AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Σύνοδος κορυφής αναζητεί λύσεις για την κρίση στη Γάζα

[ad_1]

Τη χρυσή τομή έψαχναν για πολλές ώρες οι 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ ώστε στο κείμενο των συμπερασμάτων μετά τη Σύνοδο Κορυφής να καταλήξουν στη διατύπωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να φτάσει η βοήθεια στους αμάχους, αλλά και για το εάν στο επίμαχο κείμενο θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ο όρος “ανθρωπιστική παύση” ή “παύσεις” (σ.σ. δηλαδή η καταλαγή των πυρών στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ώστε να φτάσει η βοήθεια στη Γάζα), καθώς ο όρος “παύση” παραπέμπει σε εκεχειρία ή σε κατάπαυση του πυρός, παραπομπή με την οποία διαφωνούσαν Γερμανία και Αυστρία.

Η συζήτηση των 27 για τη Μέση Ανατολή διήρκησε 5 ώρες με τους ηγέτες να μην έχουν κινητά τηλέφωνα πάνω στο τραπέζι και να καταλήγουν τελικά στον όρο “παύσεις”, καταδικάζοντας τη Χαμάς “για τις πιο βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρο το Ισραήλ. Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς είναι μία θηριωδία”, επισημαίνουν, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για απελευθέρωση όλων των ομήρων, χωρίς προϋποθέσεις. Επαναλαμβάνουν επιπλέον τη βαθιά τους ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλούν για συνεχή, ταχεία και ασφαλή ανθρωπιστική πρόσβαση συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των “παύσεων” για ανθρωπιστικές ανάγκες”.

Τέλος, οι ηγέτες της Ένωσης δήλωσαν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μίας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Το τετράπτυχο της Ελλάδας

Τις τέσσερις θέσεις της χώρας για το Μεσανατολικό παρουσίασε τόσο στους ηγέτες όσο και στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής ο πρωθυπουργός. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, χθες το απόγευμα, μεταφέροντας του τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, κάνοντας διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του Παλαιστινιακού λαού. “Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τους Παλαιστινίους”, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ανησυχία της Αθήνας για επέκταση της κρίσης και ανάφλεξη στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Οι θέσεις της χώρας, εκφράστηκαν και στην δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη, όταν προσήλθε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Οι θέσεις της Αθήνας για το Μεσανατολικό

-Στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην νόμιμη αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο,

-Ζητεί να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Λωρίδα της Γάζας και να υπάρξει εάν αυτό είναι απαραίτητο μία ανθρωπιστική “παύση” ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι,

-Εκφράζει την ανησυχία της για επέκταση της σύγκρουσης προκαλώντας ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή,

– Η Ελλάδα παραμένει υπέρμαχος της λύσης των δυο κρατών για την αντιμετώπιση του Παλαιστινιακού. “Μόνο μία πολιτική λύση μπορεί να φέρει την ειρήνη στην περιοχή” διαμήνυσε για μία ακόμη φορά η Αθήνα.

Παρέμβαση όμως θα γίνει από την Αθήνα και για το μεταναστευτικό, αφού στο τραπέζι των 27 θα τεθεί η αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Οι ροές παρουσιάζουν αύξηση στην Έλλαδα και υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω αύξηση εξαιτίας της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διεκδικεί περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

πηγή: thetoc.gr

[ad_2]

Source link

Related posts

Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες των πυροβολισμών στο Γκάζι – Πληροφορίες για εμπλοκή μπράβων αλβανικής καταγωγής

Στο Μαξίμου 11 Μαρτίου η συνάντηση Μητσοτάκη με τους Θεσσαλούς

Εξόφληση βασικής και πριμ αναδιανεμητικής πριν τις χριστουγεννιάτικες αργίες

Αφήστε ένα σχόλιο