AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ποιες είναι οι αντιλήψεις των Παλαιστινίων συνολικά για το ρόλο της Χαμάς

[ad_1]

Αν και προφανώς δεν είναι το κεντρικό ζήτημα στην τρέχουσα – άκρως επικίνδυνη, ακόμα και για την παγκόσμια ειρήνη – κρίση στη Μέση Ανατολή, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού, κυρίως, discourse περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα αν οι κάτοικοι της Γάζας και οι Παλαιστίνιοι ευρύτερα υποστηρίζουν τη Χαμάς.

Χαμάς ή Φατάχ;

Ορισμένοι Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα και διαρκώς τονίζουν ότι “η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό“. Έχουν δίκιο ή όχι; Η άγρια επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και τα αντίποινα του Ισραήλ στη Χαμάς (τα οποία μοιάζουν να καταλήγουν σε χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας) μπορεί να έχουν αλλάξει την απάντηση. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες αποκλείουν σαφώς τη διενέργεια δημοσκοπήσεων.

Ωστόσο, μια εκλογική αναμέτρηση και μια σειρά δημοσκοπήσεων παρέχουν κάποια χρήσιμη καθοδήγηση. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους πίεσε τους Παλαιστίνιους να διεξαγάγουν βουλευτικές εκλογές στα εδάφη τους το 2006. Το αποτέλεσμα; Η Χαμάς συγκέντρωσε λιγότερο από την πλειοψηφία, αλλά εξασφάλισε μια μικρή νίκη 3 μονάδων έναντι της Φατάχ, του κόμματος του Γιάσερ Αραφάτ και του (σημερινού προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής) Μαχμούντ Αμπάς (44% έναντι 41%).

Οριακό προβάδισμα

Αυτό το 44% της συνολικής λαϊκής ψήφου ήταν αρκετό για να δώσει στη Χαμάς τον έλεγχο του 56% των βουλευτικών εδρών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη της Φατάχ. Φυσικά, αυτό έγινε πριν από πολύ καιρό, και ούτε η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, ούτε η Φατάχ, η οποία ελέγχει τη Δυτική Όχθη (Παλαιστινιακή Αρχή), έχουν προχωρήσει σε εκλογές από τότε, οπότε δεν έχουμε αυτό το εργαλείο για να αξιολογήσουμε την υποστήριξη, αλλά έχουμε μια σειρά από δημοσκοπήσεις.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, οι Παλαιστίνιοι δημοσκόποι διαπίστωναν ότι η Φατάχ έλαβε λιγότερη από την πλειοψηφία στις πιθανές βουλευτικές εκλογές, αλλά απολάμβανε ένα σταθερό, αν και μερικές φορές μικρό, προβάδισμα έναντι της Χαμάς. Έκτοτε, η εικόνα έχει θολώσει, με κυρίως μικρά προβάδισμα που αλλάζουν χέρια. Κατά μέσο όρο, οι δημοσκοπήσεις του 2022 και του 2023 δίνουν στη Φατάχ 35% υποστήριξη και στη Χαμάς 34%. Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις φετινές δημοσκοπήσεις προκύπτει προβάδισμα μισής μονάδας για τη Χαμάς.

Κυριαρχία του Χανίγια, αλλά…

Οι δημοσκοπήσεις για τις πιθανές προεδρικές εκλογές δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Εάν διεξάγονταν νέες προεδρικές εκλογές με δύο υποψηφίους, τον Μαχμούντ Αμπάς της Φατάχ και τον Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς, ο Αμπάς θα λάμβανε το 37% των ψήφων και ο Χανίγια θα κέρδιζε με συντριπτική διαφορά με 58%. Φυσικά, τόσο η Χαμάς όσο και η Φατάχ κατηγορούνται ότι συλλαμβάνουν και βασανίζουν πολιτικούς αντιπάλους, ένα πρόβλημα πιο σοβαρό στη Γάζα απ’ ό,τι στη Δυτική Όχθη. Έτσι, οι απαντήσεις των ψηφοφόρων μπορεί να αντικατοπτρίζουν φόβο και όχι πραγματική προτίμηση.

Με αυτή την επιφύλαξη κατά νου, οι κάτοικοι της Γάζας δίνουν στον Αμπάς μόλις το 33%, ενώ το 64% θα ψήφιζε τον Χανίγια της Χαμάς. Ο Χανίγια προηγείται με μικρότερη διαφορά στη Δυτική Όχθη, αλλά εξακολουθεί να έχει 50%, έναντι 43% για τον Abbas. Η προσθήκη ενός τρίτου υποψηφίου ανατρέπει την εξίσωση. Ο Μαρουάν Μπαργκούτι (μέλος της Φατάχ που εκτίει πέντε φορές ισόβια κάθειρξη σε ισραηλινή φυλακή για τη δολοφονία δεκάδων πολιτών σε τρομοκρατικές επιθέσεις) προηγείται με 47%, ενώ ο Χανίγια της Χαμάς είναι δεύτερος με 35% και ο Αμπάς καταγράφει μόλις 13%.

Μεγάλη άρνηση

Ο Αμπάς είναι αρκετά αντιδημοφιλής -μόλις το 22% είναι ικανοποιημένο με την απόδοσή του- μάλιστα, το 78% θέλει να παραιτηθεί. Η απογοήτευση των Παλαιστινίων από τις επιλογές τους είναι εμφανής σε μια ερώτηση που ρωτά ποιο κόμμα, η Φατάχ ή η Χαμάς, “αξίζει περισσότερο να εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό“. Το 43% απάντησε κανένα από τα δύο, με το 31% να προτάσσει τη Χαμάς και το 21% να προτιμά τη Φατάχ. Τελικά, όμως, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα ή ηγέτη προτιμούν οι Παλαιστίνιοι, υποστηρίζουν ή αντιτίθενται στις πολιτικές της Χαμάς;

Με ποσοστό 70% έναντι 28%, οι Παλαιστίνιοι αντιτίθενται στη λύση των δύο κρατών -“τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους παράλληλα με το Ισραήλ“. Ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός -76% έναντι 21%- αντιτίθεται σε μια “λύση ενός κράτους στο οποίο οι δύο πλευρές απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα“. Μεταξύ τριών επιλογών για τον “τερματισμό της κατοχής και την οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου κράτους“, το 21% προτιμά τις “διαπραγματεύσεις“, το 22% την “ειρηνική λαϊκή αντίσταση” και το 52% επιλέγει την “ένοπλη σύγκρουση“.

Υπέρ της ιντιφάντα

Η πλειοψηφία του 58% υποστηρίζει την “επιστροφή στην ένοπλη ιντιφάντα και τις συγκρούσεις“, ενώ το 41% αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση. Εν ολίγοις, ο ηγέτης της Χαμάς λαμβάνει σημαντικά μεγαλύτερη υποστήριξη από τον πρόεδρο της Φατάχ, αλλά αυτό αντανακλά περισσότερο την αδυναμία του Αμπάς παρά τη δύναμη της Χαμάς. Στο νομοθετικό επίπεδο, χωρίς υποψηφίους, μόνο με κόμματα που αναφέρονται, τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται να βρίσκονται σε ισοτιμία. Αλλά οι Παλαιστίνιοι βρίσκουν μεγάλα ελαττώματα και στα δύο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγέτης που προτιμούν είναι ένας καταδικασμένος τρομοκράτης, και σημαντικές πλειοψηφίες των Παλαιστινίων υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ενώ ακόμη μεγαλύτεροι αριθμοί αντιτίθενται τόσο στη λύση των δύο κρατών όσο και στη λύση του ενός κράτους με ίσα δικαιώματα για Εβραίους και Άραβες. Τι λένε όλα αυτά; Βασικά, ότι η ειρήνη φαίνεται να απαιτεί κάποιες θεμελιώδεις αλλαγές στις δημόσιες στάσεις.

με πληροφορίες από το The Hill

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι… γκαραντί για τα F-16

Η Ιταλία αποχωρεί από την πρωτοβουλία «Belt and Road» της Κίνας

Αποκάλυψη Bloomberg: «Φρένο» στην χερσαία εισβολή αποφάσισε το Ισραήλ

Αφήστε ένα σχόλιο