AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού «αλήθειες και ψέματα» για την πληθώρα ετικετών τροφίμων

[ad_1]

Μάλιστα, στο πλαίσιο θα επισκεφθεί τρία κράτη µέλη (Βέλγιο, Ιταλία και Λιθουανία), ενώ θα εξεταστεί κατά πόσον µπορούν οι καταναλωτές να βασίζονται στις ετικέτες τροφίµων της ΕΕ, προκειµένου να λαµβάνουν τεκµηριωµένες αποφάσεις όταν αγοράζουν τρόφιµα.

Στόχος του ελέγχου του Ελεγκτικού είναι να δηµιουργήσει προστιθέµενη αξία µε την άντληση διδαγµάτων από τις υφιστάµενες πρακτικές επισήµανσης των τροφίµων και τη συνεισφορά του στις επικείµενες αναθεωρήσεις του νοµοθετικού πλαισίου. Η έκθεση αναµένεται να δηµοσιευτεί σε περίπου έναν χρόνο από τώρα και θα είναι η πρώτη φορά που το Ελεγκτικό ελέγχει ειδικά την επισήµανση των τροφίµων.

Η ΕΕ διαθέτει ένα προηγµένο και πολύπλοκο σύστηµα επισήµανσης των τροφίµων, το οποίο περιλαµβάνει τόσο υποχρεωτικές όσο και προαιρετικές πληροφορίες, ισχυρισµούς για την υγεία και τη βιωσιµότητα, καθώς και πολλά και διάφορα συστήµατα και λογότυπα.

Οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν οι πληροφορίες για τα τρόφιµα να είναι ακριβείς, σαφείς, ευκολονόητες και µη παραπλανητικές. Με τον έλεγχό θα εξεταστεί συνολικά ο σχεδιασµός της πολιτικής της ΕΕ για την επισήµανση των τροφίµων, καθώς και τη δράση που ανέλαβαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη µέλη µεταξύ 2011 και 2023.

«Η επισήµανση των τροφίµων είναι ένα θέµα που ενδιαφέρει όλους µας στην Ευρώπη. Όλοι θέλουµε να γνωρίζουµε τι περιέχει το φαγητό µας, από πού προέρχεται και πώς φτιάχνεται», δήλωσε η Keit Pentus-Rosimannus, Μέλος του ΕΕΣ και αρµόδια για τον έλεγχο. «Με την πάροδο των ετών, ο όγκος των πληροφοριών στις ετικέτες έχει αυξηθεί: στην Ευρώπη, για παράδειγµα, υπάρχουν πάνω από 200 οικολογικά σήµατα, πολλά από τα οποία αφορούν τα τρόφιµα. Σκοπεύουµε να αξιολογήσουµε κατά πόσον οι παρεχόµενες πληροφορίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και τους επιτρέπουν να λαµβάνουν σωστές αποφάσεις σχετικά µε τα τρόφιµα που καταναλώνουν».

Σηµειωτέον, ο κανονισµός σχετικά µε την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιµα στους καταναλωτές απαιτεί κάθε ετικέτα να περιέχει ένα υποχρεωτικό σύνολο πληροφοριών (π.χ. αλλεργιογόνα, συστατικά και ηµεροµηνία), ενώ επιτρέπει παράλληλα στις επιχειρήσεις τροφίµων να αναγράφουν και προαιρετικές πληροφορίες (π.χ. επισήµανση βιολογικών προϊόντων)
   

[ad_2]

Source link

Related posts

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΚΤΑΚΤΟ: Σοκ με την «Κάρτα του Αγρότη» – Τι σχεδιάζουν να κάνουν

Με 15 εκατ. άμεσα η αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων Θεσσαλίας

Μια κάθετη δοκιμή που ξεδιπλώνει την ιστορία του αμπελώνα της Σαντορίνης – Winetrails

Αφήστε ένα σχόλιο