AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Μήνυση-μαμούθ της Shell κατά Greenpeace για ακτιβισμό στη θάλασσα

[ad_1]

Shell εναντίον Greenpeace

H Shell μηνύει την Greenpeace και ζητά αποζημίωση ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την επιβίβαση ακτιβιστών της περιβαλλοντικής οργάνωσης σε δεξαμενόπλοιο της εταιρείας κατά τη διέλευσή του στη θάλασσα φέτος, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Η ολλανδο-βρετανική πολυεθνική ορυκτών καυσίμων κατέθεσε την αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Οι ακτιβιστές της Greenpeace επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο τον Ιανουάριο κοντά στα Κανάρια Νησιά, στις ακτές του Ατλαντικού στη βόρεια Αφρική, για να διαμαρτυρηθούν για τις γεωτρήσεις πετρελαίου και ταξίδεψαν με αυτό μέχρι τη Νορβηγία.

Η επιβίβαση σε εν κινήσει δεξαμενόπλοιο ήταν «παράνομη και εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell.

«Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες και το σεβόμαστε απόλυτα. Αλλά πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και νομιμότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το πλοίο είχε προορισμό το κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Penguins στη Βόρεια Θάλασσα, στο οποίο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα παραγωγή.

Τέσσερις ακτιβιστές της Greenpeace χρησιμοποίησαν σχοινιά για να ανέβουν στο πλοίο από φουσκωτές βάρκες.

Οι διαμαρτυρίες στη θάλασσα κατά των υποδομών πετρελαίου, φυσικού αερίου ή εξόρυξης αποτελούν για καιρό μέρος των δραστηριοτήτων της Greenpeace.

Η Shell αξιώνει αποζημιώσεις από τη Greenpeace για απώλειες που προκλήθηκαν από την καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα άφιξης του δεξαμενόπλοιου και τα έξοδα για πρόσθετη ασφάλεια, καθώς και νομικά έξοδα, σύμφωνα με έγγραφο που κατέχει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Η αξίωση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες νομικές απειλές κατά της δυνατότητας του δικτύου της Greenpeace να διεξάγει εκστρατείες στην 50ετή και πλέον ιστορία της οργάνωσης», αναφέρει η περιβαλλοντική ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Ο όμιλος δήλωσε ότι προσφέρθηκε να μειώσει την αξίωση αποζημίωσης σε 1,4 εκατομμύρια δολάρια, εάν οι ακτιβιστές της Greenpeace συμφωνήσουν να μην διαμαρτυρηθούν ξανά σε καμία υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell στη θάλασσα ή σε λιμάνι.

Η Greenpeace δήλωσε ότι θα το έκανε αυτό μόνο εάν η Shell συμμορφωνόταν με μια ολλανδική δικαστική απόφαση του 2021 να μειώσει τις εκπομπές της κατά 45% μέχρι το 2030, απόφαση που η Shell έχει παραβιάσει και αμφισβητήσει δικαστικά.

Η Shell και η Greenpeace διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις από τότε που κατατέθηκε η μήνυση, αλλά οι συνομιλίες έληξαν στις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε η Greenpeace, προσθέτοντας ότι τώρα περιμένει από τη Shell να προσκομίσει περαιτέρω έγγραφα στο δικαστήριο.

Η περιβαλλοντική ΜΚΟ δήλωσε ότι στη συνέχεια θα εξετάσει τα επόμενα βήματά της, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων για να μην πάει καν η υπόθεση στο δικαστήριο.

  • Mε πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Κατακεραυνώνεται από τα γερμανικά ΜΜΕ για την επίθεση

Ισραήλ: Το χάσμα στην κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί πια

Οι Άραβικές χώρες πιέζουν τον Μπλίνκεν για άμεση κατάπαυση του πυρός

Αφήστε ένα σχόλιο