AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Μεγάλη Χώρα Αγρινίου: Αγιασμός στον κάμπο για τους προστάτες Αγίους των γεωργών & κτηνοτρόφων

[ad_1]

Και φέτος 1 Φεβρουαρίου 2024 ,σε κεντρικό σημείο του κάμπου, στη θέση “Σταυρός” έλαβε χώρα μια ωραία πρωτοβουλία. Συγκεντρώθηκαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Μεγάλης Χώρας Αγρινίου, με αφορμή την εορτή του Αγίου Τρύφωνα.

Τελέσθηκε ο αγιασμός με τις ευχές του Αγίου Τρύφωνα προστάτη των γεωργών, αλλά και του Αγίου Μόδεστου προστάτη των κτηνοτρόφων.
Ακολούθησε  το καθιερωμένο κέρασμα, με ευχές για καλό μήνα, υγεία, δύναμη, καλή νέα σοδειά (αφού σε λίγο θα αρχίσουν οι προεργασίες για τις καλλιέργειες) και προκοπή στα ζωντανά.

Ο `Αγιος Τρύφωνας θεωρείται από το λαό μας ως φύλακας των αμπελιών και προστάτης των αγρών, της βλάστησης και της καλλιέργειας, οπότε οι αγρότες τον τιμούσαν ιδιαιτέρως. Να μην ξεχνάμε κιόλας πως κάποια χρόνια πριν, κάθε οικογένεια στην ύπαιθρο, έφτιαχνε το μοσχοβολιστό κρασάκι της, που θα τη συντρόφευε στις κρύες νύχτες του χειμώνα και στα γλέντια του καλοκαιριού, από τ’αμπέλια του κήπου ή του χωραφιού της. Κι ο `Αγιος Τρύφωνας, πέρα από την εξουσία που του προσδίδεται κατά των τρωκτικών που μαστίζουν στους αγρούς, είναι ο άγιος που παριστάνεται ακόμα και στις εικόνες με το κλαδευτήρι στο χέρι και τον γιορτάζουμε την εποχή που ξεκινάνε τα κλαδέματα, τα τόσο σημαντικά για τη μετέπειτα ανάπτυξη του αμπελιού και την ποιότητα του κρασιού που θα μας προσφέρουν τα τσαμπιά του.

Related posts

7ήμερη προσκυνηματική εκδρομή της Μητροπόλεως στην Κωνσταντινούπολη

aitoloakarnanianews

POS παντού από τον Ιανουάριο: Έτοιμη η λίστα με τους επαγγελματίες που θα δέχονται πληρωμές με κάρτες

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο|Στο Ειδικό Νηπιαγωγείο-Δημοτικό «Μαρία Δημάδη» αντιπροσωπεία του Παναιτωλικού

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο