AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Πόλεμος του Ισραήλ με την Χαμάς: Ποιο είναι το σχέδιο του Τελ Αβίβ για την επόμενη μέρα

[ad_1]

Πολύμηνες μάχες και δολοφονία τριών ηγετών της Χαμάς στο σχέδιο του Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ σχεδιάζει μια εκστρατεία κατά της Χαμάς που θα εκτείνεται για ένα χρόνο ή περισσότερο, με την πιο εντατική φάση της χερσαίας επίθεσης να συνεχίζεται στις αρχές του 2024, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Τimes.

Η στρατηγική πολλών φάσεων προβλέπει ότι ισραηλινές δυνάμεις, που βρίσκονται στη βόρεια Γάζα, να επιχειρούν προέλαση βαθιά στο νότο του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

Οι στόχοι περιλαμβάνουν τη δολοφονία των τριών κορυφαίων ηγετών της Χαμάς -Yahya Sinwar, Mohammed Deif και Marwan Issa-, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα «μια αποφασιστική» στρατιωτική νίκη ενάντια στα 24 τάγματα και το δίκτυο υπόγειων σηράγγων της ομάδας και καταστρέφοντας την ικανότητά της να κυβερνά τη Γάζα.

«Αυτός θα είναι ένας πολύ μακρύς πόλεμος… αυτήν τη στιγμή δεν είμαστε κοντά στα μισά του δρόμου για την επίτευξη των στόχων μας», είπε μια πηγή που γνωρίζει τα ισραηλινά πολεμικά σχέδια.

Η συνολική στρατηγική του Ισραήλ για τη Γάζα είναι ευέλικτη, με χρονοδιάγραμμα που υπαγορεύεται από πολλαπλά «ρολόγια», συμπεριλαμβανομένης της επιχειρησιακής προόδου στο έδαφος, της διεθνούς πίεσης και των ευκαιριών για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, είπε.

Η εύθραυστη εβδομαδιαία εκεχειρία κατέρρευσε την Παρασκευή, καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς ξανάρχισαν τις μάχες. Το Τελ Αβίβ δήλωσε ότι επιστρέφει στη μάχη για να «εξολοθρεύσει τη Χαμάς».

Η χερσαία επιχείρηση υψηλής έντασης θα απαιτήσει πιθανώς μερικούς μήνες ακόμη, εκτιμούν οι άνθρωποι που γνωρίζουν τις προετοιμασίες. «Δεν αφορά εβδομάδες», είπε πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις ΗΠΑ-Ισραήλ για τον πόλεμο.

Μετά από αυτό, θα υπάρξει μια φάση «μετάβασης και σταθεροποίησης» χαμηλότερης στρατιωτικής έντασης που θα μπορούσε να συνεχιστεί στα τέλη του 2024, με τη θέση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης να είναι ακόμα ασαφής.

Σε αντίθεση με προηγούμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και πολέμους, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος υπονόησε ότι δεν θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο τελικό σημείο. «Ο διαιτητής δεν θα σφυρίξει και τελείωσε», είπε.

Ανώτερος Iσραηλινός στρατιωτικός αξιωματικός υποστήριξε ότι τουλάχιστον 10 από τα 24 τάγματα της Χαμάς έχουν «χτυπηθεί σημαντικά», με περισσότερους από 50 διοικητές μεσαίου επιπέδου και 5.000 μαχητές να έχουν σκοτωθεί.

Αλλη πηγή που γνωρίζει τα πολεμικά σχέδια του Ισραήλ είπε ότι ο στρατός εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Η πόλη της Γάζας δεν έχει τελειώσει ακόμα, ούτε έχει κατακτηθεί πλήρως. Μάλλον έχει γίνει το 40%», είπε. «Για τον βορρά συνολικά, πιθανότατα θα χρειαστούν άλλες δύο εβδομάδες έως ένας μήνας».

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει και μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη νότια Γάζα, η οποία μέχρι τώρα χτυπήθηκε μόνο από σποραδικές αεροπορικές επιδρομές. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας της Χαμάς, το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών και του πυραυλικού οπλοστασίου της και η πλειονότητα των εναπομεινάντων Ισραηλινών ομήρων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου βρίσκονται τώρα στο νότο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι η προσέγγισή του στη νότια Γάζα πρέπει να είναι διαφορετική. Σε επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ την Πέμπτη, ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τόνισε ότι οποιαδήποτε τέτοια επίθεση «πρέπει να έχει προτεραιότητα την προστασία των αμάχων» και να επιτρέπει αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις είπε ότι η Ουάσιγκτον είχε προτρέψει το Ισραήλ να έχει «μικρότερο στρατιωτικό αποτύπωμα» στο νότο, λιγότερες απώλειες αμάχων, «ένα ξεκάθαρο ανθρωπιστικό σχέδιο» και ρυθμίσεις για το «πού μπορούν να πάνε οι άμαχοι», ώστε να παραμείνουν ασφαλείς.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι η προσέγγιση πρέπει να αλλάξει. «Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να διεξάγουμε στον νότο την ίδια δομή επιχειρήσεων που κάναμε στον βορρά», είπε ένα άτομο που γνωρίζει τα πολεμικά σχέδια του Ισραήλ. «Τώρα υπάρχουν 2 εκατομμύρια άμαχοι [στο νότο], η μέθοδος μαζικής εκκένωσης αμάχων [όπως στο βορρά] δεν μπορεί να επαναληφθεί».

Η νότια επίθεση θα επικεντρωθεί στο Khan Younis, το δεύτερο πιο σημαντικό αστικό κέντρο στη Γάζα και την πατρίδα του Sinwar και του Deif, καθώς και τη Rafah στο νοτιότερο άκρο της Λωρίδας που συνορεύει με την Αίγυπτο. Το συνοριακό πέρασμα Γάζας-Αιγύπτου και οι υπόγειες σήραγγες λαθρεμπορίου είναι «το κύριο κανάλι οξυγόνου για την ανοικοδόμηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα πολεμικά σχέδια του Ισραήλ.

Το Ισραήλ άρχισε την Παρασκευή να εκδίδει πιο τοπικές, μικρότερης κλίμακας εντολές εκκένωσης για τον άμαχο πληθυσμό στη νότια Γάζα, όπου εκτιμάται ότι τώρα βρίσκεται το 80% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας.

«Θα βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν αρκετές «ασφαλείς ζώνες», θα τους προειδοποιήσουμε εκ των προτέρων και θα τους καλέσουμε να κάνουν μια προσπάθεια [εκκένωσης]… για παράδειγμα 1 χιλιόμετρο προς τα βόρεια ή τα δυτικά», είπε ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος. Αλλά ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι δεν υπήρχαν «μαγικοί κανόνες εμπλοκής».

Μια φάση «μετάβασης και σταθεροποίησης» του πολέμου, η οποία θα ακολουθήσει την κύρια εκστρατεία εδάφους, έχει σκοπό να προετοιμάσει τη Γάζα για μια νέα μεταπολεμική τάξη χωρίς τη Χαμάς. Αρκετοί γνώστες είπαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε μέχρι στιγμής αρνηθεί να ασχοληθεί με το εάν η Παλαιστινιακή Αρχή, το αδύναμο σώμα που διαχειρίζεται περιορισμένα τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, θα τοποθετηθεί για να ανακτήσει τον έλεγχο της Γάζας.

«Κανείς, ούτε καν οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να τους μιλήσει για αυτό», είπε μια από τις πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις, τονίζοντας την ανάγκη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να διατηρήσει τους ακροδεξιούς συμμάχους του στον συνασπισμό.

Ανεξάρτητα από αυτό, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έχουν δεσμευτεί πρώτα να επιτύχουν τον αρχικό στόχο του πολέμου, την εξάλειψη της Χαμάς ως απειλής από τη Λωρίδα της Γάζας, ανεξάρτητα από το τι θα ακολουθήσει ή πόσο καιρό θα χρειαστεί.

«Η κύρια διαφορά [τώρα] που η Χαμάς δεν καταλαβαίνει είναι ότι έχουμε υπομονή. Όλα άλλαξαν στις 7 Οκτωβρίου», είπε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα πολεμικά σχέδια του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Συνέβη το… απίστευτο, «μαύρη τρύπα» 60 δισ. ευρώ και στον αέρα ο προϋπολογισμός του 2024

Γιατί η Πολεμική Αεροπορία περνά «διά πυρός και σιδήρου» τα stealth μαχητικά, ποια συμπεράσμα βγήκαν

Σκληρός εφοπλιστικός «πόλεμος» για το «μεγάλο λιμάνι»

Αφήστε ένα σχόλιο