AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Το Κογκρέσο συζητά πιθανή σύγκρουση με την Κίνα και καλεί τη Fed σε εγρήγορση

[ad_1]

Η έκθεση του Κογκρέσου ζητά στρατηγική για την προετοιμασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος για σύγκρουση με το Πεκίνο

Πονοκέφαλο δημιουργεί στο αμερικανικό Κογκρέσο το Πεκίνο και για αυτόν τον λόγο ζητά από την Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προετοιμάσει στρατηγική για πιθανή μελλοντική σύγκρουση των δύο χωρών.

Σύμφωνα με επιτροπή του Κογκρέσου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλει σε δοκιμασία ακραίων καταστάσεων (stress tests) την ικανότητα των αμερικανικών τραπεζών να «αντέχουν σε μια πιθανή ξαφνική απώλεια πρόσβασης στην αγορά στην Κίνα», γράφουν οι Financial Times.

Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία τρία χρόνια

Η προτεινόμενη νομοθετική αλλαγή ήταν μεταξύ των δεκάδων συστάσεων σε μια έκθεση που κατατέθηκε την Τρίτη (12/12) από την επιτροπή της Βουλής των αντιπροσώπων που είναι επιφορτισμένη με θέματα για την Κίνα σχετικά με την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ στην περίπτωση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η άνοδος της Κίνας.

Η επιτροπή της Βουλής, που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο για να ενισχύσει τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης, είπε ότι η Fed θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει τον αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές των κυρώσεων κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία τρία χρόνια, εν μέρει λόγω της ανησυχίας για σύγκρουση για την Ταϊβάν. Αυτές οι ανησυχίες ωστόσο έχουν αμβλυνθεί τους τελευταίους μήνες καθώς Αμερικανοί ναύαρχοι και στρατηγοί έχουν σταματήσει να κάνουν δημόσιες προβλέψεις σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα για την κινεζική στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν.

Προετοιμάζονται κυρώσεις κατά της Κίνας αν…

Η διακομματική έκθεση καλεί επίσης το Κογκρέσο να απαιτήσει από την κυβέρνηση να καταστρώσει σχέδια με συμμάχους «για να επιβάλει σοβαρό διπλωματικό και οικονομικό κόστος για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα σε περίπτωση που εμπλακεί σε στρατιωτική επίθεση κατά της Ταϊβάν ή άλλων συμμάχων ή εταίρων των ΗΠΑ».

Η σύσταση ακολούθησε δύο έρευνες που διεξήγαγε η επιτροπή φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός με στελέχη της Wall Street, που έθεσε ερωτήματα σχετικά με το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά στην κινεζική επιθετικότητα προς την Ταϊβάν χωρίς να προκαλέσουν «σοβαρό κακό» στην οικονομία τους.

Σε μια πρόσφατη έκθεση , η Emily Kilcrease, ειδικός σε κυρώσεις στο think-tank CNAS, είπε ότι η διασυνδεδεμένη φύση της οικονομίας της Κίνας δείχνει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος των κυρώσεων «θα ανακάμψει παγκοσμίως μέσω των βαθιών οικονομικών δεσμών της Κίνας με σχεδόν κάθε χώρα . . . συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ».

Η συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών σε μια σύνοδο κορυφής στο Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, σύμβουλοι επιχειρήσεων που συμβουλεύουν εταιρείες για την Κίνα λένε ότι τα ανώτατα στελέχη παραμένουν ανήσυχα, ιδιαίτερα λόγω της δυσκολίας που θα αντιμετωπίσουν τη μετακίνηση των αλυσίδων εφοδιασμού σε περίπτωση πολέμου με την Κίνα.

Η έκθεση της επιτροπής για την Κίνα αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα «συντονιστικό γραφείο» υπεύθυνο για την αξιολόγηση των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και εφοδιαστικών επιπτώσεων της κινεζικής στρατιωτικής και οικονομικής επιθετικότητας.

Έλεγχος των εξαγωγών τεχνολογίας 

Η έκθεση περιλαμβάνει συστάσεις για την ενίσχυση των προσπαθειών για την αποτροπή της απόκτησης προηγμένης τεχνολογίας των ΗΠΑ στην Κίνα, προτρέποντας το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει καλύτερα το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας, το οποίο επιβλέπει τους ελέγχους των εξαγωγών στο τμήμα εμπορίου.

Η επιτροπή συνέστησε επίσης στη διοίκηση να ανακαλέσει τις άδειες που επιτρέπουν σε αμερικανικούς ομίλους να πωλούν τεχνολογία στην Huawei, την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι διευκολύνει την κατασκοπεία από το Πεκίνο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα μια επιλογή: να αποδεχθούν το όραμα του Πεκίνου να καταστήσει οικονομικά υποτελείς τις ΗΠΑ  ή να υπερασπιστούν την ασφάλεια, τις αξίες και την ευημερία μας», καταλήγει η έκθεση του Κογκρέσου.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Φον ντερ Λάιεν, Μπρετόν και Μακρόν προκαλούν χάος στις Βρυξέλλες

Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Περιοδεία Μπλίνκεν σε Δυτική Αφρική

Αφήστε ένα σχόλιο