AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Μπούγας:”Κλείδωσε” το εφετείο τα επιχειρήματα που κατέθεσε για τα Πρωτοδικεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

[ad_1]

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα την κατάργηση δικαστικών δομών στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο Υφυπουργός κ. Μπούγας στην απάντησή του ανέφερε ότι παρότι υπήρξαν προτάσεις για κατάργηση του Εφετείου Δυτικής Ελλάδας εν τούτης αποφασίστηκε να μην καταργηθεί ανέφερε “ότι είναι δική μας πρωτοβουλία, με πρωτοβουλία του υπουργείου δικαιοσύνης δώσαμε στη δημοσιότητα, ακριβώς για να μην υπάρχουν διαρροές και να ξέρουν όλοι Έλληνες ιδιαίτερα οι εμπλεκόμενοι με την απονομή της δικαιοσύνης ποιες είναι οι εισηγήσεις τις οποίες είχαμε δεχθεί στις προτάσεις. Λοιπόν σε αυτές τις προτάσεις υπήρχε πρόταση για κατάργηση 3 έως 5 εφετείων, μάλιστα μέσα σε αυτά προτεινόταν και η συγχώνευση του εφετείου δυτικής στερεάς Ελλάδας με αυτό της Πάτρας. Έπειτα από μελέτη και με στόχο την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη αποφασίσαμε με το σχεδιασμό του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας να προβούμε σε ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοσύνης και να μην παρέμβουμε στο δεύτερο δηλαδή στα εφετεία. Συνεπώς δεν καταργείται με τον σχεδιασμό μας στον δικαστικό χάρτη κανένα από τα εφετεία που λειτουργούν σήμερα στη χώρα και ως εκ τούτου θα διατηρηθεί το εφετείο δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο” .

Σημείωσε επίσης ότι “η λογική της νέας δομής του δικαστικού χάρτη υπακούει στον κανόνα της ενοποίησης του πρώτου βαθμού με αυτήν θα εμπλέξουμε στην απονομή της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης 962 ειρηνοδίκες οι οποίοι σήμερα δεν έχουνε τουλάχιστον την ίδια ποσότητα και σοβαρότητα έργου απονομής στη δικαιοσύνη με τους συναδέλφους τους πρωτοδίκες. Με την ενοποίηση λοιπόν του πρώτου βαθμού ουσιαστικά θα βάλουμε στο σύστημα απονομής πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης 962 νέους δικαστές οι οποίοι σημειώστε έχουν και εκπαίδευση και εμπειρία ασφαλώς προβλέπουμε και έχουμε πρόνοιες για την επιμόρφωσή τους.

θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι ούτε το πρωτοδικείο Μεσολογγίου ούτε το πρωτοδικείο Αγρινίου πρόκειται να κλείσουν θα υπάρχουν και τα δύο δικαστήρια θα δικάζονται οι ίδιες ακριβώς υποθέσεις, άρα λοιπόν τον πολίτη κύριε συνάδελφε τον ενδιαφέρει να έχει απονομή δικαιοσύνης και πρόσβασης και θα έχει στην πλειονότητα των περιπτώσεων καλύτερη απονομή δικαιοσύνης . Οι δικηγόροι θα δικάζουν επίσης όσες υποθέσεις σήμερα δικάζουνε σε αυτά τα δικαστήρια και μετά την εφαρμογή του δικαστικού χάρτη και επαναλαμβάνω δεν πρόκειται να επέλθει καμία απολύτως μεταβολή στην απονομή της δικαιοσύνης στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως δικάζονται σήμερα υποθέσεις σε αυτά τα δικαστήρια θα δικάζονται και από το νέο δικαστικό έτος . Όπου θα εφαρμοστεί ο χάρτης ό,τι αφορά τώρα την έδρα στην οποία αναφερθήκατε ξέρετε η ενοποίηση του πρώτου βαθμού πρέπει να υπακούει και σε μία νέα δομή έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη και ορθολογικότερη κατανομή των υποθέσεων και βεβαίως διαχείριση του επιστημονικού προσωπικού της δικαιοσύνης, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να έχουμε αυτήν την άναρχη και μη ορθολογική κατανομή των δικαστικών υποθέσεων, έτσι ώστε άλλοι δικαστές υπέρμετρα να επιβαρύνονται με δικογραφίες ενώ άλλοι συνάδελφοι τους να μην έχουν ανάλογο έργο. Αυτό λοιπόν οφείλουμε να το εξορθολογήσουμε, στον εξ ορθολογισμό αυτό υπακούει και η μεταφορά των οργανικών θέσεων σε κάθε πρωτοδιακή περιφέρεια, στο πρωτοδικείο όπου θα είναι η έδρα, πλην όμως δεν πρόκειται αυτό να επιφέρει καμία απολύτως μεταβολή που αφορά και στον απλό πολίτη στην απονομή της δικαιοσύνης.

Εαν λοιπόν εσείς ενδιαφέρεστε για τους συμπατριώτες σας, για τους πολίτες της Αιτωλ/νιας θέλω να τους διαβεβαιώσετε ότι στην απονομή της δικαιοσύνης δεν θα επέλθει καμία απολύτως μεταβολή, αντίθετα θα έχουν δικαιοσύνη η οποία θα είναι αποτελεσματικότερη, ταχύτερη διότι η δικογραφίες θα μοιράζονται όπως σας είπα σε μεγαλύτερο αριθμό δικαστών και βεβαίως πιο προσιτή διότι εξορθολογίζεται και το σύστημα της επιβάρυνσης του Έλληνα φορολογούμενο, ο Έλληνας φορολογούμενος δικαιούται να πληρώνει λιγότερα για καλύτερες και ποιοτικότερες συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης” .

Απ όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι πλέον το θέμα του Εφετείου έχει κλείσει και παραμένει ανοιχτό το θέμα της έδρας του κεντρικού Πρωτοδικείου, που σημαίνει οτι θα δοθεί μάχη χαρακωμάτων από Αγρίνιο και Μεσολόγγι

[ad_2]

Related posts

Συγκέντρωση τροφίμων στον Ι.Ν Αγίας Τριάδος Αγρινίου

aitoloakarnanianews

Πανεπιστήμιο Πατρών: Όχι από τη Σύγκλητο στις διαδικτυακές εξετάσεις – Τι θα γίνει με την εξεταστική

aitoloakarnanianews

Εξαφάνιση 31χρονου στο Μεσολόγγι: Νέα τροπή μετά τα ευρήματα από τις κάμερες

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο