που τα εισάγουν δεν προέβησαν σε ανατιμήσεις, ο πληθωρισμός είναι εύλογο να έχει μειωθεί στα σούπερ μάρκετ. Οι ίδιες πηγές μάλιστα εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο ποσοστό του πληθωρισμού των σούπερ μάρκετ θα είναι περαιτέρω μειωμένο τον Φεβρουάριο, αλλά ότι πρόκειται επί της ουσίας για ένα μέτρο που μειώνει τις τιμές των προϊόντων στα ράφια και επομένως τον πληθωρισμό, χωρίς ωστόσο να πλήττει την κερδοφορία προμηθευτών και αλυσίδων.

Επιχειρήσεις έκαναν πίσω σε ανατιμήσεις υπό την απειλή αναστολής προωθητικών ενεργειών

Το γεγονός πάντως είναι ότι αρκετές μεγάλες εταιρείες που επρόκειτο να προβούν σε νέες ανατιμήσεις, τις ανέστειλαν, καθότι εάν τις πραγματοποιούσαν βάσει των διατάξεων Σκρέκα θα τους απαγορευόταν να πραγματοποιήσουν προωθητικές ενέργειες για διάστημα τριών μηνών και σε περίπτωση που οι ανατιμήσεις αυτές περνούσαν στην αγορά μετά τις 10 Ιανουαρίου, όπως ορίζει ο νόμος. Ο λόγος της αναστολής των ανατιμήσεων αποδίδεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των προμηθευτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν εκπαιδεύσει τους καταναλωτές να αγοράζουν υπό καθεστώς προσφοράς και επομένως, εάν απωλέσουν για τρεις μήνες τη συγκεκριμένη δυνατότητα υλοποίησης προωθητικών, θα επηρεαστούν κατά πάσα πιθανότητα οι πωλήσεις τους. Γι’ αυτό και προχώρησαν σε πάγωμα των ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα να περιοριστεί το μέγεθος του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ.

Μεταξύ των παραγόντων που επίσης “συρρικνώνουν” τον πληθωρισμό στα σούπερ μάρκετ είναι η περίπτωση κατά την οποία οι λιανέμποροι είχαν παραλάβει παραγγελίες με παλιά τιμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρούν επαρκή αποθέματα και να μην χρειαστεί να αγοράσουν προϊόντα που είχαν πιθανώς δεχτεί ανατίμηση προ της 10ης Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το υπ. Ανάπτυξης έχει θέσει ως όριο για την δυνατότητα διενέργειας ανατιμήσεων από προμηθευτές, προκειμένου να μην δεχτούν τρίμηνο αποκλεισμό από το δικαίωμα διενέργειας προωθητικών ενεργειών.

Σε ό,τι αφορά περιπτώσεις προϊόντων όπως είναι τα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά, μεγάλος όγκος των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ πραγματοποιείται υπό καθεστώς προσφοράς που ανέρχεται σε έως και 50% επί της τιμής ραφιού. Δεδομένου ότι το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από προμηθευτές και λιανέμπορους να μειώσουν τις παροχές και προσφορές στις μεταξύ τους εμπορικές συμφωνίες μετακυλύοντάς το στις αρχικές τιμές ραφιού, το ποσοστό προσφορών που πραγματοποιούνταν μέχρι πρότινος στις αρχικές τιμές ραφιού μειώνεται από πλευράς προμηθευτών, προκειμένου να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό μεικτού κέρδους. Επί της ουσίας δηλαδή, μειώνεται το ποσοστό της έκπτωσης που έκαναν στην τελική τιμή προϊόντος στο ράφι με σκοπό να αντισταθμίσουν τις παροχές που σύμφωνα με τις διατάξεις Σκρέκα πρέπει να μετατοπιστούν πλέον στο τελικό προϊόν και να μην αποδοθούν στα σούπερ μάρκετ όπως γινόταν έως τώρα στο πλαίσιο των υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών.

Όπως πληροφορούμαστε πάντως αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ αλυσίδων σούπερ μάρκετ και προμηθευτών μη τροφίμων για το ποια πλευρά από τις δύο θα απορροφήσει τους κραδασμούς και σε τι βαθμό – είτε με μείωση των παροχών, είτε με μείωση των προσφορών στις τιμές ραφιού – προκειμένου να μην απωλέσουν το περιθώριο μεικτού κέρδους που απολαμβάνουν.

Εκτιμήσεις από στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο μεν για μείωση των αρχικών τιμών στα ράφια με ΦΠΑ – που είναι αυτές που είναι εμφανείς και στον καταναλωτή – γεγονός που θα φέρει τη μείωση του πληθωρισμού, ωστόσο οι καθαρές τιμές πώλησης άνευ ΦΠΑ και επομένως τα περιθώρια κέρδους προμηθευτών και σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανεπηρέαστα.

πηγή: capital.gr

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Με μικρές δόσεις ασβεστίου η βελτίωση όξινων εδαφών στην καλλιέργεια πατάτα

Ανοιχτές πόρτες για όλους τους αγρότες υπόσχεται η Τράπεζα Πειραιώς, νέο δάνειο «Αγροκίνηση» μέχρι το 50% του τζίρου 

Στα χέρια του Αγρότη της Χρονιάς Μιλτιάδη Χαρένη το νέο Amazon UX4200 – Profi

Αφήστε ένα σχόλιο