AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ο Μπλίνκεν επιστρέφει στο Ισραήλ ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Γάζα

[ad_1]

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ο Μπλίνκεν επιστρέφει στο Ισραήλ ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στο Ισραήλ, την Παρασκευή, για συνομιλίες με τον Νετανιάχου και Ισραηλινούς αξιωματούχους, ενώ αναμέμεται να επισκεφθεί και άλλες χώρες της περιοχής. Είναι η τρίτη αποστολή του Μπλίνκεν στο Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την πολεμική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Ισλαμικής οργάνωσης. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έχει επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

  • Η νέα επίσκεψη Μπλίνκεν πραγματοποιείται ενώ ο στόχος του Ισραήλ να διαλύσει τη Χαμάς είναι πιο ορατός από ποτέ. Η μεγάλη επιστράτευση και η δημιουργία ενός στρατού 500.000 μαχητών καθώς και η όλη επιχειρησιακή προπαρασκευή του υποδηλώνουν μια μακροπρόθεσμη στρατιωτική προσέγγιση που αποσκοπεί στην εξαφάνιση της Χαμάς “μια για πάντα”.

Η προοπτική αυτή, ενώ αποτελεί “προϋπόθεση επιβίωσης” για το κράτος του Ισραήλ, είναι πιθανό να ενεργοποιήσει αντιδράσεις και μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω διεθνή ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Η εξέλιξη των μαχών

Στο πεδίο, οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ εισβάλουν στον πολυπληθή θύλακα σταδιακά και με στρατηγικές κινήσεις περικύκλωσης της Χαμάς, ενώ υποστηρίζονται από άρματα μάχης και πυροβολικό.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε χθες ότι στοχοθέτησε υποδομές της Χαμάς στην περιοχή και σκότωσε έναν ανώτερο ηγέτη της οργάνωσης. Σύμφωνα με τις Ισραηλινές ανακοινώσεις, ο  ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια “εξουδετέρωσε πολλούς τρομοκράτες και κατέστρεψε τις υποδομές της τρομοκρατίας”. Ο καταυλισμός ήταν προπύργιο της Χαμάς, το οποίο χρησίμευε ως κέντρο εκπαίδευσης για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου”. Οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι σκότωσαν τον Ιμπραήμ Μπιάρι, τον οποίο ο Χάγκαρι χαρακτήρισε ως “τον κεντρικό ηγέτη της τρομοκρατικής δραστηριότητας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας” από τότε που τα ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν στην περιοχή.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε ότι η επίθεση είχε επίσης “προκαλέσει την κατάρρευση παρακείμενων κτιρίων” λόγω των υπόγειων εγκαταστάσεων της Χαμάς: “Κατά τη διάρκεια της μάχης κατέρρευσε ολόκληρη η υποδομή και σκοτώθηκαν πολλοί τρομοκράτες”. Ένας άλλος εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι δεκάδες μαχητές έχασαν τη ζωή τους.

Η Χαμάς λέει ότι θα απελευθερώσει ξένους αιχμαλώτους

Η Χαμάς δήλωσε χθες ότι θα απελευθερώσει έναν αριθμό αιχμαλώτων με ξένη υπηκοότητα εντός των ημερών.

Παράλληλα, δεκάδες άμαχοι αναφέρθηκαν ως νεκροί και τραυματίες σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα. Αξιωματούχοι του τομέα υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς περιοχή δήλωσαν ότι ο καταυλισμός Τζαμπαλίγια επλήγη από σειρά ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα πρόκειται να ανοίξει σήμερα (Τετάρτη) για να φύγουν ορισμένοι τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι και η Αίγυπτος δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επιτρέψει την είσοδο σε περισσότερα φορτηγά με βοήθεια.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε περιορισμένες παύσεις στις μάχες για να βοηθηθούν οι προσπάθειες ανακούφισης. Οι αρχές στη Γάζα λένε ότι ο αριθμός των νεκρών εκεί από την έκρηξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου -όταν η  Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ- έχει ξεπεράσει τους 8.500. Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Μεγάλη Ρωσική επίθεση στην Αβντίιβκα της Ανατολικής Ουκρανίας

Μακελειό στη Μόσχα: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Ξανά υποψήφιος ο Πούτιν αφού όμως το σκέφτηκε πρώτα

Αφήστε ένα σχόλιο