AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εθνικα

Ο Νετανιάχου λέει ότι θα νικήσει τη Χαμάς ακόμα κι αν το Ισραήλ πρέπει να «σταθεί σταθερό ενάντια στον κόσμο»

[ad_1]

Τα σχόλια Νετανιάχου για τη δήλωση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν ότι: “de facto σήμερα πολίτες βομβαρδίζονται, de facto μωρά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, βομβαρδίζονται και σκοτώνονται, δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτό και καμία νομιμότητα, οπότε προτρέπουμε το Ισραήλ να σταματήσει».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant και ο υπουργός Benny Gantz απέρριψαν την αυξανόμενη διεθνή κριτική για τις απώλειες αμάχων λόγω του πολέμου, προτρέποντας τους δυτικούς ηγέτες να υποστηρίξουν το εβραϊκό κράτος, καθώς η νίκη του, όπως αναφέρουν, θα σήμαινε νίκη και για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο.

Ο Νετανιάχου επέκρινε ευθέως τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τις δηλώσεις που έκανε μια μέρα νωρίτερα, και υπέδειξε επίσης ότι το Ισραήλ θα ήταν αντίθετο στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα μετά τον πόλεμο (κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες είναι στόχος που επιδιώκει η Ουάσιγκτον), κατηγορώντας την (την Παλαιστηνιακή Αρχή) ως οντότητα που εκπαιδεύει παιδιά να θέλουν να εξαλείψουν το Ισραήλ, υποστηρίζει την τρομοκρατία και δεν έχει καταδικάσει τις σφαγές της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, που πυροδότησαν τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Η αντίδραση ήρθε αφού αρκετές χώρες το Σαββατοκύριακο εξέφρασαν ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και τις απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προέτρεψε να γίνουν περισσότερα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα και για τη διασφάλιση ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει σε αυτούς, λέγοντας ότι «πάρα πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν» κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε την Παρασκευή σε συνέντευξη στο BBC, ότι “de facto σήμερα πολίτες βομβαρδίζονται, de facto μωρά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, βομβαρδίζονται και σκοτώνονται, δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτό και καμία νομιμότητα, οπότε προτρέπουμε το Ισραήλ να σταματήσει».

Στη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου, ο Νετανιάχου προέτρεψε για μια παγκόσμια υποστήριξη στην αντίθεσή του σε μια κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει την επιστροφή των εκατοντάδων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και κάλεσε τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν στο αίτημα για την καταστροφή της Χαμάς, που είπε ότι αποτελεί κίνδυνο και για αυτούς.

Σημείωσε ότι σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν εκείνοι που πιέζουν τους ηγέτες να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός, μια προφανής αναφορά σε μαζικές φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που ζητούν μια τέτοια κίνηση, όπως μια μαζική συγκέντρωση το Σάββατο στο Λονδίνο.

«Μην υποχωρείτε στην πίεση», είπε ο Νετανιάχου. «Ο πόλεμος μας είναι ο δικός σας πόλεμος. Το Ισραήλ πρέπει να κερδίσει για χάρη του και για τον κόσμο».

Σε κάθε περίπτωση, «καμία διεθνής πίεση, κανένας ψευδής ισχυρισμός για τους στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού και το κράτος μας», είπε, δεν θα επηρεάσει την επιμονή του Ισραήλ να προστατεύσει τον εαυτό του.

Το Ισραήλ θα «σταθεί σταθερό ενάντια στον κόσμο εάν χρειαστεί», υποστήριξε ο Νετανιάχου.

Μιλώντας για την κριτική του Μακρόν, ο Νετανιάχου είπε: «Έκανε ένα σοβαρό λάθος, πραγματικά και ηθικά. Είναι η Χαμάς που εμποδίζει την εκκένωση των αμάχων, όχι το Ισραήλ».

«Το Ισραήλ τους λέει να φύγουν», τόνισε ο Νετανιάχου, λέγοντας ότι η Χαμάς, όχι το Ισραήλ, πυροβόλησε στον ανθρωπιστικό διάδρομο που δημιουργήθηκε για την εκκένωση της βόρειας Γάζας και ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Δεν είναι το Ισραήλ που βρίσκεται στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις εγκαταστάσεις της UNRWA και του ΟΗΕ – είναι η Χαμάς. Επομένως, δεν είναι το Ισραήλ, αλλά η Χαμάς που ευθύνεται για τη ζημιά στους αμάχους», υποστήριξε ο Νετανιάχου.

Ενώ συμπλήρωσε ότι, εάν ο ελεύθερος κόσμος καθαγιάζει την πρακτική των τρομοκρατών να πολεμούν μεταξύ αμάχων, να διαπράττουν το διπλό έγκλημα πολέμου της στόχευσης και σφαγής αμάχων ενώ κρύβονται πίσω από τους αμάχους τους, τότε αυτή η αποκρουστική πρακτική θα εξαπλωθεί.

«Και λέω στον πρόεδρο της Γαλλίας και στους άλλους φίλους μας – θα φτάσει και σε εσάς». «Δεν πρέπει να δοθεί ασυλία σε τρομοκράτες που διαπράττουν αυτό το διπλό έγκλημα πολέμου. Κάνουμε πραγματικά τα πάντα για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά σε πολίτες ή μη μάχιμους, αλλά δεν θα δώσουμε στη Χαμάς την άδεια να δολοφονήσει τους πολίτες μας χωρίς την απάντησή μας.».

Μια γαλλική διπλωματική πηγή, μετά τα σχόλια Μακρόν, τόνισε ότι «ποτέ δεν είχε υπονοήσει και δεν πιστεύει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν σκόπιμα αμάχους. Έχει χαρακτηρίσει σταθερά τη χρήση ομήρων ή αμάχων από τη Χαμάς ως απαράδεκτο εκβιασμό».

Η γαλλική πηγή επανέλαβε επίσης την καταδίκη του Μακρόν για την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, ενώ επιβεβαίωσε επίσης την επιθυμία του να γίνουν περισσότερα για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Στην ομιλία του, ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι ο στρατός θα παραμείνει στη Γάζα «όσο χρειαστεί» για να αποτρέψει τη χρήση του θύλακα για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. «Η Χαμάς θα αποστρατιωτικοποιηθεί. Δεν θα υπάρξει περαιτέρω απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας για το Ισραήλ και για να διασφαλιστεί αυτό, για όσο διάστημα χρειαστεί, οι IDF θα ελέγχουν την ασφάλεια της Γάζας για να αποτρέψουν τον τρόμο από εκεί».

(με πληροφορίες από the times of Israel / photo: intime)


[ad_2]

Source link

Related posts

Ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε συνοικία της Δαμασκού

Ο Μπάιντεν αποκλείει κατάπαυση του πυρός «αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι»

Ποιοι, γιατί και πως θέλουν κάποιοι να στείλουν ελληνικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα; Αποστολή υψηλού ρίσκου

Αφήστε ένα σχόλιο