AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Τούρκος αναλυτής: Το Ισραήλ πρέπει να μποϊκοτάρει την Τουρκία

[ad_1]

Από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να υποστηρίξει τη Χαμάς, ενώ δυσφημεί την Ιερουσαλήμ. Σε αυτή τη συγκυρία, είναι καιρός το Ισραήλ να συνειδητοποιήσει ότι έχει επιλογές. Δεν χρειάζεται να παίζει το παιχνίδι με τον αντισημιτισμό της Άγκυρας και την υποστήριξή της στην τρομοκρατία – όλα αυτά υπονομεύουν την ασφάλεια της Ιερουσαλήμ σε καθημερινή βάση, γράφει ο Σινάν Τζιντί στο Foundation for Defence of Democracies και συμπληρώνει “το Ισραήλ πρέπει να κάνει αυτό που ο Ερντογάν προσποιείται ότι θέλει: να μποϊκοτάρει τα τουρκικά προϊόντα”.

Πάρτε την τελευταία  εξέλιξη. Στις 15 Ιανουαρίου, ο Σαγκίβ Ζεχεζκέλ, Ισραηλινός ποδοσφαιριστής, ο οποίος έπαιζε στην τουρκική ομάδα Αντάλιασπορ, συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και στη συνέχεια απελάθηκε στο Ισραήλ. Το έγκλημά του; Αφού σημείωσε ένα γκολ για την ομάδα του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, έκανε τζόκινγκ στη γωνία του γηπέδου, όπου ήταν τοποθετημένη μια ομάδα φωτογράφων. Έδειξε ένα χειρόγραφο μήνυμα σε μια γάζα στον αριστερό καρπό του που περιελάμβανε ένα εξάκτινο αστέρι του Δαβίδ και “100 ημέρες, 7/10” – μια αναφορά στην έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. 

Οι τουρκικές αρχές ανέλαβαν δράση κατά του Ζεχεζκέλ για διάδοση “προπαγάνδας” και  στη συνέχεια “κατηγορήθηκε σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Τουρκίας για υποκίνηση ανθρώπων σε μίσος και εχθρότητα”. Ας ξεχάσουμε για λίγο ότι πρόκειται για διφορούμενη νομική διάταξη. Ο Ζεχεζκέλ είχε νομική εκπροσώπηση σε δικαστήριο; Οι ενέργειές του συζητήθηκαν καν ενώπιον δικαστή και θεωρήθηκαν ως ελευθερία έκφρασης; Σε ποιο σημείο κρίθηκε ένοχος και ποιος αποφάσισε ότι η απέλαση ήταν η σωστή πορεία δράσης; Λήφθηκε ποτέ η κατάθεσή του; Του προσφέρθηκε κάποια ευκαιρία να ασκήσει έφεση; Αυτό που είναι σαφές από όλα αυτά είναι ότι η δίκαιη διαδικασία δεν ήταν καν ένας παράγοντας όταν αποφασίστηκε να εκδιώξει η Τουρκία τον Ζεχεζκέλ.

Όπως συνεχίζει ο Τζιντί, παρόμοιες ενέργειες έχουν λάβει χώρα από τις 7 Οκτωβρίου. Καθώς η στρατιωτική εκστρατεία για την εξάλειψη της Χαμάς έχει προχωρήσει, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε κάθε ευκαιρία για να προσβάλει το Ισραήλ. Λίγο μετά τις επιθέσεις, αναφέρθηκε στη Χαμάς ως μια ομάδα “μουτζαχεντίν” αγωνιστών της ελευθερίας, προσπαθούσε να υποτιμήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είδαν τον βιασμό, τον ακρωτηριασμό και τη δολοφονία περισσότερων από 1400 Ισραηλινών πολιτών. Συνέκρινε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου με τους “Ναζί” και τον αποκαλούσε “χασάπη της Γάζας”. Θεσμικά, η Άγκυρα συνέχισε να παρέχει υλική βοήθεια στη Χαμάς. Δύο αποστολές αγαθών κατασχέθηκαν από τις ισραηλινές αρχές το καλοκαίρι του 2023 – πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, και τον Δεκέμβριο του 2023. Και οι δύο περιείχαν πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων και προορίζονταν να παραδοθούν στη Χαμάς. 

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ξεκινήσει κυνήγι μαγισσών εναντίον υποτιθέμενων πρακτόρων της Μοσάντ. 33 άτομα συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν στις αρχές  Ιανουαρίου 2024, όλα “ύποπτα για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ την Τρίτη”. Την  παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν, συγκάλεσε μια μαζική συγκέντρωση υπέρ της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες, καλώντας τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν ισραηλινά και αμερικανικά προϊόντα. Καθώς η φωνή του Μπιλάλ Ερντογάν φώναζε από τα ηχεία, οι οικονομολόγοι υπολόγιζαν το αυξημένο επίπεδο εμπορίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας – πάνω από 30%  από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Μεταξύ των  δικαιούχων  του διμερούς εμπορίου είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Μπουράκ Ερντογάν (ο άλλος γιος του Ερντογάν). Αν πιστεύετε ότι όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά υποκριτικά και διφορούμενα, αυτό συμβαίνει γιατί είναι. Ο Ερντογάν θέλει να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Από τη μια πλευρά, διασκεδάζει με την εξευτελισμό του Ισραήλ μπροστά σε ομάδες υποστηρικτών του σε δημόσιες συγκεντρώσεις. Από την άλλη, μένει σιωπηλός για την εφαρμογή του μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ για το οποίο κλαψουρίζει εδώ και καιρό. Υπάρχει ένα κερασάκι σε αυτά: ο Ερντογάν πρόσφερε  τις υπηρεσίες της Τουρκίας  ως μεσολαβητής για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να ενεργήσει ως κράτος “εγγυητής” για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προστατεύονται, ενώ επιδιώκει τη δημιουργία λύσης δύο κρατών. Δεν μπορείς να τα κάνεις αυτά, λέει ο Τζιντί.

Το Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει τον Ερντογάν. Μπορεί να κάνει αυτό που δεν μπορεί ο Ερντογάν: να μποϊκοτάρει τα τουρκικά προϊόντα. Είναι ομολογουμένως δύσκολο για το Ισραήλ να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές για αυτά που αγοράζει εύκολα από την Τουρκία στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμβάσεων. Ωστόσο, εάν ένας τουρκικός ποδοσφαιρικός σύλλογος μπορεί να καταγγείλει συνοπτικά το συμβόλαιο ενός παίκτη και να τον απελάσει, είναι λογικό για το Ισραήλ να τερματίσει τα υπάρχοντα συμβόλαια με Τούρκους προμηθευτές μόλις εντοπιστούν εναλλακτικοί προμηθευτές. Επιπλέον, η Τουρκία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην απόκτηση πρόσβασης στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) και να διοχετεύσει μεσογειακό φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας. Η Ιερουσαλήμ μπορεί και πρέπει να το αποτρέψει και να δείξει στην Άγκυρα ότι οι ενέργειες έχουν συνέπειες. Ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση είναι απασχολημένη με την καταπολέμηση της Χαμάς, μπορεί επίσης να δράσει για να σταματήσει την καταιγιστική και θλιβερή παιδικότητα του Ερντογάν. Ένα ισραηλινό μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων θα αμβλύνει την αγανάκτηση του Ερντογάν και θα του προσφέρει την ευκαιρία να σκεφτεί και ίσως να μάθει ότι ακόμη και η σφαίρα των επιχειρήσεων βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την ευπρέπεια.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

[ad_2]

Source link

Related posts

Το Ισραήλ βομβάρδισε νοσοκομείο στο οποίο εμπλέκονται οι Τούρκοι

Ο μικρός-μεγάλος κόσμος του Ελληνισμού στη σκιά θανάτου της Γάζας

Σάββας Καλεντερίδης: Διακήρυξη των Αθηνών: Και η πίτα σωστή και ο γκρίζος λύκος χορτάτος

Αφήστε ένα σχόλιο