AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Μόνο μήλα Μαγνησίας στις αποζημιώσεις δενδρωδών καλλιεργειών την Παρασκευή

[ad_1]

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι του ΕΛΓΑ έχουν λάβει γραμμή να πληρώσουν την προσεχή Παρασκευή την προκαταβολή στις λεγόμενες ad hoc αποζημιώσεις από το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε στον οργανισμό, στις καλλιέργειες βάμβακος, καλαμποκιού, βιομηχανικής ντομάτας, μηδικής και μήλων στον νομό Μαγνησίας.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή προγραμματισμός για αποζημιώσεις σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως είναι τα αμύγδαλα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ούτε κάποιο ενδεικτικό ποσό αποζημίωσης όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μήλων της Μαγνησίας. Ειδικότερα για τα δέντρα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως υπάρχουν σκέψεις για κάποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και επαναφύτευσης, το οποίο όπως ακούγεται θα τρέξει μέσω του υπουργείου, ενώ μένει ακόμα να αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογιστεί η απώλεια εισοδήματος για όσους παραγωγούς με καταστραμένο από τις πλημμύρες φυτικό κεφάλαιο αξιοποιήσουν το εν λόγω εργαλείο.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις της 17ης Νοεμβρίου, τα ποσά που αποφασίστηκαν έπειτα από τις τελευταίες διασκέψεις ΕΛΓΑ και υπουργείου, αφορούν σε:

  • Έως 140 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, όπως επίσης και του νομού Φθιώτιδας.
  • Για το καλαμπόκι το μέγιστο ποσό αποζημίωσης ανέρχεται σε 125 ευρώ το στρέμμα
  • Για τη βιομηχανική ντομάτα, έχουν αποφασιστεί τα 500 ευρώ το στρέμμα για τη Λάρισα και τα 450 ευρώ το στρέμμα για τους υπόλοιπους νομούς που επλήγησαν από τον Daniel και τον Elias.
  • Στην περίπτωση της μηδικής, η αποζημίωση διαμορφώνεται στα 100 ευρώ το στρέμμα σε περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν δύο χαμένα «χέρια» και 70 ευρώ για ένα χαμένο χέρι.
  • Μήλα νομού Μαγνησίας 500 ευρώ/στρέμμα

Πρόκειται για ανεπίσημες πληροφορίες, επιβεβαιωμένες από καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο ΕΛΓΑ θα χρειαστεί να επανεξετάσει τον προγραμματισμό του, αφού σημαντικός αριθμός δεδροκαλλιεργητών χάνει ως έχουν τώρα τα πράγματα τη σειρά του για αποζημίωση την προσεχή εβδομάδα.

[ad_2]

Source link

Related posts

Με τα εξειδικευμένα τρακτέρ στην έκθεση Vinitaly η Landini εορτάζοντας 140 χρόνια ιστορίας

«Ναι» από Ευρωκοινοβούλιο στους κανόνες σήμανσης σε μέλι, μαρμελάδα, χυμούς

Βιώσιμες προσεγγίσεις φυτοπροστασίας προτείνει η ΕΕ για τις αροτραίες καλλιέργειες

Αφήστε ένα σχόλιο