AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Πιό κοντά στη Χαμάς, πιό μακριά από την Ευρώπη

[ad_1]

“Τα εσπασε” ο Ερντογάν με τον Νετανιάχου, διακόπτοντας, μάλλον οριστικά,  την πορεία εξομάλυνσης στην οποία είχαν εισέλθει οι ισραηλινοτουρκικές σχέσεις τα περασμένα χρόνια, ήδη από το 2020, με αποκορύφωμα διμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος ύψωσε χθες (Σάββατο) τους τόνους και επιτέθηκε στον ισραηλινό πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι δεν τον θεωρεί πλέον συνομιλητή του. “Τον διαγράψαμε και τον πετάξαμε”, είπε χαρακτηριστικά.

“Θα δουλέψουμε για την καταδίκη του Ισραήλ”

Ο Ερντογάν επανέλαβε την πρόθεσή του να εργαστεί για την καταδίκη του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωσή του στο πρόσφατο συλλαλητήριο υπέρ των Παλαιστινίων που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το κόμμα του.

“Δήλωσα ότι θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες για την παραπομπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες” ανέφερε, τονίζοντας πως “θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο και να τιμωρήσουμε τα εγκλήματα πολέμου”.

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ

Παράλληλα, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα, όπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

  • O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν τήρησε δίκαιη στάση στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα, με αποτέλεσμα η «εμπιστοσύνη στην Ευρώπη να έχει κλονιστεί βαθιά».

Ναυάγησε ορίστικά η προσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ

Πλέον, μόλις έξι εβδομάδες μετά, εκείνη η εποχή της τουρκοϊσραηλινής επαναπροσέγγισης φαντάζει πια μακρινή, πολύ μακρινή, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκείνη η πορεία αποκατάστασης των ισραηλινοτουρκικών δεσμών – που είχε ξεκινήσει με τουρκική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε η Αγκυρα προκειμένου να βγει από την περιφερειακή «απομόνωση» όπου είχε βρεθεί με δική της ευθύνη – κυλούσε μεν μετ’ εμποδίων και ισραηλινών επιφυλάξεων τα περασμένα χρόνια εξαιτίας των προτέρων τουρκικών προκλήσεων αλλά, ως φαίνεται, απέδιδε καρπούς.

Εάν δεχθούμε μάλιστα ως αληθή όσα είχαν γραφτεί προ εβδομάδων στο πλαίσιο αναλύσεων στον διεθνή Τύπο, η τουρκική διπλωματία κατέβαλε διόλου ευκαταφρόνητες προσπάθειες προκειμένου να καταφέρει να φέρει τον Νετανιάχου στο ίδιο τραπέζι με τον Ερντογάν, προσπάθειες που τελικώς οδήγησαν στη συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, στις 19 Σεπτεμβρίου.

“Άλλο ένα βήμα προς την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς”

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ που χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας να ανακαλέσει τον πρέσβη ως “άλλο ένα βήμα προς την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς”.

  • Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία για δύο ημέρες από σήμερα (Κυριακή), στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ.

Όπως έγινε γνωστό, ο Μπλίνκεν θα έχει επίσης στην Άγκυρα συνομιλίες για “την ευρωατλαντική ασφάλεια, για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουκρανίας και για την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Μόλις το 33% εγκρίνει την πολιτική Μπάιντεν για το Ισραήλ

Στην Ινδία για προώθηση της διμερούς στρατηγικής σχέσης

Μια ανάσα από την «έκρηξη» η Μέση Ανατολή: 50 όμηροι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, λέει η Χαμάς. Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο