AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Ο πιστοποιηµένος σπόρος, βασιλιάς των αποδόσεων

[ad_1]

Όπως ο ίδιος αναφέρει, ο αγρότης – επιχειρηµατίας πλέον συνειδητοποιεί ότι ο πιστοποιηµένος σπόρος δεν είναι µόνο η έναρξη του «υγιούς κύκλου» και ο «βασιλιάς» των αποδόσεων, αλλά και το διαβατήριο για το τελικό προϊόν προς την ιχνηλασιµότητα και την πιστοποίηση που προσδίδει υψηλή προστιθέµενη αξία και µπορεί να «ξεκλειδώσει» νέες αγορές.

Πώς βλέπετε να κινούνται φέτος οι µεγάλες εαρινές καλλιέργειες και πώς αντιµετωπίζονται οι ζηµιές στη σποροπαραγωγή βάµβακος στη Θεσσαλία;

Η κατάσταση που διαµορφώνεται στη Θεσσαλία µετά το πέρασµα της θεοµηνίας Daniel αναµένεται να επηρεάσει σηµαντικά τον καλλιεργητικό χάρτη της περιοχής, αλλά και ευρύτερα της χώρας κατά τις εαρινές σπορές. Ξεκινώντας λοιπόν από το βαµβάκι, οι πρώτες εκτιµήσεις δείχνουν ότι αναµένουµε µια µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων σε πολλές περιοχές, εξαιτίας των χαµηλών αποδόσεων και των χαµηλών τιµών την προηγούµενη χρονιά, σε συνδυασµό µε τις ήδη αυξηµένες σπορές σε σιτηρά. Ειδικά για τη Θεσσαλία, παραµένει ερωτηµατικό αν και σε ποιο βαθµό θα καλλιεργηθούν οι εκτάσεις που αντιµετωπίζουν πρόβληµα.

Το καλαµπόκι αναµένεται να διατηρηθεί στα περυσινά επίπεδα καλλιεργήσιµων εκτάσεων µε µικρές διακυµάνσεις ανά περιοχή, καθώς παρά τη µείωση στην τιµή του, οι πολύ υψηλές αποδόσεις των υβριδίων εξασφαλίζουν ακόµα και µε αυτά τα δεδοµένα ικανοποιητικό εισόδηµα για τον παραγωγό. Για τη Θεσσαλία ερωτηµατικό παραµένει η κατάσταση των αρδευτικών εγκαταστάσεων µετά τον Daniel, παράγοντας κρίσιµος ειδικά για το καλαµπόκι που αποτελεί καλλιέργεια µε υψηλές απαιτήσεις σε νερό.

Ο ηλίανθος αναµένεται να πιεστεί σηµαντικά, καθώς οι χαµηλές τιµές του προϊόντος σε συνδυασµό µε τις χαµηλές αποδόσεις, ειδικά σε ξηρικά χωράφια, επηρεάζουν καθοριστικά την τελική επιλογή. Τέλος το ρύζι, εξαιτίας των ικανοποιητικών τιµών που απολαµβάνουν οι παραγωγοί, αναµένεται να αυξηθεί στα πλαίσια βέβαια των µικρών στρεµµατικών δυνατοτήτων.

Είναι γεγονός ότι η κακοκαιρία του περασµένου Σεπτέµβρη µε τα πρωτόγνωρα ύψη βροχόπτωσης που καταγράφηκαν στην Κεντρική Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλία, επέφεραν βαρύ πλήγµα στη σποροπαραγωγή του βαµβακιού µε απώλειες που ξεπέρασαν το 80%. Ωστόσο οι επιχειρήσεις του τοµέα θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να προµηθεύσουν τους Έλληνες παραγωγούς µε επαρκείς ποσότητες πολλαπλασιαστικού υλικού υψηλής ποιότητας, προσαρµοσµένου στις συνθήκες της περιοχής τους.

Τι φέρνει η νέα τεχνολογία στην υπόθεση των σπόρων και πώς θα µπορούσε να βελτιωθεί η χρήση πιστοποιηµένων σπόρων στις εγχώριες καλλιέργειες;

Αναµφίβολα η τεχνολογία και η καινοτοµία εντάσσονται στον τοµέα των σπόρων σποράς µέσα από τις νέες γονιδιωµατικές τεχνικές (NGT’s). Οι τεχνικές αυτές αποτελούν καινοτόµα εργαλεία που µπορούν να συµβάλουν στην αύξηση της βιωσιµότητας του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τοµέα και να υποστηρίξουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συµφωνίας και της Στρατηγικής «Farm to Fork». Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την ανάπτυξη νέων βελτιωµένων φυτικών ποικιλιών µε εξαιρετική προσαρµογή στις κλιµατικές συνθήκες, ανθεκτικότητα σε εχθρούς και παθογόνα και µικρότερες απαιτήσεις σε εισροές, διασφαλίζοντας παράλληλα και υψηλές αποδόσεις. Όλα αυτά επιτυγχάνονται στοχευµένα, µε ακρίβεια και µεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση µε τις συµβατικές µεθόδους γενετικής βελτίωσης. Η τεχνολογία αυτή δεν ήταν διαθέσιµη το 2001 όταν δηλαδή θεσπίστηκε η νοµοθεσία της Ε.Ε. για τους γενετικά τροποποιηµένους οργανισµούς (ΓΤΟ). Συνεπώς σήµερα οι ποικιλίες που δηµιουργούνται µε χρήση των NGT’s υπόκεινται στους ίδιους περιορισµούς µε τους ΓΤΟ. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τον Ιούλιο του 2023 σχετική πρόταση Kανονισµού για το κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τα φυτά που προκύπτουν µέσα από τις NGT’s, προτείνοντας διαφορετικές διαδικασίες για τη διάθεση στην αγορά των φυτών αυτών. Σίγουρα πρόκειται για µια θετική πρωτοβουλία της Επιτροπής, οι τριµερείς συζητήσεις ανάµεσα σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Συµβούλιο Κρατών Μελών – Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζονται µε εντατικούς ρυθµούς αυτή την περίοδο και ευελπιστούµε ότι η ψήφιση της πρότασης θα προλάβει να πραγµατοποιηθεί πριν τις Ευρωεκλογές του φετινού καλοκαιριού.

[ad_2]

Source link

Related posts

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό ελαιολάδου Κότινος 2024

Η αστική γεωργία αποδείχτηκε ότι έχει εκπληκτικά υψηλά κλιματικά τέλη

Με εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ τα νέα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2023

Αφήστε ένα σχόλιο